Târgu Mureş
19 Jul, Friday
32° C
TOP

Brasil și Catalanii sprintează de la Târgu Mureș pe urmele lui Neymar Jr’s Five

Neymar Jr’s Five s-a oprit în weekend în al patrulea oraș în care a căutat tinere talente pentru Finala Națională din București. La noi în oraș, 282 de jucători au format 58 de echipe, au marcat 215 goluri, s-au distrat pe teren și în afara lui și au încercat din toate puterile să-și dea întâlnire, în Capitală, cu ceea ce poate fi marea ocazie a vieții: triumful pe 9 iunie și calificarea în Finala Mondială din Brazilia.

Dintre ei, 12 tineri s-au ridicat deasupra tuturor, iar Brasil și Catalanii au plecat cu medaliile de gât la finalul a două zile în care adversarii nu le-au putut împiedica pașii spre trofeu.

Primele ore ale dimineții au adus valuri de adolescenți gata să intre într-o bătălie care, odată câștigată, le putea deschide un drum frumos spre însorita Americă de Sud, plajele ei și o Finală Mondială la care să-și măsoare talentul cu omologi din toate colțurile Pământului. Unii s-au pregătit din timp pentru turneu, au căutat și au găsit jucătorii potriviți pentru fiecare post din echipă și s-au declarat încrezători. Alții au intrat în scenă cu gândul că experimentarea unui concept special pentru fotbal le va aduce, oricum, un câștig. Și toți s-au distrat pe cinste!

Evident, scopul primordial a fost avansarea din faza grupelor și intrarea în fazele eliminatorii, unde norocul, conjunctura sau un meci mai slab al adversarilor puteau influența oricând rezultatul. Însă finalul fiecărei zile a venit cu o concluzie clară: cele mai bune echipe, cele care s-au adaptat rigorilor și regulilor au câștigat!

Când perseverența dă rezultate

În prima zi, sâmbătă, în blockstarturi s-au plasat mulți tineri ale căror gânduri zburau spre o performanță frumoasă. Brasil, căci despre ei este vorba, s-au prezentat într-o formulă de șase, s-au descris drept o echipă ofensivă, iar jocul lor din teren avea să confirme din plin că și-au cunoscut potențialul arătat și anul trecut, când s-au oprit la penultimul pas. Anul acesta, însă, nu au mai dat greș:

Am participat și în 2017, dar ne-am oprit în semifinale. Anul trecut am jucat în aceeași formulă, dar am avut ghinion, pentru că am pierdut la Golden Goal,

a început discursul lui Levente Moldovan, un tânăr de 20 de ani care și-a condus exemplar echipa.

Brasil a știut ce vrea, iar cei cinci tineri din teren și colegul care i-a încurajat în permanență de pe margine au sprintat în forță spre fazele eliminatorii, după 5-0 și 4-1 în meciurile jucate în grupe.

Suntem toți din același cartier, de acolo ne cunoaștem. În fiecare duminică ne strângem și jucăm fotbal,

spun tinerii care au între 17 și 24 de ani și pentru care semifinalele au venit cu o nouă provocare trecută cu brio. S-au temut de meci, însă rezultatul le-a dat încredere: din nou 5-0, din nou grație unui joc la superlativ:

Cel mai greu a fost în semifinale, pentru că am dat peste o echipă cu jucători foarte buni.

Însă finala nu avea să fie floare la ureche, pentru că Bonta, adversarii veniți de pe cealaltă jumătate de tablou, parcursese un drum asemănător: 5-0 și 5-1 în grupe, 5-0 în sferturi și 5-0 în semifinale. Era, așadar, încleștarea celor mai buni.

Echilibrat, meciul a fost decis de un singur gol, suficient pentru ca Brasilfacă pasul spre București și Bonta să rămână cu dezamăgirea pierderii finalei:

Cel mai important e să marchezi primul gol, pentru că-ți creează un avantaj imens,

ne spune Levente Moldovan, iar scenariul finalei îl confirmă. Acum, lui Brasil nu-i rămâne decât să se pregătească pentru data de 9 iunie și să ne explice cheia succesului:

Anul acesta am venit cu scopul de a câștiga în orașul nostru, de a ajunge la București și, apoi, de a-l cunoaște pe Neymar. Prima dată când am văzut sistemul, mi-am dat seama că e unul foarte interesant, îl felicit pe cel care a venit cu ideea. Îmi place foarte mult regula că n-ai voie să intri în careu, dar nu-mi place că se pierde un jucător la gol primit. Trebuie să fii foarte rapid și să pasezi mereu din prima. Cred că avem șanse bune la București, unde vrem măcar locul al treilea. Noi, românii, suntem favoriți și anul acesta, pentru că am câștigat și în 2017, iar ambiția ne caracterizează,

sunt cuvintele unui tânăr de 20 de ani care înțelege esența fotbalului.

Chimia aduce succesul

Iar rețeta primei zile s-a respectat cu sfințenie și duminică. Atunci, “eroii” s-au îmbrăcat în Catalani cu vârste între 19 și 31 de ani, s-au prezentat tot în număr de șase și au călcat, practic, pe urmele lăsate de predecesorii de la Brasil. La fel de tehnici, cu o viziune similară cu a tinerilor care au câștigat sâmbătă, Catalanii au avut marele avantaj de a se cunoaște foarte bine.

Sferturile de finală au însemnat o victorie cu 2-0, cea mai mică dintre cele obținute înainte să pună mâinile pe trofeu. Explicația pentru jocul bun a venit de la Cătălin Milășan, cel care, la 20 de ani, a strâns în jurul său un grup de tineri talentați, i-a convins să ia parte la Neymar Jr’s Five și decizia s-a dovedit bună:

Suntem prieteni de mici, toți am jucat fotbal la juniori, dar acum nu jucăm la nivel profesionist. Cred că  avem un talent latin aparte

spune Cătălin Milășan, ale cărui cuvinte nu-i trădează vârsta.

Iar talentul latin s-a văzut din plin în cele mai importante momente, în semifinale și în finală. Deși logica spunea că ultimele meciuri vor fi și cele mai grele, Catalanii n-au schițat nicio emoție, și-au văzut de joc și au făcut diferența cu o lejeritate care-i transformă într-o echipă de urmărit la Finala Națională de la București.

În partidele decisive, au câștigat de fiecare dată cu 5-0, nu au dat nicio șansă adversarilor și s-au asigurat că începutul lunii iunie îi va prinde în Capitală:

Nu am avut meciuri grele, pentru că ne-am dat seama că trebuie să jucăm cu capul, să fim concentrați și inteligenți, nu să jucăm cu picioarele. Ceilalți au jucat doar cu picioarele,

continuă Cătălin, care ar vrea ca planurile puse la cale alături de colegi să fie date puțin peste cap:

Avem programată o vacanță la mare pe 22 iulie, dar o amânăm dacă vom câștiga la București.

Dar nu Bucureștiul e marele obiectiv, ci câștigarea titlului mondial din Brazilia, așa cum au făcut-o cei de la TAO United în 2017:

Nu aș schimba nimic în formatul Neymar Jr’s Five.  Dacă ar fi să câștigăm în Brazilia? Nu știu ce aș face, e un sentiment mult prea mare pentru a-l descrie. Dar aș merge la Neymar și l-aș întreba cât de talentat crede că s-a născut,

încheie Cătălin, care mai are la dispoziție mai bine de o lună în care să-și strânngă colegii, să se antreneze și să fie în formă pe 9 iunie, când România își va trimite cei mai buni jucători la Finala Mondială din Brazilia, de la Instituto Projeto Neymar Jr.

Până atunci, însă, fotbalul cinci la cinci se mută în alte orașe ale țării pentru a completa tabloul Finalei Naționale.

Credit foto: Attila Szabo / Red Bull Content Pool

Post a Comment