Târgu Mureş
20 Apr, Saturday
14° C
TOP

Interviu cu Zsolt Mathe @TedxTarguMures

Cum scriam si in ultimul articol postat despre TedxTarguMures, la sfarsitul evenimentului i-am luat interviu unuia dintre speakeri Zsolt Mathe (foto), care a vorbit despre cel mai actual model de project management Agile, care se potriveste oricarei industrii, fie ea IT sau constructii. Zsolt Mathe isi are radacinile in IT, dar in urma curiozitatii lui de a afla cum poate livra clientului un produs de calitate superiora intr-un timp cat mai scurt, a ajuns sa se specializeze in Agile, iar acum ofera consultanta firmelor de IT pe aceasta tema.

Q: In prezent am inteles ca locuiesti si lucrezi in Paris. De cati ani?

A: De opt ani sunt in Paris, iar de noua ani in Franta. Un an am facut master la Lyon.

Q: Te-ai intoarce in Romania? Si daca da, ce anume te-ar convinge?

A: De ce nu? Momentan nu am planuri de intoarcere, dar nu exclud posibilitatea aceasta. Actualmente am prioritati mai degraba personale care ma leaga de Paris. De 8 ani de zile m-am concentrat doar de latura profesionala, iar acum e momentul sa imi dedic mai mult timp vietii personale.

Q: Care vezi a fi cea mai buna filosofie de project management la ora aceasta?

A: Probabil ca sunt si subiectiv dar raspunsul este Agile pentru ca da o alura umana, care s-a pierdut cu procese prea mari, prea multe standarde si s-a piedut partea de comunicare. Agile ne recomanda sa ne intoarcem la radacini, e doar common sense sa colaborezi si sa discuti cu clientul.

Q: Ai auzit de Lean si ce legatura exista intre Agile si Lean?

A: Da, bineinteles. Pentru mine Agile si Lean inseamna acelasi lucru doar ca din alt unghi: Lean urmareste imbunatatirea continua intr-o forma ciclica, iar Agile ofera acelasi rezultat dar intr-o forma iterativa.

Q: Colaborezi cu firme din Romania?

A: Da, cu o firma din Targu Mures cu Navigator Software, care folosesc tehnologiile dot net si delphi.

Q: Ce recomanzi unui tanar programator, la inceput de drum?

A: Eu cred ca ar fi folositor sa incerce sa lucreze intr-o firma pentru a cunoaste un aspect industrializat de lucru, care difera foarte mult de lucrul de acasa.  Intr-o firma vezi ce se intampla cand trebuie sa colaborezi cu altii. Primii doi trei ani din cariera mea profesionala, nu am invatat asa  multe dpdv tehnic, cat am invatat lucruri organizationale, cum trebuie sa te adaptezi, cum lucrezi atunci cand esti singur pe proiect, sau cand sunteti doi-trei developeri.

Q: Ce atitudine ai fata de Start Up-uri?

A: Am observat ca pe piata din Romania incep sa apara foarte multe start up-uri, iar din punctul meu de vedere aceste start up-uri, inovatia in sine reprezinta viitorul.

Q: Daca ai avea de ales dintre un job ca developer sau ca antrerprenor, ce ai alege?

A: Momentan am un colaborator la Paris, vrem sa ne specializam pe consultanta ….deci raspunsul meu e antreprenor.

Q: Recomanzi vreo carte in ceea ce priveste Agile?

A: Agile Software Development with SCRUM si Agile Enterprise Versus Lean Enterprise Tutorial

Q: Ai putea sa imi spui cateva cuvinte despre noile cerinte ale firmelor in ceea ce priveste soft skills-urile?

A: Am incercat si in talk-ul meu sa insist pe aceasta parte din cadrul Agile. Soft skills-urile devin din ce in ce mai cerute, dar unii continua sa le ignore. Daca ai in  echipa un developer foarte bun, care nu are dezvoltata latura de comunicare. trebuie compensata echipa cu oameni care o au. Soft skills-urile intr-adevar sunt native, dar ele se pot si educa…intr-o anumita masura bineinteles. Celor interesati le-as recomanda pentru dezvoltare putina lectura privind comunicarea, empatia, astfel reusesti sa intelegi mai bine unde te situezi, iar asa cel putin ai un reper, un punct de plecare.

Ii multumesc pe aceasta cale lui Zsolt pentru rabdare; sper sa mai auzim de el…si el de noi 🙂

 

 

 

 

Post a Comment