Târgu Mureş
20 May, Monday
16° C
TOP

Noaptea Albă a Galeriilor is back in town!

Pe 11 octombrie va avea loc la noi în târg o nouă ediție a proiectului Noaptea Albă a Galeriilor, un program nocturn de artă contemporană care se va mai desfășura în București și alte 12 orașe din țară. Galerii de artă, muzee, spaţii alternative şi ateliere de artist din Târgu Mureş își vor deschide porțile publicului pentru o a patra ediție locală.

Nouă locații vor anima la Târgu Mureș harta celei de-a patra ediții locale Noaptea Albă a Galeriilor, invitând publicul să petreacă o seară/noapte albă în compania artei contemporane.

Diversitatea programului NAG oferă ca în fiecare an posibilitatea publicului de a descoperi cultura contemporană în toată diversitatea ei, de la arte vizuale la arte performative, video mapping și în toate formele de prezentare, de la expunerea muzeală, la concepte curatoriale sau lucrări expuse direct în studiourile artiștilor. 

Proiectul la noi în oraș este realizat de către Asociația K’ARTE cu sprijinul Consiliului Județean Mureș și Primăriei Târgu Mureș.

PROGRAMUL pe locații 🎨🖌️📸🎭

1. CAMERA K’ARTE

Strada George Enescu 2, ora 19:00  

Artist: Ion Grigorescu, “Marica” (fotografie)

Ion Grigorescu (n. 1945, trăiește și lucrează la București) este o figură centrală a artei contemporane românești, cunoscut în special pentru acțiunile sale din anii ’70-’80.  Grigorescu își limitează adeseori experimentele artistice la micro-universul casnic, al studioului personal sau al spațiilor periferice, unde lucrează însoțit de un cerc foarte restrâns de apropiați. Marica, născută la Tîrgu-Mureș, este unul dintre acești apropiați care îl însoțesc pe artist în anii la care face referire expoziția (1970-1978).

Mai multe detalii aici.

2. GALERIA ART NOUVEAU – UAP

Strada George Enescu 2, ora 19:00

“De la Târgu-Mureș până la Târgu-Mureș” (pictură)

37 artisti, fiecare dintre ei având diverse legături cu orașul nostru, din colectia Szepessy László:

Artisti: Albert László, Ambrus Imre,  Balázs Imre, Barabás István, Bartha József, Bene József, Bordi András, Borgó Gy. Csaba, Bortnyik Sándor, Fekete Zsolt, Haller József, Incze István, Jakobovits Miklós, Józsa Nemes Irén, Kraft László, Kusztos Endre, Kuti Dénes, Lucian Sasu, Moldován Mária, Nagy Pál, Nyilka Róbert, Olariu Gheorghe, Páll Lajos, Pál Péter, Piskolti Gábor, Porzsolt Borbála, Román Viktor, Siklódy Tibor, Simon Endre, Sükösd Ferenc, Szécsi András,  Szép György, Török Pál, Ughy István, Vass Tamás,  Vincze László, Zsigmond Attila.

Mai multe detalii aici.

3. PALATUL CULTURII

Strada George Enescu 2, ora 19:00  

Galeria de Arta Românească + EXPO TEMPORARĂ:

ERVIN SCHNEDAREK și cineamatorismul din Târgu Mureș dintre anii 1950 și 1989.

– Galeria de Artă Românească Modernă cuprinde 120 de lucrări reprezentând o selecţie din patrimoniul Muzeului de Artă Mureş şi propune o abordare inedită a unui secol de pictură şi sculptură românească (1850–1955).

Mai multe detalii aici.

– ATENȚIE, SE FILMEAZĂ! ERVIN SCHNEDAREK și cineamatorismul din Târgu Mureș dintre anii 1950 și 1989.

Expoziția spune povestea lui Ervin Schnedarek și a cineamatorismului din perioada socialistă prin fotografii, obiecte, aparate și o selecție de filme. Colecția de filme a fost digitazată și prelucrată de asociația Arhiva Audiovizuală din Transilvania, iar materialul a fost contextualizat printr-o cercetare bazată pe interviuri de tip oral history.

Mai multe detalii aici.

4. 112 COFFEE & CO.

Strada George Enescu 2, ora 19:00

Artist: Bartis Noémi  – “Cut paper stories” (desen/ilustrație)

„Cum nu e posibil să cadă cineva dacă e deja întins pe jos, de asemenea nu pățește nimic dacă ramâne singur”. (Kafka)

Mai multe detalii aici.

5. CASA BERNÁDY

str Horea 6, ora 19:00

Expoziția taberei de creație Zereda.

Artiști: Horváth Levente, Kuti Botond, Kristó Róbert, Lakatos Gabriella, Madaras Péter, Makkai István, Zsombori Béla, Berze Imre

În alegerea invitaților, selecția organizatorului Berze Imre (exact ca în cazul taberei Pulzus) este mereu variată și multilaterală: artiștii invitați pentru perioada de zece zile sunt activi în diferite medii, de la formele imagistice și spațiale tradiționale, prin instalații și medii digitale până la proiecte imateriale și performative.

 Mai multe detalii aici.

6. B5 STUDIO

Strada Bolyai 5, ora 19:00

Artiști: Monotremu, János Sugár

Proiectul Duet (2019) propune un dialog inter-disciplinar, inter-generațional și inter-etnic în cadrul a cinci rezidențe artistice. În cadrul NAG 2019, invitatul B5 Studio este artistul Sugár János care va prezenta lucrarea „Foc la muzeu” +info, iar sâmbătă 12 octombrie va susține un artist talk, împreună cu duo-ul Monotremu.

Mai multe detalii aici.

7. ATELIERE DE CREAȚIE / OPEN STUDIOS

Strada Bolyai 5, ora 20:00  

In seara de 11 octombrie 2019, după ora 20.00, o serie de artiști vizuali mureseni cu ateliere la această adresă (Bolyai 5) își vor deschide spațiul de lucru și vor dialoga cu publicul interesat să le treacă pragul.

Mai multe detalii aici.

8. COLEGIUL NAȚIONAL AL. PAPIU ILARIAN

Str. Bernady Gyorgy nr. 12, ora 20:00

Artist(i): The Noiseloop

Performance audio-vizual de video-mapping în curtea școlii – Colegiul Național Al. Papiu Ilarian – un colaj digital suprarealist, reflectiv, de cercetare a esteticului în forme non-convenționale de expresie audio-vizuală.

Mai multe detalii aici.

9. TEATRUL ARIEL

str. Poligrafiei 4, ora 19:00

In memoriam Haller József / Lukácsy Ildikó – Teatrul Ariel

Curator: Ungvári-Zrínyi Kata

Expoziția memorială Haller/Lukácsy prezintă opera a doi scenografi de referință ai Teatrului de Păpuși Ariel, prin desene/schițe, fotografii și păpuși.

Mai multe detalii aici.

Ne vedem la Noaptea Albă a Galeriilor! 🖼️🖼️

Post a Comment