Despre un curs de fotografie
Pentru că eu am o durere în suflet cu cu toţi pozarii ăştia care după juma’ de an de făcut poze la piţipoance se cred artişti am zis să fac un mic interviu cu Vlad Floruţ, unul din organizatorii Cursul de fotografie acreditat ce se va întâmpla în aprilie.
Cateva cuvinte despre tine, varsta, ce pregatire ai, cu ce te ocupi ?
Numele meu e Vlad, am 24 ani, și sunt de formare inginer. Sunt student în anul 2 de master la Antreprenoriat în Cluj, iar cel mai mult timp îmi mănânc cu fotografia.
De fotografie cand te-ai apuca si cum?
De fotografie m-am apucat în primul an de facultate. Aveam un plan atunci, să încep și să întrețin 3 pasiuni. Voiam să mă apuc de fotografie, să zbor cu parapanta și să-mi iau motocicletă. Am început cu fotografia și nu am mai avut timp de celelalte. Probabil e mai bine așa. Am trecut rapid de etapele specifice începătorilor gen ”HDR culori turbate”, ”nu-mi prelucrez pozele pentru ca vreau sa reflecte realitatea”, ”obiectivul meu e mai mare”, și alte capcane. Acum, bineînțeles, mă încearcă alte dileme de artist fotograf.
Care-i diferenta dintre un fotograf artist, fotograf profesionist si fotograf amator (hobby)?
Acum știu că unii oameni au impresia că profesionistul e ăla cu obiectivul mai mare și mai lung, iar amatorul e un biet diletant ce si-a luat ieri DSLR la ofertă, iar azi face poze pe bani. E și ăsta un punct de vedere, dar dacă privim la etimologia cuvântului amator, vedem că fotograful amator este acea persoană care face fotografie din dragoste pentru fotografie. Amatorul iubește și fotografia, și aparatul foto, pe care îl tratează cu grijă, și cel mai probabil a băgat în pasiunea lui mult mai mulți bani decât a scos.
Fotograful profesionist este cel care își câștigă banii din fotografie. Pentru el sculele sunt un mijloc de a obține rezultatul iar principala lui responsabilitate este de a mulțumi clientul. Este obligatoriu să aibe ”social skills”, să știe să se vândă.
Pe fotograful artist mi-e cel mai greu să îl definesc. Arta e acel ceva ce te atinge în epicentrul ființei tale, ce mișcă puțin însăși esența ta. Ar trebui ca fotograful artist să fie acea persoană care produce astfel de fotografii, nu?
Zi-mi cateva cuvinte despre cursul de fotografie pe care il tii cu Zsigmond.
Cursul de fotografie este ținut în parteneriat cu Institutul de Training, Studii și Cercetări, Institut ce are ca obiect de activitate formarea profesională. Se ține pe o perioadă de 3 luni, în regim intensiv, și include 28 ore de pregătire teoretică și 132 ore de pregătire practică. Cursanții vor avea și o parte practică de studio, inclusiv ghidare în ceea ce privește modul de a vorbi cu modelul. Programul este unul flexibil și negociabil în funcție de programul de lucru sau alte probleme.
Condițiile de înscriere sunt plata avansului de 150 lei, cele mai bune 10 fotografii de până acum pentru evaluare și aparat foto cu mod manual.
Cursul este autorizat MEN(n.r. Ministerul Educatiei Nationale) prin Agenția Națională pentru Calificări și are următoarele certificate de calitate: SR EN ISO 9001:2008 / SR EN ISO 9001AC/2009, SR ISO IWA2/2009 si EN 29990 – Sisteme de Management al Calității în Educație și Formare profesională
Despre Zsigmond ce poti sa-mi spui?
Zsigmond mi-e un prieten foarte drag, de la care am mereu ceva nou de învățat. E serios, muncitor, dezinvolt, extrovertit și distractiv ca om. Ma bucur foarte tare că lucrăm împreună pe acest curs. El se ocupă de fotografie de mulți ani și are răbdarea de a participa la tot felul de saloane și expoziții internaționale. Are titlu de Artist al Federației Internaționale de Artă Fotografică (AFIAP), și fotografiază mai mult portret, fashion și sport. Eu sunt atras mai degrabă de fotoreportaje și fotografie street, pot să zic că ne completăm.
Pentru ca toata lumea are acum un aparat foto bun sau foarte bun se mai pot castiga bani din foto?
Da. Profesionistul nu e plătit pentru aparatul foto de calitate pe care îl deține. Fotograful profesionist e plătit pentru a face fotografii de calitate iar aparatul foto joacă un rol de la mic la foarte mic în ecuație. Alți factori importanți sunt lumina, momentul, compoziția, simbolurile iar pentru a-i stăpâni este necesar timp, efort și experiență.
E ca în bancul acela cu mecanicul și bătaia de ciocan. 1$ primește pentru că a dat cu ciocanul. 99$ pentru că a știut unde să dea. Un fotograf care investește în calitatea fotografiei pe care o face și mai știe să se și vândă nu cred că va avea probleme în a face bani.
Partea rea e că piața e suprasaturată de fotografi. Sunt mulți oameni care intră în branșă luându-și DSLR și adăugându-și ”Photography” după nume. Probabil sunt atrași de sculele impresionante, mirajul modelelor și al ușurinței cu cu care vor face bani. La urma urmei, tot ce facem e să apăsăm pe un buton, nu? 🙂
Care crezi ca e viitorul fotografiei? care e directia in care ne indreptam?
Încă sunt șocat de faptul că facebook are 140 miliarde de fotografii și că în ultimele 12 luni s-au făcut 10% din toate fotografiile făcute vreodată. Numărul de fotografii făcute crește exponențial de la an la an. Scala la care se consumă fotografie este greu de cuprins. Cred că asistăm la o democratizare a fotografiei, care ajunge accesibilă tuturor iar ăsta e un lucru bun. Fotografia e accesibilă dar este doar un mediu în care să ne exprimăm. Pentru a ne exprima trebuie să ne educăm iar asta poate începe de la lucruri simple cum sunt cititul unei cărți sau alegerea unui film în detrimentul a două episoade dintr-un serial.
Dacă vă place de Vlad sau de Zsigmond sau doar vreţi să învăţaţi mai multe despre fotografie vă puteţi înscrie la cursul lor de fotografie până pe data de 12 aprilie.
Vlad Florut
Doi ani mai tarziu, cursul foto continua in acelasi format apreciat de catre absolventii nostri. Mai multe informatii pe http://www.initiere.wix.com/foto sau pe email la vlad@cursformatori.ro
Multumim outinmures.ro pentru articol!