Electric Castle a început în forță și îi așteaptă astăzi pe Limp Bizkit
Peste 33.000 de festival goers au venit la Electric Castle pentru o întâlnire cu „părintele” Grandmaster Flash, cap de afiș al primei zile (Ziua 0).
Nu putea exista un început mai bun pentru festival decât artistul considerat unul dintre părinții muzicii hip-hop, un artist care, cu o lună în urmă, a câștigat premiul Polar Prize, considerat un echivalent al premiului Nobel în domeniul muzical.
În vârstă de 61 de ani, Grandmaster Flash a făcut pe scena Electric Castle o adevărată călătorie în istoria hip-hop-ului, prezentând mixuri ale celor mai celebre creații din toate generațiile.
Dacă Grandmaster Flash a făcut o incursiune în istorie, o altă atracție a zilei de ieri întruchipează istoria în sine: mii de oameni au profitat de prima zi a festivalului pentru a vizita New Media Castle, spațiul de artă experimentală și multimedia amenajat în castelul Banffy. Datorită contribuției festivalului, anul acesta este primul în care aproape 100% din spațiile interioare ale monumentului de patrimoniu pot fi vizitate în siguranță, în urma unor lucrări de securizare și consolidare.
Curatorul acestei expoziții, Alex Czetwertynski, este artistul digital care a înființat Museum of Digital Arts în parteneriat cu compania Google și a făcut conceptul și designul luminilor de scenă pentru artiști de renume precum Childish Gambino. Cu o experiență greu de egalat în industrie, Czetwertynski spune că la Electric Castle a descoperit ceva diferit: „Am fost la multe festivaluri și sunt încântat de ce am descoperit aici. De multe ori, arta e folosită ca obiect decorativ, pe când aici arta în sine este acolo unde ar trebui să fie – în centrul atenției, în spații dedicate. Iubesc această îmbinare a celui mai nou tip de artă experimentală cu un castel din România, este fenomenal pentru mine să fiu aici!”.
Atenția tuturor se îndreaptă astăzi spre alte zeci de artiști care au show-uri programate la Electric Castle, dar puțini sunt mai așteptați decât Limp Bizkit. Fred Durst și compania au la activ trei nominalizări la premiile Grammy și peste 40 de milioane albume vândute. Cel mai probabil, fanilor nu metal le va fi ușor, astăzi, să își reamintească versurile unor piese devenite „clasice”, precum „My Generation”, „Rollin’” sau „Break Stuff”.
Scoțienii de la CHVRCHES aduc astăzi la Electric Castle ceea ce BBC1 numea în luna martie „cea mai bună piesă pop a momentului” – „Here with me”. De la un proiect de studio, trupa CHVRCHES a evoluat la un grup complex de artiști obișnuiți cu turneele aproape non-stop și cu scenele de festival, astfel încât fanii synth-pop vor avea cu siguranță un prilej de petrecere, astăzi, la Main Stage by Orange.
Ziua de astăzi este și ziua în care Electric Castle devine, oficial, primul festival de muzică din România cu show-uri accesibile persoanelor cu deficiențe de auz. Limp Bizkit, CHVRCHES, dar și trupa de indie rock Gang of Youths vor avea astăzi o altă vedetă pe scenă alături de ele: Amber Galloway Gallego, cea mai cunoscută interpretă de limbaj mimico-gestual, specializată în interpretarea concertelor.
Ea va „traduce” toate cântecele artiștilor de pe scena principală, pe parcursul întregului festival; Amber nu doar interpretează textele muzicii, ci a creat un mod de a descrie vizual „densitatea” sunetelor, de la bas la frecvențe înalte. În acest fel, chiar dacă limbajul mimico-gestual folosit în România este diferit de cel standard în Statele Unite (așa cum vocabularul limbii române este diferit de cel din engleză), ea deschide o nouă cale prin care muzica poate fi apreciată de toți cei care își doresc să trăiască un concert live.
Amber Gallego va interpreta, în zilele următoare, concertele The Vaccines și Florence and the Machine (vineri), Bring Me The Horizon (sâmbătă), Lucky Chops, Metric și Thirty Seconds to Mars (duminică). Ca de la prima ediție, și în acest an persoanele cu dizabilități au acces gratuit la Electric Castle, iar la scena principală ele au o zonă rezervată lor pentru a se putea bucura de spectacole.
Iar pentru ca toată lumea să se poată bucura cât mai mult și mai din plin de întreaga experiență de festival, organizatorii recomandă participanților să vină la Bonțida cu mijloacele de transport în comun, în defavoarea mașinii personale, având în vedere că este așteptat un nivel ridicat de trafic pe drumurile din zonă, în special după ora 16. Variantele de transport sunt autobuzele care pleacă de la Iulius Mall sau Sala Sporturilor „Horea Demian” din Cluj-Napoca, precum și trenul – toate trenurile aflate în circulație al căror traseu trece prin Cluj-Napoca și Bonțida vor opri în gara Bonțida pe perioada Electric Castle.