Târgu Mureş
23 Feb, Friday
12° C
TOP
un nume

UN NUME. Talentatul Grzegorz Jarzyna la Târgu Mureș

Stagiunea din acest an de la Teatrul Național Târgu Mureș începe cu o supriză. În perioada 29 august – 1 septembrie, evenimentul-pilot Un Nume îl aduce în târg pe faimosul regizor polonez Grzegorz Jarzyna, directorul artistic de peste 20 de ani al unui dintre cele mai importante teatre europene, TR Warszawa.

Evenimentul se dorește a fi bianual, oferind mureșenilor posibilitatea să petreacă câteva zile alături de un artist esențial al teatrului contemporan în cadrul unor laboratoare sau masterclass-uri.

Ne concentrăm pe căutările unui artist. Am încercat să imaginăm un cadru prin care să fim atenți la cum caută un artist. Și atunci am gândit evenimentul ăsta pe mai multe paliere. Palierul poate cel mai important din punctul de vedere al gazdelor, al Teatrului Național, este atelierul pe care acest regizor invitat îl va ține atât cu compania română, cât și cea maghiară, un atelier care se desfășoară în fiecare dimineață și la care el îl are alături pe un coregraf rus, Ivan Estegneev, coregraf care are o școală de dans și predă teatrul fizic la Moscova

Theodor-Cristian Popescu, curatorul și inițiatorul evenimentului

În fiecare dimineață regizorul polonez va conduce atelierul „Căutând adevărul corpului”, alături de coregraful rus Ivan Estegneev, împreună cu actorii celor două companii (români și maghiari) ai Teatrului Național din Târgu Mureș, scopul exercițiului fiind redescoperirea potențialului înnăscut al corpului.

În fiecare seară, se va difuza o proiecție a câte unui spectacol major al lui Jarzyna, începând cu cel de debut, „Nebunie tropicală” (1998), continuând cu „Macbeth” (2007) și „Între noi e totul bine” (2008) și încheind cu unul dintre cele mai recente, „G.E.N” (2017, care va fi difuzat în realitate virtuală), proiecții ce vă vor ajuta să identificați etapele principale din creația acestui artist.

De asemenea, dramaturgul Roman Pawlowski va susține conferința Teatrul viitorului – Grzegorz Jarzyna și TR Warszawa, incluzând proiectarea unor fragmente înregistrate din spectacole de teatru realizate în teatrul varșovian în mandatul artistic al lui Grzegorz Jarzyna.

Fiecare proiecție se va încheia cu o întânire de 15-20 minute cu regizorul polonez, publicul și curatorul evenimentului, Theodor-Cristian Popescu, dezvoltând în dialogul final toate discuțiile mai îndelungate.

Conferința și dialogurile se vor derula în limba engleză, oferind posibilitatea celor care nu înțeleg să asculte în căști traducerea simultană în limbile română și maghiară.

Programul complet și mai multe detalii se pot găsi pe www.unnume.ro. Studenții facultăților de teatru, indiferent de profil, beneficiază de cazare în căminul UAT, în funcție de disponibilități și de preț profesional la activitățile din program.

Locurile sunt limitate, so hurry up and get them! (la proiecțiile VR sunt doar 10 locuri, 4 proiecții în total)

Post a Comment