Târgu Mureş
02 Dec, Saturday
8° C
TOP
Man Of Steel Movie 2013

Recomandarea Săptămânii: Man Of Steel: Eroul

Man of Steel: Eroul este fără îndoială cea mai aşteptată premieră a verii 2013, iar eu nu sunt sigur că voi găsi cuvintele necesare pentru a descrie măreţia acestui film. Dar cine este pentru tine Superman? Este el Kal-El, ultima fiinţă de pe planeta Krypton? Sau este Clark Kent, copilul adoptat de fermierii din Smallville? De la naşterea personajului creat de Jerry Siegel şi Joe Schuster până în ziua de astăzi, personajul Superman a fost respins cu vehemenţă doar de către cei care nu erau dispuși să înţeleagă originea lui fascinantă. El este un emigrant de pe o altă planetă, un extraterestru, cel mai singur om din lume, un străin ciudat ce este în acelaşi timp baliza strălucitoare de speranţă a omenirii. Un fiu al ambelor lumi, care simte că nu face parte din nici una.

Mega producţia Man Of Steel regizată de Zack Snyder încearcă încă de la început să pătrundă în inima acestui conflict interior, iar în timp ce aproape tot ceea ce înconjoară caracterul Superman din film, este din punct de vedere creativ uimitor, începând cu peisajele fantastice de pe planeta Krypton din povestea de origine restructurată, coloana sonoră de calitate şi drumul personajului înainte de a-şi pune pelerina, filmul rămâne cumva lipsit de … suflet.
Man Of Steel este un film aproape imposibil de ignorat, iar din punctul de vedere al unui fan, ar fi multe de spus. Poate chiar prea multe. Noul film cu Superman, nu este unul convenţional, nu este acel Superman clasic pe care îl ştim cu toţii, ci mai degrabă o reinventare a poveştii iniţiale, creată special într-o manieră modernă plină de acţiune fantastică, efecte vizuale îndrăzneţe şi o poveste intenţionat făcută a fi complet lipsită de romantism. Man Of Steel este în fond exact ceea ce aşteptam de la un asemenea film, un adevărat roller-coaster de acţiune, gata să distrugă absolut totul.

Cu greu pot găsi nişte cuvinte care să descrie desfăşurarea de forţe din Man Of Steel. În primul rând, trebuie să apreciez modul în care David S. Goyer îl introduce pe Kal-El în context geopolitic modern, cu puţină tensiune dramatică: nu numai că este un imigrant ilegal, dar este şi o armă de distrugere în masă. Şi cum ar fi de aşteptat, guvernul SUA nu va avea încredere în el. Iar în timp ce Omul De Oțel încearcă să îşi descopere identitatea, regizorul Zack Snyder are inspirata idee de a descrie istoria lui Superman nu cronologic, ci cu ajutorul unor flashback-urilor foarte reuşite din copilăria sa, prezentându-ne chiar şi faimoasa scenă cu autobuzul şcolar ce se prăbuşeşte în râul din Smallville. Pe lângă faptul că filmul ne introduce într-o lume super dezvoltată din punct de vedere tehnologic, planeta de origine a lui Superman – Krypton, o biosferă plină de peisaje vulcanice şi monştri reptilieni uriași – este pe cale de a fi distrusă de miezul instabil, lucru ce a fost prevăzut de câţiva cercetători, printre care şi Jor-El (Russell Crowe), tatăl biologic al lui Kal-El. Ca să nu mai spun că pe Krypton, copii nu sunt născuţi pe cale naturală, ci concepuţi de o bază de date, un codex ce conţine toate secvenţele de ADN ale strămoşilor. Kal-El este singurul copil ce – în ciuda legilor stricte – se naşte pe cale naturală, din dorinţa tatălui său de a demonstra că încă acest lucru se poate. Pline de simbolistică şi de valoarea unui adevărat film sci-fi, secvenţele de deschidere a filmului sunt probabil şi cele mai valoroase cadre ale producţiei.  Momentul în care singurul copil născut normal pe planeta Krypton este trimis pe Pământ, devin mai târziu sursa tuturor problemelor pe care Superman le va avea, căci odată cu decolarea lui, pleacă şi codexul furat de tatăl acestuia.

Aş putea spune că de aici, totul intră în normalitatea scenariului tipic pentru povestea super eroului nostru, pentru că scenariul nu modifică prea mult mitologia cunoscută a lui Superman. Dar, atunci când vine vorba de confruntarea principală dintre Kryptonieni şi Superman, lucrurile se schimbă puţin.

man-of-steel-2013-movie-

Fără a avea probleme de ritm, Man Of Steel îţi va menţine atenţia trează cu fiecare scenă, pentru că în spatele oricărui cadru fascinant din film, se vede munca intensă a unor specialişti în efecte speciale şi dragostea regizorului pentru cadre exagerate. Poate doar filmul The Avengers să îl întreacă pe Man of Steel în ceea ce priveşte dezastrul de pe ecran, căci personajul negativ al filmului, generalul Zod (Michael Shannon), are la dispoziţie o tehnologie extraordinară ce e în stare să facă din Terra, o planetă lipsită de viaţă. Între el, acoliţii săi şi Superman – ce este ajutat de trupele militare – are loc o bătălie epică ce chiar se poate numi pe viaţă şi pe moarte. O bătălie ce aruncă pe ecran de la nave kryptoniene gigant, până la lupte impresionante corp la corp între Superman şi semenii săi. Totul arată fabulos şi spectaculos, iar tensiunea de pe ecran devine aproape tangibilă. În atmosfera Pământului, supereroul nostru este aproape invincibil. Astfel, te-ai putea aştepta ca şi trupa de kryptonieni condusă de Zod să fie la fel. Din fericire, scenariul lui David S. Goyer îi dă lui Superman un avantaj extraordinar de bine gândit. Pe fondul acestui conflict dintre protectorul Pământului şi extratereştrii ce vor să tera-formeze planeta noastră, doar pentru a recupera codexul şi a reface linia de sânge a marilor case de pe Krypton aici pe Terra, ne sunt prezentate şi elementele emblematice arhicunoscute ale poveştii, precum ziarul Daily Planet, redactorul şef al acestuia Perry White (Laurence Fishburne) şi evident marea dragoste a lui Superman: Lois Lane (Amy Adams).

Având în vedere că Superman nu este un super erou amuzant şi nici povestea lui nu este una plină de romantism, Man Of Steel aduce în cinematografele noastre, o nouă concepţie despre lupta dintre bine şi rău, un Superman ce va şterge gustul amar lăsat de ultima ecranizare, un film modern, cu acţiune mai mult decât impresionantă, efecte vizuale ce te vor lăsa mască şi o bătălie de final ce aproape va şterge de pe suprafaţa pământului câteva oraşe.
Peste toate astea, se înfiripă în sufletul tău, coloana sonoră extraordinară compusă de Hans Zimmer, muzica epică ce te va face efectiv să nu simţi când vor trece cele două ore şi ceva ale filmului.
Află ultimele noutăţi despre filmele şi predicţiile din industria cinema pe: Totul Despre Filmele Noi.

Post a Comment