17 Jun, Monday
0° C
TOP

TedxTârguMureş – februarie 2017

Acum două săptămâni a avut loc o nouă ediţie TedxTârguMureş, unde noi, ca de obicei, ne-am prezentat cu drag.

Evenimentul s-a desfăşurat la Teatru Studio în cadrul facultăţii de Arte, sală potrivită pentru un eveniment Tedx. Speakerii au fost în numar de 7, iar tema evenimentului a fost “Challenging tomorrow”.

De departe cel mai bun moment al Tedx-ului a fost discursul lui Maris Marius, un tânar de 19 ani, proaspăt absolvent al uni liceu din Cluj, care şi-a pus serioase întrebări în ceea ce priveşte educaţia în România. De ce trebuie să învăţ asta? De ce trebuie să fie atat de greu ghiozdanul? De ce trebuie să ne înghesuim trei într-o bancă? De ce trebuie să existe şedinţe cu părinţii? De ce trebuie să merg la olimpiadă? De ce copii de la ţară nu intră la licee bune? De ce trebuie să merg la cinema de şcoala altfel? De ce trebuie să mă trezesc la 7 dimineaţa?De ce trebuie să avem opţionale? De ce trebuie să îmi iau bacul?

Pentru că nu a găsit încă raspuns la toate întrebările, a luat decizia să facă un an pauză, timp în care speră să îşi găsească vocaţia şi drumul. Discursul lui Ted, a provocat sistemul de educaţie românesc, sistem pentru care Marius are anumite soluţii. Iar eu nu pot decât să fiu de acord cu el. Pentru că în acest moment sistemul nu înţelege în totalitate care sunt nevoile copiilor, aceştia ar trebui să fie prima voce, ar trebui întrebaţi şi ascultaţi. Să sperăm că în viitor mai mulţi copii ca şi Marius îşi vor face cunoscut punctul de vedere 🙂 Marius m-a făcut să simt mândrie pentru generaţia lui, generaţie care nu mai face ce fac ceilalţi. Sunt primii care rup tiparul de a fi la fel ca ceilalţi.

Pe lângă ideile cu care am plecat acasă de la eveniment, am observat din nou că astfel de evenimente produc contexte bune de a schimba idei cu alţi oameni cu acelaşi sistem de gândire şi cred că un mare avantaj este că poţi să îţi validezi ideile, indiferent din ce domeniu ar fi.

Felicitări organizatorilor pentru efortul depus, ştiu că nu e uşor deloc să pui în picioare un astfel de eveniment. Singurul lucru care nu mi-a plăcut a fost că nu aveau cafea 🙂 care ajută mult să îţi păstrezi concetrarea şi energia.

Mai multe poze de la Tedx aici. 

Aştept cu interes ediţia următoare.

Comments (1)

Post a Comment