Târgu Mureş
19 Apr, Friday
6° C
TOP

UpSchool – un proiect pentru adolescenții pasionați

Lateral invită toți copiii cu vârsta cuprinsă între 14 și 17 ani la o mega inițiativă cum nu a mai văzut orașul. (de la care sper să învețe și alte companii) 🙂

Proiectul UpSchool este o ințiativă prin care echipa și-a propus să le ofere adolescenților un model viu de educație alternativă, concentrat pe învățare prin practică (learning-by-doing), sub îndrumarea unor oameni deschiși spre dialog și realizați profesional.

Tinerii vor avea ocazia să învețe să creeze un spațiu real, adiacent etajului 6 din clădirea Multinvest, hubul creativ în care se află Lateral acum. Copiii vor asista, pe viu, (și vor contribui direct), la dezvoltarea unui spațiu multivalent, găzduind compartimente de lucru tip birou, ateliere de lucru în design, sală de conferințe, spații de relaxare, spații comune, holuri, coworking. Totul cu un accent, important, pe gândit altfel, diferit, în adevăratul spirit Lateral. Și partea cea mai mișto că de rezultatul final va beneficia TOT orașul, toată comunitatea mureșeană.

Am inițiat proiectul UpSchool din dorința de a construi o școală reală, alternativă, neconvențională, care sa-i învețe pe alții lucruri mai practice și folositoare decât programa școlară existentă, iar când mă refer la ‘alții’, mă refer nu doar la elevi, ci și la profesori, parteneri, companii etc. Dorim să creem mai mult decât o școală alternativă, și-anume o comunitate care să se sprijine, dezvolte și să funcționeze în acel spirit de a face ceva ‘mai mare decât noi’, pentru cei tineri.

Ideea principală la ‘UpSchool’ este să schimbe ideea de a învăța ‘teorie’ în a învăța ‘practică’. Cu alte cuvinte, fiecare proiect este ceva palpabil, real. De exemplu – dacă dorim să construim o gradină un pic mai ‘avansată’, sunt atâtea lucruri frumoase de învățat (de exemplu: matematica pentru a face un buget și niște estimări, “oare cât va produce grădina?”, despre semințe, genetică, biologie, meteorologie, chimie, sol, informatică). Cum putem construi un pod între lumea ‘reală’ și ‘generația iphone?’. Cum putem învăța copiii să învețe din plăcere, să-și maximizeze potențialul?

Ciprian Morar, Founder & CEO Lateral and UpSchool

Acest concept a fost inițial contra cost (100 EUR pe student), însă cu sprijinul E.ON România, va fi gratuit acum!

Se va crea o echipă de 10 studenți, care vor învăța să fie mai empatici, mai atenți, mai conectați. Vor avea contact direct cu probleme reale, vor translata teorie în practică (și viceversa), vor dezvolta aptitudini neexersate în școala tradițională. Vor vorbi, scrie, desena, vor organiza, vor recapitula. Vor propune, vor înflăcăra, vor modera, vor dezbate, promova, combate, vor susține idei. Cursul se împarte în zece sesiuni (de minimum 2 ore), cu date și ore care țin cont de programul elevilor și al îndrumătorilor, stabilite pe parcurs. Se va putea desfășura atât în weekenduri cât și în zilele lucrătoare ale săptămânii, după-amiezele.

Ce îmi doresc pentru copilul meu când voi deveni părinte? O școală bună, o metodă adaptată la timpurile moderne, educația într-o formă de care nu am avut eu parte, spirit analitic, formare continuă, mentori/profesori care să inspire… și lista e fără de sfârșit. Însă educația clasică în Romania e o loterie… De aceea începem să cream și opțiuni. Dacă învățământul tradițional pregătește elevul pentru viață, învățământul alternativ școala face parte din viață, îndrumă și pregătește micul om pentru viață, identifică vocaţia, potențialul, talentul.

Monica Cacina, Making things happen at Lateral, InnoWork, TehchDrive

Pentru mai multe detalii, vizitați site-ul Lateral, site-ul UpSchool, accesați acest link sau treceți pe la ei la o cafea, vă vor da cu drag mai multe detalii.

Up with your child’s education, nu sta pe gânduri! 🙂

Post a Comment