Târgu Mureş
05 Dec, Tuesday
-4° C
TOP

Review Cafe Frei

Când vorbești cu o persoană căruia îi place foarte mult ceea ce face, o persoană tânără, entuziastă, pe lângă toate acestea și străină, despre un anumit local…totul devine altfel, vezi totul mult mai bine, vezi detalii care poate ți-ar fi scăpat, acel local primește o altă înfățișare în fața ochilor! Astfel îi mulțumim baristului Török Adam și îi urăm succes în ceea ce face; ne-a povestit, în engleză, cu mare pasiune despre noua cafenea deschisă în centru și anume Cafe Frei! 😀

Cafe Frei este o cafenea, aparent micuță, situată în centrul orașului, în apropierea Hotelului Plazza.

Cafeneaua este a  35-a Cafe Frei, deținătorul acestui brand fiind Tamás Frei, un celebru scriitor maghiar, o persoană care a cătătorit mult, a văzut multe și a învățat multe. Informațiile culese au fost bine sintetizate și, evident, au dat roade, cafenelele Cafe Frei fiind din ce în ce mai răspândite și mai renumite în lume.

Cafeneaua are 3 nivele, subsolul este pentru fumători. Un prim aspect care scoate în evidență gândirea unui deținător străin de local, este acela al unui spațiu principal dedicat nefumătorilor, un spațiu în care simți doar plăcuta savoare a cafelei, aroma ceaiului, a condimentelor proaspete sau a ciocolății calde. Sincere aprecieri!!

9 mese micuțe, 5 jos și 4 sus, la mezanin, cu scaune sau banchete și 7 mese la fumători, își așteaptă clienții.

Amenajarea exotică cu a ei apet, culorile vii, proiecția cu imagini din centrul cafenelei, “felinarul” cu papagali în cușcă, tablourile tematice, până și parchetul, toate te introduc ușor în lumea cafelei adevărate. Un aspect foarte important este că toată cafeaua care se găsește în oricare Cafe Frei este cumpărată direct de pe plantații bio, boabele sunt verzi, sunt uscate, prăjite și aduse în stadiul final de Cafe Frei!!

Meniul cafenelei este foarte diferit de ceea ce am răsfoit noi până acum, el fiind conceput sub forma unei reviste care cuprinde pe lângă preparate și articole, din lume, ale scriitorului Tamás Frei. O cafea bună merge bine cu o lectură bună! 🙂 Meniul se schimbă o dată la 2 luni.

Aproximativ 70 sortimente de cafea îți stau la dispoziție, 12 sortimente de ceai cu tulpină, 6 de limonadă,  6 sortimente de shake, 9 sortimente ciocolată caldă, toate cu arome, ingrediente speciale și bine asortate.

Prețurile sunt bune, cafeaua pornește de la 5 lei (30 ml) și ajunge la 9 lei (cafeaua lunii). Limonada este la 6 lei (300 ml), ceaiul la 8 lei (300 ml), shake-urile la 8 lei (300 ml) iar ciocolata caldă la 9 lei. Anumite sortimente speciale de cafea boabe se pot cumpăra pentru acasă la prețul de 19 lei. Ceaiul, deasemenea, poate fi cumpărat la pachet 100g la 18 lei. Răcoritoarele nu lipsesc din meniu.

Bucătăria japoneză a cafelei, cea americană, arabă, latină, bucătăria franceză în Europa și Africa, bucătăria italiană și cafeaua din regiunea polară-Groelanda, fiecare cu al ei proces de pregătire, cu ale ei arome și cu al ei gust deosebit, te așteaptă să îți pună la încercare papilele gustative.

Aici găsești cafeaua “semnătură” și anume Tabacco Caffee, o cafea deosebită pe care trebuie să o încerce ori băutor, iubitor de cafea. Cafeaua lunii are dedicată o întreagă pagină, descrierea sa fiind amănunțit scrisă.

Tot procesul preparării cafelei tale, până să ajungă în ceașcă, se petrecere în fața ta! Alegi cafeaua, te ajută și ei (să îți fie mai ușor), alegi dacă o vrei cu lapte de soia sau lapte fără lactoză  (1, 5 lei/25ml), alegi dacă vrei cafea decofeinizată pe care ți-o prepară pe loc printr-un proces gravitațional și ți-o aromatizează, tot atunci, cu ciocolată, vanilie, caramel sau cocos, alegi dacă vrei să o servești acolo sau To Go.  To Go mai poți servi, pe lângă cafea, ciocolată caldă sau limonada! Nu ocoli feliile de tort sau prăjiturile, sunt importate din Franța și sunt foarte bune!!

Prin Cafe Frei, Tamás Frei,

“își dorește să aducă clienților săi puțină culoare, băutul unei cafele să devină o delectare”,

ne-a declarat Török Adam.

Un obiect care carecterizează și mai bine cafenelele Frei este mașina de cafea Elektra Belle Epoque, o mașină de cafea handmade în Italia, impresionantă, cu impact și “savoare”.

 

La subsolul cafenelei, în spațiul dedicat fumătorilor, meniul este completat de băuturi alcoolice. Rom din Caraibe, Cuba, Mexic, Jamaica sau Guatemala (15, 22, 33 lei/4cl). Orosz Akos, câștigătorul campionatului mondial Coffee în Good Spirits din Seul a pregătit câteva cocktail-uri speciale cum ar fi Jamaica, Julep, Bombay, Singapore Express (28 lei), Adam ne-a recomandat Casablanca Flip (o să-l încercăm).

Trei minusuri am găsit cafenelei: prețurile cocktail-urilor și a băuturilor alcoolice sunt piperate, servirea este lentă și, nu neapărat un minus, prea puține mese.

Recunosc că mi-a plăcut experiența cafenelei, am recomandat-o de când eram încă acolo și voi mai merge.

Privește-o ca pe o aventură de cafea, gustă viața într-o ceașcă de cafea!! 🙂

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Photo credit Dorin Bonta
www.dorinbonta.ro

    Cafe Frei

 • Piața Trandafirilor nr.49, Tîrgu Mureș
 • 0365 424 721
 • Luni-Joi: 08:00–22:00 Vineri: 08:00–00:00
 • Sâmbătă: 09:00–00:00 Duminică: 09:00–22:00

Comments (3)

 • Dorin Negrea

  Mentionati si faptul ca nu se poate citi meniul, adica e mai rapid chelnerul decat pana de dezmeticesti si intelegi ca e meniu si nu revista.

  Locul la mesele mici e pentru copiii sub 14 ani si e cam incomod.

  reply
  • In urma discutiei care am avut-o cu Adam, am aflat ce ne poate ajuta foarte mult in a decide ce sa bem. Putem spune chelnerului ce am vrea sa bem si totul se reduce din start la cateva cafele. 🙂 Simplu, nu?
   Mesele da, sunt cam mici dar tot nu m-au facut sa nu ne placa localul.

   reply
 • Evelin

  Localul e chiar fain, un spatiu bine amenajat, foarte colorat, viu, exotic. Dupa cum reflecta si pozele, la care saturatia de culoare probabil e la maxim.
  Ciocolatele calde sunt destul de micute, m-am mirat cand le-au servit intr-o ceasca de cafea. Recomand latte-ul cu cocos si piper rosu Rio, e foarte bun!
  Frei Tamas e jurnalist, reporter, calator prin lume, prezentator tv, expert de cafea,etc., mai putin scriitor (desi a publicat niste carti).

  reply

Post a Comment