Târgu Mureş
24 Nov, Sunday
3° C
TOP
Vrajitorul din oz

Recomandarea Săptămânii: Grozavul Şi Puternicul Oz

Cu ocazia zilei internaționale a femeii, distribuitorii din România s-au gândit să aducă pe ecranele din cinematografele noastre premiera filmului Oz The Great And Powerful, noua producţie cinematografică marca Disney Pictures ce ilustrează originile iubitului personaj, creat de L. Frank Baum, acum mai bine de 100 de ani.

Într-o traducere puţin ciudată – Grozavul Şi Puternicul Oz – producţia ce îl are la cârma regiei pe Sam Raimi (Spider Man, Drag Me To Hell) nu este o ecranizare propriu-zisă şi nici o poveste prea originală inspirată de subiectul iniţial, ci este un fel de prequel, adică ceea ce s-a întâmplat înainte de apariţia lui Dorothy. În romanul original se află spre sfârşit că Oz cel mare şi cumplit era de fapt un bătrânel, un fost magician de bâlci care a ajuns pe tărâmul magiei dus de vânt – la fel ca Dorothy – cu ani şi ani în urmă. Oz a fost luat de localnici drept mare vrăjitor, asumându-şi acest rol cu ajutorul unor trucuri de prestidigitaţie astfel devenind liderul lor, până în momentul când apariţia lui Dorothy şi a însoţitorilor ei îl demaschează. Pornind de la această premisă, cei de la Diseney ne oferă o producţie ce se bazează pe povestea de origini al celui ce urmează să devină Grozavul Şi Puternicul Oz, dar fără nici o referire la alte adaptări anterioare, studioul neavând dreptul legal de a folosi ceva legat de iubitele personaje din ecranizările anterioare. Iar dacă în vreun fel sau altul cunoşti povestea lui Dorothy şi a însoţitorilor ei, sperietoarea de ciori, a leului fără curaj şi a omului de tinichea, cu siguranţă NU vei rămâne surprins de povestea ce se va desfăşura în faţa ta în sala de cinematograf. În schimb s-ar putea să rămâi surprins de începutul filmului, de genericul şi secvenţa introductivă petrecută în lumea noastră care are cadre alb-negru parcă scoase din cutia timpului. Scenariul scris de Mitchell Kapner şi David Lindsay Abaire încearcă să aducă o poveste cu lupta pentru putere dintre trei vrăjitoare, poveste ce este scurt-circuitată de apariţia lui Oscar Diggs – numele uman al vrăjitorului – care pică tocmai în momentul când se aştepta sosirea profeţită a unui mare vrăjitor. De-aici încolo, totul e, în linii mari previzibil: ştim că Oz va rezolva mai toate problemele prin şmecherii scamatoriceşti, prevedem că el va deveni din escroc un băiat bun, iar de când face echipă cu Glinda – vrăjitoarea cea bună din poveste – devine clar că parteneriatul lor va fi pe viaţă.

Tot acest traseu al vrăjitorului puţin escroc, este compus din peisaje feerice, diverse întâmplări cam bramburite – adesea lipsite de orice raţiune – urmând formulele logice ale genului de film fantasy, plin de suprarealism. De altfel, tot filmul rămâne mai degrabă de o factură suprarealistă, o excelentă magie vizuală ce va încânta ochiul uman şi ce încearcă să îţi fure atenţia de la firul narativ al poveştii pentru a compensa cu peisaje şi costume magice. Desigur, există în film şi câteva idei promiţătoare ce te vor capta – care parcă dispar de-a lungul filmului – prin atacul cu sperietorile de ciori din câmpul de maci otrăvitori, care nu duce de fapt la nici o întorsătură cu adevărat surprinzătoare sau confruntarea finală atunci când Oz îşi foloseşte puterea de iluzionist, gramofonul şi praxinoscopul ca să se dea vrăjitor cu acte-n regulă. Pe lângă actorul James Franco (Oz), în film mai apar şi Mila Kunis, Rachel Weisz şi Michelle Williams, dar probabil cea mai inspirată alegere a fost adolescenta Joey King, în rolul … păpuşii de porţelan, din păcate un personaj mult modificat digital. Dar dacă ai un copil pe care vrei să îl încânţi cu o peliculă magică , cu siguranţă vrei să îl duci la cinema să vadă acest film, mai ales că vor apărea tot felul de personaje interesante – maimuţa zburătoare printre altele – şi peisaje ce parcă sunt scoase din cărţile de colorat.

Practic, chiar dacă la nivel de detaliu unele decoruri şi efecte speciale arată excelent – ca mai aproape în toate filmele fantasy (vezi Alice În Wonderland) – părerea mea e că per ansamblu Oz The Great And Powerful rămâne un spectacol de amorul artei ce va trezi în tine multă emoţie de copil.

Poţi afla ultimele noutăţi despre zvonurile şi predicţiile din industria cinema, pe Totul Despre Filmele Noi.

Post a Comment