Târgu Mureş
21 Jul, Sunday
20° C
TOP
Ultima oră

Arc în timp: de la „Lapzárta előtt“ la „Ultima oră“, pe scena Teatrului Naţional

Scrisă în 1932, comedia „Ultima oră“ de Mihail Sebastian a văzut luminile rampei abia în 1946, pe scena Teatrului Naţional Bucureşti, în regia lui Mony Ghelerter.

Piesa va fi pusă din nou în scenă 7 ani mai târziu de către acelaşi regizor, tot la TNB, iar în 1954, la Teatrul Naţional Arad. Piesa a fost apoi tradusă în maghiară de Szabó Lajos şi montată la Teatrul Secuiesc din Târgu-Mureş de Mony Chelerter. Evenimentul a marcat totodată prima montare în maghiară a piesei lui Mihail Sebastian şi a avut loc în 29 iunie 1958, cu titlul „Lapzárta előtt“.

62 de ani mai târziu, „Ultima oră“ este pusă în scenă la Teatrul Naţional Târgu Mureş, de această dată pentru prima dată în limba română, de Nicu Mihoc, în cadrul Companiei „Liviu Rebreanu“.

Din distribuţia spectacolului fac parte actorii Mihai Crăciun, Dan Rădulescu, Costin Gavază, Luchian Pantea, Cristian Iorga, Alexandru-Andrei Chiran, Tiberius Vasiniuc, Ştefan Mura, Ion Vântu, Edi Marinescu, Ale Ţifrea, Claudia Erika Domokos, Rodica Baghiu şi Bianca Fărcaş.

Scenografia este realizată de Măriuca lgnat, regia tehnică este asigurată de Stelian Chiţacu, iar sufleur este Iolanda Belbe.

Montarea de faţă celebrează relevanţa pe care textul, de un umor profund şi deseori amar, şi-a păstrat-o de-a lungul timpului, demonstrând că o piesă de teatru de calitate nu „expiră“, iar trecerea anilor o îmbogăţeşte cu noi semnificaţii şi îi sporeşte nivelurile de receptare.

Premiera va avea loc joi, 5 martie 2020, ora 19:00, la Sala Mare, iar următoarea repezentaţie va avea loc marţi, 31 martie 2020, ora 19:00, la Sala Mare.

🛑14 ani +

Biletele și abonamentele pot fi achiziționate de la Casieria din incinta Teatrului – de marți până vineri între orele 9:00 și 15:00 și cu o oră înainte de începerea spectacolelor sau la nr. 0365-806.865 și

la Agenția de Bilete din incinta Palatului Culturii – de marți până vineri între orele 12:00 și 17:30 sau la nr. 0372-951.251.

Bilete și abonamente online: www.biletmaster.ro 

Hai, hai mai des anul acesta la teatru! 🙂 Hai la ”Ultima oră” !

Post a Comment