Târgu Mureş
18 Jun, Tuesday
16° C
TOP

Atenție, se filmează!

Atenție, se filmează! Ervin Schnedarek și cineamatorismul din Târgu-Mureș dintre anii 1950 și 1989.

Hai la Palatul Culturii ( sala de expoziție etaj II) la expoziția temporară Atenție, se filmeaza! organizată de Asociația Audiovizuală Transilvană și Muzeul Județean Mureș.

Ervin Schnedarek (1920–2008)

a fost un cineast autodidact care s-a instruit singur în lumea producției de filme în anii 1950 și a devenit legenda vie al cineamatorismului din Târgu-Mureș. Cunoștințele de operatorie și le-a însușit prin studierea unei camere de filmat de 16 mm, demontată de pe un avion de luptă.

La începutul carierei sale a fost profesorul școlii Proiecționiștilor de Filme din Târgu-Mureș, urmând să devină profesorul de fizică al Casei Pionierilor din Mureș, în cadrul căreia a predat tehnica de fotografie, film și animație.

A fondat Cineclubul Mureș și Festivalul Ecranul Mureșean; aceste cercuri și cinecluburi au făcut accesibile tehnicile de filmat înguste (8mm, 16mm), au devenit o alternativă de a învăța despre arta cinematografică, dar au constituit și o formă de socializare în perioada comunismului.

După evenimentele din decembrie 1989 Ervin Schnedarek a fondat întreprinderea Studio 7 specializată pe producție de filme, iar popularitatea formateler video a dus la dispariția filmelor înguste.

Atenție, se filmează! este o expoziție care spune povestea lui Ervin Schnedarek și a cineamatorismului din perioada socialistă prin fotografii, obiecte, aparate și o selecție de filme.

Colecția de filme a fost digitalizată și prelucrată de asociația Arhiva Audiovizuală din Transilvania, iar materialul a fost contextualizat printr-o cercetare bazată pe interviuri de tip oral history.

Vernisaj va avea loc în data de 29 august 2019, ora 18:00.

Curator expoziției va fi Blos-Jáni Melinda.

Atenție, se filmează! 😀 Hai la expoziție!

Post a Comment