Târgu Mureş
30 Nov, Thursday
-3° C
TOP

Cum a fost la TEDx Tîrgu Mureș

Sâmbătă am fost invitați la cea de-a 5-a ediție TEDxTîrguMureș care a avut loc la Palatul Culturii.

Au fost 11 speakeri, cu vârste foarte diferite. Mi-a plăcut primul, Kopacz Boroka Panna, și mi-a părut rău că au pus-o chiar la început când încă nu ești foarte dezmeticit, ar fi fost faină pe la mijloc. Ea a întâlnit-o pe robotul Sophia și a avut ocazia să schimbe câteva vorbe cu aceasta. Pe de altă parte, plasarea la final a lui Csaba Bojte a fost o mișcare bună. M-a uns pe suflet engleza lui Emese Abigail Fayk și sunt de acord cu ea, mutatul și studiul în străinătate îți schimbă perspectiva și îți oferă multe posibilități. Nu în ultimul rând, sunt convisă că pe David Puskas îl așteaptă un viitor strălucit și sper să contribuie la eforturile umanității de a coloniza spațiul.

La început nu mi s-a părut o idee foarte inspirată să fie ținut evenimentul la Palatul Culturii din cauza faptului că e mult prea mare și din păcate sala era mult prea luminată, nu aveai acea senzație tipică TEDx când tot focusul și toată lumina este pe scenă (asta și făcea oamenii mai relaxați să folosească telefoanele, să nu fie atenți). Însă mai târziu, în special la prânz, a prins bine când ne-am mutat în sala mică. Numărul de oameni a fost foarte mare și așa am încăput cu toții fără probleme. Apropo de lunch break, a fost printre cele mai mișto bufete suedeze pe care le-am văzut. Mâncare pentru toate gusturile, cu carne, vegetariană, multe legume, aranjat foarte drăguț, pe scurt cel mai fain pe care l-am prins la un eveniment TEDx. O altă chestie foarte faină a fost faptul că existau traducători in-house care traduceau în timp real speechurile prin cască. Casca era oferită gratuit oricărui o cerea.

O sugestie pe viitor ar fi un control mai mare al publicului. La TEDx Cluj, după ce sună bongul, toată lumea intră în sală și se închid ușile, nimeni nu mai intră sau iese până la pauză. Aici lumea intra, ieșea, stătea pe telefon, mai povestea în timpul speechurilor, era foarte agitată și acest lucru îți ia din experiența TEDx care de altfel este una specifică și dragă mie.
De asemenea, nu știu dacă e o chestie stabilită de TED, însă proiecțiile din timpul pauzelor era indicat să fi avut o subtitrare în engleză. Având în vedere că erau proiectate în pauze, era gălăgie, boxele nu erau date foarte tare (sau aceea era capacitatea maximă) și era greu de auzit și înțeles.

Pe scurt, mă bucur că am ajuns la încă un eveniment TEDxTîrguMureș și felicitări organizatorilor pentru munca depusă. 😀

 

Post a Comment