Târgu Mureş
20 May, Monday
15° C
TOP

Metamorfoze – Artă stradală

Uauu!! La cât mai multe proiecte de acest gen în oraș! 😀

Cum va deveni orășelul nostru mai colorat, mai artistic? Hai că îți spun 😀

O pictură murală, o bancă mozaicată și sculpturi realizate din plastic reciclat constituie un prim pas pentru o metamorfoză a spațiului public târgumureșean.

Proiectul Metamorfoze – Artă stradală în Târgu Mureș inițiat de Asociația Teatru 3G vine în întâmpinarea nevoii comunității locale de a beneficia de un spațiu public înfrumusețat, mai ales prin intermediul artei contemporane. Lucrările vor fi prezentate în cadrul unui vernisaj, desfășurat joi, 30 august 2018, de la ora 10:00. Organizatorii au programat și un tur cu pornire din Piața Teatrului.

Un mic pas pentru transformarea orașului

Arta stradală are mai multe funcții pentru spațiul public, în funcție de spațiul și contextul social în care este realizată. La Berlin, la Gdansk, sau, mai nou, la Timișoara – unde există și un festival de artă stradală, putem întâlni diferite forme de artă în spațiul public care au diferite roluri sau semnificații: comentează fenomene sociale și are o conexiune directă cu oamenii și spațiul în care este realizată, reînnoiește și înfrumusețează spațiul urban, educă simțul estetic al societății, reprezintă o atracție turistică și pune în valoare spațiul public.

Acesta e un mic pas pentru transformarea orașului într-un important centru de artă stradală din România, care pe lângă schimbarea înfățișării, destul de sumbre a orașului, ar atrage tot mai mulți turiști și pasionați de artă în oraș și ar stimula economia locală.

Pictură murală – Școala Gimnazială „Alexandru Ioan Cuza”

Prima lucrare este o pictură murală ce urmează să fie realizată pe peretele Școlii Gimnaziale „Alexandru Ioan Cuza”. Prin această lucrare, artiștii locali implicați doresc să ofere un strop de culoare pereților gri din cadrul comunității în care trăim pentru a da spațiului o nouă întrebuințare – aceea de operă de artă. Putem vorbi aici despre o abordare estetică dominată de culoare asupra unui spațiu menit să fie „mereu gri”, metamorfoza acestuia în arta aducătoare de zâmbete, idei și speranță, tematica fiind una pozitivă, prietenoasă. Pictura va reprezenta un urs, acesta este unul dintre simbolurile orașului, capul de urs fiind prezent pe stema municipiului.

5 sculpturi din materiale reciclabile

A doua lucrare va fi reprezentată de 5 sculpturi realizate din materiale reciclabile. Sorina Mihalache ne propune să privim cu atenție problemele de mediu cu care ne confruntăm și pe care nu le conștientizăm. De asemenea, se dorește punerea accentului asupra colectării selective a deșeurilor, asupra poluării în general, dar și asupra animalelor pe cale de dispariție din cauza efectelor negative pe care le are omul asupra mediului. Sculpturile vor reprezenta cinci animale aflate pe cale de disparitie sau dispărute de pe teritoriul României: zimbrul, antilopa sagia, râsul, foca și pelicanul. Animalele vor fi realizate din materiale reciclabile, mai concret din plastic, din peturi.

Bancă mozaicată în Piața Trandafirilor

A treia lucrare este un proiect de mobilier urban – o bancă mozaicată, care se va încadra perfect în centrul orașului. Lucrarea realizată va fi, în primul rând, un obiect de artă, dar va avea și o utilitate practică.

Artiștii implicați în proiect sunt Iulian Moldovan (banca mozaicată), Andrei Atomei și Ruxandra Spătaru (pictura murală) și Sorina Mihalache (sculpturi).

Aplaud acest proiect și pe toți acești artiști care aduc un plus de culoare, artă și nou în Târgu Mureș! 😀

Post a Comment