Târgu Mureş
19 May, Sunday
12° C
TOP

Dj SHVR după un an

Nu ştiu dacă aţi auzit de SHVR dar anul trecut, pe vremea când nu auziseră nici prietenii lui de el eu am stat la poveşti cu el. Am zis că daca tot a trecut anul să revin cu încă un interviu, de data aceasta mai profi să vedem ce-a mai făcut Shiverul, ca eu aşa-i zic.

Dacă nu ştiaţi despre el are 24 de ani, e din Tg Mureş, mi-a fost coleg(mai mic cu an) la electro la electronica, a terminat Geodezia la Cluj şi momentan  e DJ freelancer şi mai nou e şi tânăr holtei , pentru că nu mai are prietenă.

Oims: Ia zi ce-ai mai făcut în ultimul an?

SHVR: A trecut un an doar? aveam impresia că e mai mult… Ce să fac? am trecut din zona techno în zona asta mai ciudată care e acum. Nu neapărat Dubstep dar ceva ce nici eu nu pot să definesc. Cum zici tu, muzică de speriat ţânţarii. Nu pot să zic că-mi place…   dar am zis să trec în altă zonă  şi să combin mai multe genuri muzicală. Am furat numele de la la Skrillex  … şi i-am zis Complextro.

O: pe la ce festivaluri ai fost?

S: Mă cam la toate. Singurul la care nu am fost şi regret e B’estFest ….

O: dar ai prins totuşi lineup la Peninsula…  iar Peninsula e încă cel mai mare festival de la noi.

S: Mă da… dar am avut şi un pic de noroc.  Oricum am avut de ales când să intru în program … sâmbătă pe Kiss  sau duminică pe scena Kiss şi normal că am ales sâmbăta. A fost foarte foarte tare oricum. Îmi pare bine că anul trecut am acceptat să merg fiind ales ca ultimă soluţie şi pe gratis.

O: Aşa de principiu, unde vezi tu că merge muzica, în ce direcţie? mai ales asta pe care  o faci tu pentru că mecanismele de monetizare sunt destul de puţine iar Dj-ii tot mai mulţi, mai ales că tu nu ai studii.

S: Studii într-o şcoală nu am  dar am în rest sute, mii de ore  de studiu pe net, citit ascultat urmărit videouri. Mai mult decât atât eu mă pregătesc foarte mult.  adica fiecare set e pregătit la secundă de acasă  ştiu ce o să fac cum o să fac tot tot.  M-au mai acuzat unii pe youtube că aş veni cu cd-ul de acasă. De fapt e doar pregătire şi multă pregătire. Nu am nevoie de căşti când eu ştiu exact cum trebuie să sune şi ce am de făcut mai ales că am repetat treaba asta de foarte multe de ori înainte să vin pe scena. Înainte ziceam că trebuie să fii spontan dar acum nu mai sunt de acord deloc cu asta… orice lucru ca să fie bine făcut trebuie repetat şi antrenat. În plus te ajută foarte mult şi softurile….

Oricum muzica pare să evolueze către zona asta electronică. Şi la Peninsula dacă ai vazut au fost mai mult Dj şi muzică mixată decât trupe să cânte live.  Tiny Tempaaah a fost headlinerul de anul acesta, trebuia să vină ATB. Rockul şi-a cam pierdut din influenţă. Dacă e să mă întrebi pe mine , rockul e muzică. Dar în acelaşi timp a fost ceva festival prin octombrie la Sorpotika şi a fost praf. Dacă erau şi rockerii ăştia ce se dau rockeri ar fi mers…

O: De ce a prins aşa de tare dubstepul?

S:  nu ştiu. acuma toţi artiştii au în loc de bitul ăla spart în mijlocul melodiei măcar câteva secunde de Dubstep. Ce să zic , e trendul, asta se cere asta se dă. Oricum deja România pare să fie trendsetter şi nu cred că dubstepul va mai fi mult timp la modă. După mine viitorul e electro în genul Tommorowland. Am şi încercat în Boiler săptămâna trecută şi a fost rupere. (vezi filmul de la sfârşit).

O: ai încercat să intri în zona asta de producători? sa faci bani vânzând muzică pe net…

S: mă acuma eu sunt mai mult DJ entertainer iar de produs m-am apucat abia acum.  Oricum deocamdată eu vreau să fiu un foarte bun showman să ajung în afară şi după mai vedem.  Am şi zis că dacă nu ajung în afară peste 1 an de zile mă las de dj-ială.  Nu mă las de muzică , că o să ma mai ocup de şcoala de DJ şamd dar mă las ieşit în faţă.  Dar dacă nu reuşesc să trăiesc din asta nu prea mai merită…. iar în România nu se fac bani.

O:   Zi câteva cuvinte despre albumul tau… că ţi-ai lansat ceva album.

S: da. Dar nu singur , la album m-a ajutat foarte mult , prietenul nostru comun Sergiu Nădăşan, că tot vorbeam de entertaineri şi producători. El e un foarte bun producător, are simţul ăsta al marketingului. Ştie să vândă… Dacă ar fi să angajez pe cineva care să mă ajute cu muzica probabil el ar fi omul.

O: dar zi de piese, de cum merge, a prins la oameni?

S: Mă iarăşi nu ştiu ce să zic. Iniţial mi s-a părut o idee foarte bună să-l dau liber pe internet dar la 2 zile după ce l-am lansat am fost contactat de o casă de discuri din Ucraina care mi-a propus o colaborare cu o fată de la ei. Şi acuma urmează să pun vocea ei pe piesele mele să vedem ce va ieşi.  Habar n-am ce o să iasă dar sper să fie hit…. Oricum cum o să-l vindem. Nu-l dăm pe gratis o să fie de vânzare pe toate site-urile pe care se poate vinde de la itunes la orice îţi trece prin minte.

O: Ai ceva propuneri prin străinătate?

S: Sper să prind Ucraina, tot timpul am avut o obsesie cu Ucraina. Mai am ceva propunere în Georgia la ceva festival dar să vedem cum se finalizează şi sper să fie mai multe….

O: prin România cu ce te ocupi? că ziceai ca ai manager

S: Păi da. În sfârşit am pe cineva care mă manageriază. Urmează câteva evenimente în Bucureşti dar ideea e că vreau să intru la evenimente mari şi am nevoie de intrare.  Aşa că cine vrea să mă invite să o facă acum că pe viitor e gata, doar prin manager.

O: Acuma din ce-am observat, tu ca public ai un public necumpărător ca sa zic aşa. Adică tu te adresezi la tineri între 15 şi 20 de ani fără putere de cumpărare. Cum comentezi?

S: În România ca să prinzi publicul mai în varstă nu prea ai ce să faci. Adică ori faci hip hop ori comerţ.  E cam greu să vii ca neconsacrat să propui ceva şi să prinzi publicul de la 25 de ani în sus.  Cam astea 3 ar fi zonele, new age, hip hop şi piţipongeala.

O: ce lipseşte pieţei de muzică House  din România ?

S: O să mă înjure mulţi dar asta e. Eu cred că României lipseşte Dj-ul suprem. Care oriunde calcă să fie show, pe care să-l ştie toată lumea.

O: Şi dacă tot eşti aşa de faimos cum de ai rămas singur?

S: Mă se întâmplă. Baiu-i că eu nu sunt chiar genul de tip care mă duc în alt oraş şi sar pe toate gagicile. Mie îmi trebuie o relaţie serioasă şi o fată serioasă.

O: Şi, aşa per total, eşti mulţumit cu ce faci cu muzica?

S: De principiu da… am explodat un pic în ultimul an, am început să câştig şi ceva bani, nu mulţi dar măcar cât să-mi întreţin o maşină mică. Dar vreau mai mult, vreau să pot dormi liniştit şi să câştig suficient , ca dacă pui muzică 3 nopţi consecutiv încă 3 zile nu te poţi ridica din pat aşa eşti de obosit.   Iar în rest vreau să mă ocup de Şcoala de Dj ca să-i învaţ şi pe alţii ce înseamnă să fii DJ, că nu e doar faimă şi bani.

O: chiar cum e cu şcoala de Dj?

S: a început ca un canal privat de youtube pe care eu puneam tutoriale.  doar că acum e un pic cu probleme că m-a informat Youtube-ul că nu pot pune mai mult de 100 de persoane.  Dar mail-urile tot vin de vreo 4 luni de când nu mai pot uploada. Dar vreau să fac acum un canal public … doar că nu vor fi foarte fericiţi mulţi. Din ianuarie vreau să-i dau drumul … să vedem  ce o să iasă.  E foarte interesant sunt foarte mulţi copii care vor să facă ceva. Mi-a trimis un copil de 13 ani un video cum mixează el jumătate de oră pe platane. Îţi dai seama ce o să facă baiatul la 20 de ani?

De ce umbli cu un smart totuşi? că parcă nu e nu ştiu ce maşină….

Pai eu trăiesc într-o ţară unde nu se câştigă din muzică. Dacă mă duc şi pun muzică pe 200-300 de lei nu vreau să coste transportul prea mult ca să nu-i  le cresc costurile la organizatori. Aşa ajung să am mai multe showuri, mai multe evenimente şi per total să fiu mai cunoscut.

De ţinut minte:

netsky a zis despre el la peninsula că e hectic dar interesant.

La House Parade in Timisoara a mixat pe aceeaşi scena cu Westbam.

Remixul său la piesa Crawling a celor de la Linkin park are peste 100 de mii de view-uri pe un singur cont de youtube si zeci de reuploaduri.

Într-o ora el mixează 50 de melodii diferite.

Filmarea despre care vă ziceam prin interviu o găsiţi la Booha.

Pe el îl găsiţi pe FB şi de acolo ajungeţi la toate canalele lui de comunicare.

Post a Comment