Târgu Mureş
16 Jul, Tuesday
34° C
TOP

Deliciul numit ARTIZAN

Săptămâna trecută scriam despre faptul că urmează să se deschidă o nouă cofetărie: ARTIZAN. Am promis că mă voi duce la inaugurare să gust din delicatesele servite şi că voi scrie un articol despre asta. Am întârziat puţin cu articolul, dar relatez acum ce am văzut şi ce am aflat.

Cofetăria ARTIZAN a fost deschisă la iniţiativa Andradei Berceanu, în colaboare cu buna ei prietenă Krisztina Szutor. În urma discuţiei cu ele, am aflat că Andrada este o bucătăreasă formidabilă (ce fericit trebuie să fie soţul ei) şi că pentru ea gătitul este un hobby. Anul acesta a fost contactată şi i s-a făcut o ofertă de nerefuzat: să îşi deschidă un business bazat pe hobby-ul ei.  În trecut Andrada a facut şi un curs de ciocolaterie unde a mai învăţat câteva trucuri. Ca şi reţete, fetele au o carte veche din 1965, o colectie de cărţi străine de bucate, dar şi multe creaţii proprii. Piatra de căpătâi a cofetăriei este folosirea materiilor prime de calitate, iar Andrada mi-a povestit că tot ce găteşte în laborator, este exact ce ar găti ea acasă. Ciocolata folosită este belgiană, cunoscută ca fiind cea mai bună ciocolată din lume, iar prăjiturile  se fac în laborator de la zero, produsele semipreparate fiind total excluse. În principiu s-a urmat linia bucătăriei franceze iar ca şi o specialitate sunt Macaroons, adică prajiturele pe bază de pudră de migdale. Fetele au încercat zeci de reţete până să ajungă la o combinaţie finală, considerată de ele satisfăcătoare pentru clienţi.

[singlepic id=642 w=250 h=300 float=right]Prăjiturile pe care le-am gustat eu sunt aceste Macaroons(foto dreapta), care au un gust aparte. Sunt foarte bune, la început crocante ca apoi să ţi se topească în gură. Am mai savurat şi o prajitură numită bavareză [singlepic id=644 w=250 h=300 float=left](foto stânga), care are în compoziţie 3 tipuri de ciocolată. Şi aceasta este delicioasă,iar eu m-am simţit privilegiată să particip la inaugurare şi să mă bucur de aceste prăjituri. Însă, cea mai bună prajitură pe care eu am gustat-o de la cofetăria ARTIZAN, este Pădurea Neagră(foto jos), care are în interor vişine, intercalate printre multe straturi de ciocolată, care dau un gust aparte, un gust dulce acrişor. Reţeta pentru Pădurea Neagră este insiprată dupa reţeta originală a acestui sortiment, dar este mai sofisticată, rezultatul final fiind o interpretare proprie, nemaigăsită în altă parte :).[singlepic id=643 w=250 h=300 float=right]

Denumirea cofetăriei a venit de la simpla idee că modul de pregătire a prajiturilor este artizanat, adică meşteşug prin artă. Am văzut că fetele pregătesc totul cu multă dedicare şi pasiune. Chiar şi când am vorbit cu ele, am simţit în glasul lor cât sunt de implicate în acest proiect şi că e mult mai mult decât un business, e un stil de viaţă. Am întrebat şi de preţuri iar acestea sunt între 40 de lei şi cel mai scump 55 de lei kilogramul, preţuri zic eu, în limita bunului simţ.

Cofetăria ARTIZAN se găseşte lângă localul Bistro, vis a vis de Continental. Începând din 7 ianuarie se va putea servi prăjitura inclusiv la faţa locului, în interiorul restaurantului Bistro. Până atunci, se pot lua prajiturile doar la pachet, deoarece restaurantul este închis. Laboratorul ARTIZAN se află în interiorul restaurantului Maris, din 7 Noiembrie, iar la cafeneaua Maris, aflată la subsolul restaurantului, se găsesc câteva sortimente de prăjituri pregătite de ARTIZAN : tort cu mousse de ciocolata alba şi caramel dar şi prăjitura Maris Junior cu miere şi ciocolată.

Am ataşat poze de la deschidere, unde sunt torturile pregătite pentru această ocazie. Sper sa fie de bun augur în oraş această cofetărie, eu voi fi clientă pentru că m-au convins că aici calitatea primează şi asta face întotdeauna diferenţa.

[nggallery id=68]

Post a Comment