Târgu Mureş
21 May, Tuesday
26° C
TOP

Vă plac bananele, tovarăși?

Vă plac bananele, tovarași? 🍌

Da, o satiră cu gust de…banane. 😀

Pentru prima dată se montează în limba română spectacolul care are la bază textul lui Székely Csaba „Vă plac bananele, tovarăși?”, adaptat de către autor sub forma unei monodrame. Piesa, o ascuțită satiră la adresa comunismului românesc, a câștigat Premiul regional pentru Europa la Concursul Internațional de scenarii radiofonice BBC, în 2009.

„Vă plac bananele, tovarăși?” e o poveste simplă despre o viață mai puțin simplă. Suntem în România lui Ceaușescu, unde toată lumea se teme, e suspicioasă și rabdă de foame, mai puțin povestitorul, Robert. Tatăl lui fiind stăpân peste viață și moarte în orașul în care copilărește, Robert are de toate, chiar și banane. Această copilărie însă nu e tocmai lipsită de griji: mama sa plânge toată ziua, fratele mai mare încearcă să-l omoare tot timpul, iar singura fată pe care o place e „inamic” al regimului. Dar soarta comună a tuturor regimurilor e că se termină odată și vin altele în locul lor care vor face, poate, viața mai ușoară. Sau nu? În orice caz, un singur lucru fundamental nu se schimbă: banana. Toate celelalte da, inclusiv tatăl.
„Vă plac bananele, tovarăși?” este, în mare măsură povestea tatălui, genul de om care cade întotdeauna pe picioare pentru că fiecare regim are nevoie de el. Fiind excepțional de naiv și inocent, Robert înțelege foarte încet și doar pe jumătate ce se petrece în jurul lui.
De fapt, nici nu poate fi altfel, întrucât înțelegerea completă ar fi foarte dureroasă.

Regia: Ándi Gherghe
Cu: Alin Stanciu

Locul:Teatru 3G Színház – Cetatea Târgu Mureș, Bastionul Măcelarilor

Data și ora: 26 ianuarie 2019, ora 19:00
Biletele pot fi achiziționate online pe biletmaster.ro sau de la Agenția de Bilete a Palatului Culturii. (program: marți- vineri: 9.00 -15.00; sămbătă-duminică: 9.00 – 14.00; telefon: 0365451034)

Prețul unui bilet întreg: 20lei, pensionari și studenți: 10 lei.

Durata spectacolului: 1h 30′

“Pus în scenă la Studio Act din Oradea de Ándi Gherghe, spectacolul după piesa lui Székely Csaba trece cu destul succes peste inabilităţile dramaturgice specifice oricărui început în scrisul pentru scenă. Dilată, supralicitează chiar, cel mai adesea eficient, fără nedorite exagerări şi cu rezultate preponderent cuantificabile în plan artistic nu doar în acela al efectelor comice lesne generabile de aplauze naivitatea, mirarea, dificultăţile de înţelegere ale realităţii caracterizante pentru tânărul Robert. O face profitând şi potenţând abilităţile ludice evidente ale actorului Alin Stanciu. Rezultatul fiind unul demn de luat în seamă.”

Mircea Morariu – Adevărul

Post a Comment