Târgu Mureş
10 Dec, Sunday
2° C
TOP

CinePOLSKA – filme poloneze la Târgu Mureș

Asociația K’arte și Institutul Polonez  aduc pe marele ecran la Cinema Arta cele mai bune, interesante și premiate filme poloneze!

 

Festivalul CinePOLSKA este singura ocazie din an pentru a vedea la noi în oraș cele mai noi filme poloneze, premiate în ultima vreme în Polonia și în lume. După proiecțiile de la București și Chișinău desfășurate în toamna anului trecut, filmele pornesc acum la drum către alte orașe.

În perioada 22 – 25 martie 2018, proiecțiile vor avea loc la Târgu Mureș, așadar dragi iubitori ai filmelor, notați zilele în calendar! #CinePOLSKA  😀

Ediția de anul acesta aparține unor personaje care și-au devansat vremurile, care au trăit cu visuri și pasiuni mari. Oameni datorită cărora au fost făcute progrese în lumea care ne înconjoară.

spune Agnieszka Skieterska, directorul Institutului Polonez din București, care organizează festivalul.

Cinefilii târgumureșeni vor putea vedea patru filme poloneze și anume:

PROGRAM:

22.03.2018, ora 20:00 – GRĂDINA SPERANȚEI / Azyl (regia: Niki Caro, 126 min.), vârsta recomandată: peste 13 ani

Filmul vorbește despre familia Antoninei și a lui Jan Żabiński – directorul Grădinii Zoologice din Varșovia și soția lui – care, în timpul celui de-Al Doilea Război Mondial, în vila lor aflată pe terenul grădinii zoologice, au salvat peste 300 de evrei. Pentru ajutorul dat evreilor, cei doi polonezi au primit titlul de „Drept între Popoarele Lumii” acordat de Institutul Yad Vashem de la Ierusalim.

23.03.2018, ora 20:00 – MARIA SKŁODOWSKA – CURIE. CURAJUL DE A CUNOAȘTE / Maria Skłodowska-Curie (regia: Marie Nöelle, 95 min.), vârsta recomandată: peste 13 ani

Rolul genialei laureate poloneze a premiului Nobel este jucat de Karolina Gruszka, o actriță cunoscută și foarte talentată, iar pe ecran este prezent, printre alții, și renumitul actor polonez Daniel Olbrychski. Filmul o prezintă pe Maria nu doar în rolul de cercetător, dar și ca mamă, și, mai înainte de toate, ca pe o femeie hotărâtă și independentă. Aceste ultime două trăsături au fost nu o dată cauza problemelor sale, și, cu toate acestea, mulțumită lor a reușit să obțină succese uriașe admirate de însuși Albert Einstein, cu care se împrietenise.

24.03.2018, ora 20:00 – ARTA DE A FACE DRAGOSTE. POVESTEA MICHALINEI WISŁOCKA / Sztuka kochania. Historia Michaliny Wisłockiej (regia: Maria Sadowska, 117 min.), vârsta recomandată: peste 15 ani

Filmul expune viața medicului polonez, care prin cartea sa bestseller omonimă, publicată în 1978 și vândută în aproape 7 milioane de exemplare, a schimbat viața intimă a polonezilor. Viața sa personală a fost însă una extrem de complicată. Povestea vieții doctorului Wisłocka, care se petrece în Polonia după Al Doilea Război Mondial, este spusă de tânăra regizoare Maria Sadowska.

25.03.2018, ora 20:00 – IMAGINEA DE APOI / Powidoki (regia: Andrzej Wajda, 99 min.), vârsta recomandată: peste 15 ani

Regizorul filmului, Andrzej Wajda, este o legendă a cinematografiei poloneze, laureat al premiilor Oscar și Palme d’Or, precum și al altor premii internaționale importante. El este omul care, în toată creația sa, a arătat cât de importantă este libertatea în viața noastră.

 

Toate filmele vor avea subtitrare în limba română, iar biletul de intrare va costa 5 lei.

Organizatorul festivalului este Institutul Polonez din București, în colaborare cu Asociația K’Arte din Târgu Mureș.

Merită văzute aceste filme!!!

Vizionare plăcută! 😀

Post a Comment