Târgu Mureş
09 Jun, Friday
17° C
TOP

Dezvoltarea personală și business coaching

Eu de când mă știu am avut o ocupație: să-i învăț pe alții să facă lucruri. Vin dintr-o familie de dascăli de mai multe generații și să zicem că e din adn. Dar am observat că în ultima vreme a explodat și în românia Coaching-ul. Dacă nu e business coach, e personal development coach și dacă nu e consultant marketing online e social media expert fiecare ratat în viață dă sfaturi altuia.

Sincer vă spun că eu știu că în general cei mai buni profesori sunt practicieni mediocri  dar majoritatea celor care sunt buni dascăli sunt oameni cu experiență și talent. Eeeee aici se complică lucrurile. Pentru că majoritatea sfătuitorilor de afaceri și de dezvoltare personală nu prea au fost angajați, singura lor afacere de succes e cea în care găsesc fraieri care plătesc să-i asculte și de fapt singurul lucru pe care știu să-l facă e să vorbească despre cum să ai succes/să faci succes… să ai propria afacere și să nu muncești dacă se poate deloc. Cam ca ăia cu fermele de melci, din care au câștigat doar cei care vindeau melcii și cele necesare pentru fermă, și cei cu fermele de vipere.

Eu lucrez în consultanță, am propria afacere funcțională care nu e consultanța, fac consultanță la toate nivelurile și vă spun sincer că încă n-am găsit formula secretă prin care poți să câștigi bani stând acasă. În general lucrăm echipe de mai mulți oameni, foarte dotați intelectual, cu 1-2 facultăți la activ, cursuri și alte pregătiri, plus foarte multă experiență la locul de muncă ca să putem face business-urile altora să funcționeze. Și culmea că nu ne iese nici așa întotdeauna.

Dar e fascinant cum  oamenii tot merg și hăpăie ce debitează toți anonimii aceștia care se declară business coach, speakeri, plătesc să fie la conferințe să-i asculte vorbind nimic și vânzând cărți cu titluri de genul “20 de pași ca să ai succes în afaceri” după care îi vezi pe facebook cu like și share dacă îți place ce citești.

Mie îmi amintește de o discuție la un moment dat cu potențial client care îmi zicea că el își dorește să găsească formula ca să facă lucrurile mai bine. I-am zis ca e simplu, trebuie să ia tot ce s-a publicat relevant în domeniu, să învețe pe de rost tot ce e acolo și n-ar trebui să fie probleme. Mi-a zis că nu citește nimeni cărțile alea și trebuie să existe altă cale. La fel și un prieten de-al meu care era în stare să se chinuie o săptămână să găsească metode de a copia la un examen, și să-l pice, în loc să învețe o săptămână și să ia examenul.

Pentru că în viața asta există doar o singură cale spre succes: un plan bun, multă muncă și noroc. Și dacă n-ai noroc mai încerci dacă n-ai plan sau nu vrei să muncești îi plătești pe alții… dar trebuie să mai știți un lucru: nu toți oamenii sunt făcuți să fie antreprenori. Cât despre dezvoltarea personală tot un business coach -dinala adevărat –  mai spunea cândva: oamenii sunt lideri și se nasc lideri iar din ceilalți oricum nu o să faci lideri, pentru că nici din găini nu faci vulturi oricât le-ai antrena.

Post a Comment