Târgu Mureş
08 Dec, Friday
3° C
TOP

Out Din Mureş: Peninsula concluzii

Aşa cum spuneam într-un articol anterior, am să revin cu un ultim post prin care să îmi exprim şi eu concluziile despre Peninsula. Am lăsat apele să se mai liniştească, dar iată cum arată organizarea Peninsula 2013 din perspectiva mea.

Festivalul a fost unul reuşit din punctul meu de vedere… NU şi din cel al organizatorilor. Numărul de bilete vândute a fost mult sub aşteptări şi asta s-a văzut cu ochiul liber. Au fost, estimez eu, maxim 20.000 de oameni per total, în condiţiile în care la Tîrgu Mureş au fost spre 60.000. Matematica vorbeşte de la sine.

Terasele erau permanent goale (foto), la fel şi aleea principală. Ţin minte că în ziua zero, atunci când am ajuns la terasa Janis am spus că trebuie să ne bucurăm de faptul că e puţină lume, deoarece cu siguranţă nu vom mai prinde masă liberă în zilele următoare. Nu s-a întâmplat vreodată să nu găsim masă, în ideea în care a fost oricum cea mai ocupată terasă. Cei de la  Soviet, care sunt printre cei mai proftabili din Cluj, a vândut (am citit pe undeva) aproximativ 1000 lei per întreg festivalul. Nu cred că seamănă cu targetul lor, lucru destul de nasol. Noi am stat destul de des la terasă la ei, pentru că era destul de central aşezată, dar tot nu am reuşit să facem mare diferenţă cu consumaţia noastră.

Peninsula a fost împărţită pe trei etaje cu terase, iar la cel superior noi şi mai nimeni nu a ajuns niciodată. O să vă servesc o glumă din interior: cică dacă mergeai seara pe la terasele de la nivelul trei, riscai să fii violată :).

Acum sonorizarea: a fost bună, dar era problema ca scenele erau amplasate paralel, iar când se oprea o piesă de la o scena Kiss, se auzea de la scena Gambrinus şi îţi cam perturba starea. Nu mi s-a părut prea inspirată logistica. Iar lângă cortul Freedom, cei de la Red Bull au rupt difuzoarele…plus că erau exact lângă camping. Ceva îmi spune că cei din corturi, cel puţin până la răsăritul soarelui nu au reuşit să inchidă vreun ochi.

Un alt moment neinspirat: în timpul showului de stand up a lui Sorin Pârcălab avea loc proba de sunet a unei trupe la Main Stage şi i-a cam bruiat tot numărul. Lucrul ăsta s-a întâmplat şi anul trecut şi ce nu înţeleg eu, e de ce nu s-a gândit nimeni să programeze numarul de comedie la altă oră, având în vedere că exista un interval în care scena era goală şi atunci  nu ar mai fi deranjeazat pe nimeni. Asta chiar m-a lăsat fără cuvinte şi nici Sorin nu era tare bucuros.

Am remarcat de asemenea lipsa de indicatoare către festival. Noroc că mai aveam habar de Cluj, dar în principiu eu nu am văzut vreun indicator cu “Spre Peninsula”. În schimb m-a bucurat faptul că era foarte aproape de oraş, la vreo doi km de cartierul Mănăştur.

Anularea trupelor a fost cea mai mare dezamăgire, numărul lor ajungând într-un final la 5 trupe mari dintr-un line-up oricum nu foarte generos. Şi s-a simţit că lumea s-a supărat. Noi duminică am găsit pe jos o brăţară (din acelea de abonament de 4 zile), semn că cineva şi-a băgat picioarele şi a plecat acasă, de bine ce s-a simţit.

Faptul ca erau busuri care te duceau la festival din 15 în 15 minute cu preţul unui bilet 2 lei ziua, mi s-a părut inspirat. Că seara se schimba preţul, adica 3 lei…a fost destul de naşpa, în condiţiile în care cu taxiul te-ar fi costat 5 lei până în aceelaşi loc unde te lăsa autobuzul. Şi dacă nu aţi citit pe facebook, vă las şi aici o fază comică “Pentru failstival a fost înfiinţată o linie de autobuz ce făcea legătura între Valea Gârbăului şi staţia Bucium, cu curse la fiecare 15 minute în intervalul 17:00 – 03:00. Biletul costa 2 lei ziua şi 3 lei dupa ora 21:00. În una din seri, şoferul unui autobuz, din exces de zel şi pentru că nu se respecta programul orar, a taxat pentru aceeaşi cursă cu 2 lei pe cei care au urcat înainte de ora 21:00 şi cu 3 lei pe cei care au urcat după 21:00.”

Fraza cea mai des întâlnită la Peninsula a fost “Sunteţi fumător?”. Claaar, numărul promoteriţelor a fost supraevaluat, având în vedere că deja ajungeam să ne salutăm cu ele. Fumătorii au ajuns să spună că nu fumează, numai să fie lăsaţi să treacă (fază reală).

În încheiere vreau să mai spun doar că din câte am citit eu, deşi a fost un eşec, la anul va avea loc o nouă ediţie, dar cu o altă strategie. Eu sper să fie mai serioşi, să aibă un altfel de line up si neapărat să se promoveze mai cu talent.

Acest articol vrea să fie un fel de” Peninsula facts”, urmând ca orice ne amintim, să postăm pe facebook. Dacă aţi fost la Peninsula, vă rog să completaţi lista.

Mai multe poze la noi pe facebook.

Comments (3)

 • razvan

  Eu zic sa se intoarca naibi acasa…ca altfel va strica totul,nume,renume,etc….is curios de strategia de anu viitor,tot asa au zis si de mutare,ca va fi un succes,ca va fi super,etc…acu la fel..anu viitor avem o noua strategie…va fi un esec si acela:))))

  reply
 • Din pacate faza cu “Sunteti fumator” e la toate festivalurile 🙁

  reply
 • Balaj Eugen

  am fost…dezolant..tot ce scrie sus e adevarat…puteai fi violat…noaptea frig mizerie.. pustiu..focuri de tabara ad-hoc..se ardea de toate ..paletii cartoane ..afise…bere mici si hamsii ieftine..degeaba clienti ioc…subtire ca si trupele care au cantat..multe clujene..sau cu pile de cluj…da ce sa te astepti eram pe un poligon de tir…si pe o vale seaca…cine a mai vazut peninsula fara apa…puteau sa-i zica festival bargau ca tot aia era nu prea erau peninsulari sau care erau se ascucundeau de rusine enigmatica…erau o mana de oameni care cautau un prilej de distractie si …la maxim…si pentru care brendul peninsula nu valora mai nimic …siritul peninsula a lipsit…poate nici nu era necesar…si in fond daca erai hotarat si iti alegeai un loc potrivit ii auaeai pe toti trupeti cantand ca la turnul babel…acesta este un pamflet ,,fie sa renasca”(Phoenix)

  reply

Post a Comment