Târgu Mureş
30 Mar, Thursday
-2° C
TOP
White House Down

Recomandarea Săptămânii: White House Down

Roland Emmerich revine în forţă. Cum, nu şti cine e Roland Emmerich? Dar dacă îţi spun că filme ca Independence Day, Stargate, Godzilla, The Day After Tomorrow sau 2012 au fost regizate de el, vei şti cu siguranţă despre ce vorbesc. Cu un apetit exagerat pentru producțiile la scară largă, Roland Emmerich regizează de data aceasta un alt fel de film, White House Down (prostește tradus in România, Alertă De Grad Zero) o peliculă de acţiune ce are ca principal obiectiv, nimic altceva decât divertismentul.

Ofiţerul John Cale (Channing Tatum) lucrează în capitoliu şi este desemnat cu protejarea purtătorului de cuvânt al Casei Albe jucat de Richard Jenkins. Fiica sa înstrăinată, Emily (Joey King) este o fetiţă ce are ca pasiune politica și chiar istoria, iar într-un efort de a intra în graţiile ei, John Cale aplică pentru o poziție la Serviciul Secret pentru protejarea preşedintelui și încearcă să-i facă pe plac fiicei lui cu un tur al Casei Albe. Cu toate acestea, atunci când un grup de terorişti asediază Casa Albă, Cale reușește să îl localizeze pe președintele american James Sawyer (Jamie Foxx) dar din păcate, Emily este luată ostatic între timp. Cu intruşi paramilitari pe urmele sale, el cutreieră Casa Albă în căutarea preşedintelui, astfel el devenind singura persoană ce o poate salva pe Emily și singurul ofiţer ce îl poate escorta pe președinte în siguranță – să nu mai spun că Cale devine singura forță ostilă ce împiedică terorişti să îşi ducă obiectivele la bun sfârşit şi să declanşeze un dezastru global.

Ca şi regizor și producător, Emmerich este cunoscut pentru CV-ul său extins ce conţine filme de acțiune moderne, blockbustere ce conţin întotdeauna un spectacol de efecte speciale și scenografie fantastică. Ca rezultat, mulţi cinefili vor aşteapta probabil aceeași abordare pe scară largă a acestor elemente în White House Down. Şi totuşi, chiar dacă White House Down include momente de acţiune memorabile, filmul e mult mai simplu și mai concentrat – deși la fel de excentric. Te-ai gândii că ar trebui să iasă în evidenţă cu nişte efecte speciale deosebite, dar în schimb, filmul lui Emmerich aduce divertisment bun, ce vine în primul rând de la cei doi actori talentaţi: Channing Tatum și Jamie Foxx şi nu de la efectele vizuale explozive. Ca urmare, filmul este mult mai apropiat de formula cuceritoare a unui-om-armată văzută în filme cum ar fi Die Hard, iar dacă nu ar fi replicile pline cu umor subtil dintre Jamie Foxx și Channing Tatum, ai putea jura că filmul se ia prea în serios şi ar semăna prea mult cu Olympus Has Fallen.
Din fericire filmul White Hose Down este salvat de interpretarea bună a celor doi actori şi de replicile care îţi cam sugerează că subiectul filmului şi maniera în care este făcut, sunt un fel de miştocăreală făcută la adresa administraţiei americane şi la stilul în care mai toate filmele de acest gen sunt tratate. Ba chiar uneori umorul din film, pare a fi o autoironie. Povestea filmului este actuală, acţiunea este realizată foarte bine, dar ca orice film american, White House Down este plin de clişee, de dialoguri ce parcă sunt luate din alte filme celebre, secvenţe pe care le vei intui înainte ca ele să se întâmple şi evident o întorsătură de final, pe care ai impresia că o şti doar tu.

White House Down este filmul de weekend la care trebuie să îţi parchezi jumătate de creier, fără a face prea multe analize filosofice despre faptul că pe preşedintele americii îl cheamă James Sawyer, de ce un om care a slujit timp de 25 de ani preşedinţii americani vrea să omoare câteva milioane de oameni doar pentru că fiul său a murit în urmă cu un an în războiul din Orientul Mijlociu sau de ce la Casa Albă lucrează asemenea amatori în ale securităţii ce practic se aruncă cu pieptul înainte în bătaia gloanţelor. Desigur, filmul White House Down nu este conceput pentru a fi o dramă provocatoare despre manevre politice cu pretenţii la Oscar, ci mai presus de toate, un film de acțiune de vară. Emmerich a produs un competent (a se citi: nu esențial) thriller, care este de natură să satisfacă cinefili ce au fost intrigaţi de trailere sau de premisa de bază a filmului.
Află ultimele noutăţi despre filmele şi predicţiile din industria cinema pe: Totul Despre Filmele Noi.

Post a Comment