Târgu Mureş
15 Oct, Tuesday
13° C
TOP
sântu

Scapă de cotidian la noua cramă mureșeană Sântu

Cine mă cunoaște, știe că una dintre marile plăceri ale mele sunt vizitele la podgorii. Mare mi-a fost supriza și bucuria când am fost anunțată că avem una nouă proaspăt deschisă chiar aici, în județul Mureș. Crama Sântu cu vinuri premium „Gură de Rai” se află la 11 km de Reghin, în Sântu, localitatea natală a soției președintelui României, dar și a avocatului Vasile Costea, cel care și-a dat frâu liber pasiunii și a înființat această podgorie. ??

La 300 m de ieșirea spre stânga de pe E578, pe un mic deal acoperit cu tufe de mure, cireși, lavandă și flori sălbatice, se întind rândurile de viță-de-vie ale cramei Sântu. Este un loc liniștit, însorit, aflat taman la intrarea în sat, la poalele căruia se situează crama construită în 1952, renovată și repictată de curând în stil tradițional de pictorul Mircea Albu. Ea servește drept sediu administrativ și, bineînțeles, loc de producere a vinului.

Cu o curte plină de trandafiri la intrare și cu o grădină de legume și zarzavaturi în spate, crama are toate cele necesare pentru a primi musafiri. Ceea ce este o veste foarte bună având în vedere că Vasile Costea o va include într-un circuit viti-vinicol. Nicăieri nu-i mai bun vinul decât pe pământul unde a crescut, sub adierea ușoară a vântului, la umbra unui copac și în căldura soarelui care a copt strugurii ajunși în paharul din mâna ta.

crama sântu

O degustare ca la carte

Primii musafiri am fost noi (now who’s that lucky?), iar ghid printre gusturile și aromele viticole ne-a fost horticultorul și oenologul Bilegan Mihai. Am fost primiți la măsuțe aflate la umbră, cu muzică potrivită pentru eveniment (am auzit și melodii portugheze care m-au dus departe❤️?), cu diverse delicatese drept gustări și glastre cu lavandă.

Ne-a fost dat să degustăm cele patru vinuri disponibile momentant: White Cuvee, Fetească Regală/Sauvignon Blanc, Red Cuvee și Merlot/Feteasca Neagră. Având în vedere că este o cramă proaspăt înființată, vița este încă tânără, iar producția limitată la 5.000 de sticle. În viitorul apropiat, se estimează că va ajunge la 10.000 de sticle anual.

Bilegan Mihai ne-a povestit câteva trucuri pentru a învăța să apreciem vinurile ca un specialist. În primul rând, pentru a vedea clar culoarea și aprecia limpezimea vinului, trebuie să ne uităm la pahar la lumină bună pe un fundal alb. După ce facem classicul swish-swish în pahar și inhalăm aroma, gustăm licoarea și cronometrăm cât de mult rămâne post-gustul pe papilele gustative, pentru a aprecia dacă este un vin mai scurt sau mai lung.

Tot el ne-a spus că vițele-de-vie tind să absoarbă mirosurile plantelor din jur (pe lângă calitățile solului), ceea ce explică de ce în anumite vinuri simțim mirosuri de tei, soc sau în cazul de față, de cireșe și de mure în vinurile roșii „Gură de Rai”?.

Preferatul meu personal a fost Fetească Regală/Sauvignon Blanc, cu mirosul său îmbietor de soc și citrice. Dealurile transilvănene mi se par perfecte pentru Feteasca Regală, unul din soiurile mele favorite. Însă iubitorii de vin roșu au apreciat foarte mult Merlot/Feteasca Neagră, un vin rubiniu închis, cu un menisc (linia care rămâne pe pahar de la contactul cu vinul) mai mare și un miros greu, care merge perfect cu fripturi, grătare și afumături. Sunt vinuri noi, care încă nu au avut ocazia să se maturizeze, dar asta nu le împiedică să ne gâdile simțurile.

Aștept cu nerăbdare să gust vinurile din anii următori, dintr-o viță-de-vie maturizată, dar și din vin care a stat câțiva ani în baric.

De ce Sântu și Gură de rai?

Sântu este un sat autentic românesc din inima Transilvaniei, cu oameni harnici și destoinici, cu istorie seculară și tradiții frumoase. În același timp, zona aceasta are imprimată un puternic iz de multiculturalism, pe care trebuie să îl conservăm și să îl promovăm. Am trăit aici, împreună, români, maghiari, sași și alte nații, ne-am întrepătruns culturile, am dezvoltat relații interumane și ne-am completat.

Vasile Costea

Pe dealul pe care se află plantaţiile de struguri aparţinând Cramei Sântu, au existat de-a lungul istoriei o cultură a cultivării viţei-de-vie şi a producţiei viti-vinicole. Atât şaşii, cât şi românii au avut o tradiţie a vinului de calitate, datorită terenului şi climei excelente, dar şi a expunerii solare.

Vechea podgorie, dispărută după Revoluție și terenurile cucerite de mărăcini, au fost înlocuite de o nouă plantație cultivată cu soiuri de viță-de-vie nobile, care produce struguri de calitate din care se obțin vinurile premium sub brandul „Gură de Rai”.

gură de rai
Vasile Costea, fondatorul Cramei

Denumirea vinului „Gură de rai” este simbolistica satului transilvănean, autentic românesc. Este o simbioză între partea spirituală, venită pe proiectul de reconstrucție a bisericii, și pitorescul satului Sântu, „un adevărat picior de plai pe o gură de rai”.

Vasile Costea

Povestea Cramei Sântu a început în urmă cu 10 ani atunci când Vasile Costea, „fiu al satului” dar și avocat de succes, a cumpărat terenurile necesare reînființării podgoriei vechi săsești, cu rădăcini înainte de Primul Război Mondial. În urmă cu 7 ani au început lucrările de construcție și restaurare a clădirii în care astăzi funcționează Crama Sântu.

Dragostea pentru satul și casa părintească m-a făcut să fac această investiție. Istoria mănăstirii care a dat numele satului, dorința de a o reconstrui pentru toți cei care locuiesc aici m-a determinat să repun în valoare tradițiile viticole ale zonei și ale oamenilor locului. Pe lângă scopul istoric și spiritual, crama va fi și un vector de creștere economică și de dezvoltare turistică, punând accent pe produse autentice, cu o calitate superioră. Pe viitor dorim să facem cunoscut la nivel regional și național brandul Crama Sântu și al vinului „Gură de Rai”.

Vasile Costea

Visit Sântu!

Este plăcut să ieși din târg și să te bucuri de frumusețile din împrejurimi, mai ales în această perioadă. Nu trebuie să ne înghesuim cu toții la litoral sau pe terasele din oraș. Stând doar câte 4 masă și purtând mască în calătoria încolo și înapoi, ne-am asigurat că ne alegem nu doar cu amintiri frumoase, ci și cu gândul că am fost responsabili social și am încurajat economia locală.

Dacă vă doriți să degustați vinurile „Gură de rai” ale cramei Sântu, vă recomand să faceți o căutare în Google în câteva săptămâni pentru că site-ul lor este în construcție și curând vom putea comanda chiar acasă. Și apropo, dacă vreți mure delicioase marca Sântu (din experiență proprie vă spun că-s delicioase, am urcat și am coborât dealul de câteva ori în căutare de mure coapte), în câteva săptămâni le veți găsi în caserole la Lidl.

Cum ne spune și Johnny Depp, wino forever! ??

crama sântu

Foto: Raul Hațegan

Post a Comment