Târgu Mureş
24 Nov, Sunday
-5° C
TOP

 ”Villa Dolorosa” – un teatru al apropierii, despre fiinţe sociale, distanţate social

Regizorul Theodor-Cristian Popescu vă propune un spectacol provocator, izvorât din universul lui Cehov şi ancorat în lumea contemporană, care va ridica semne de întrebare, va tulbura spiritele liniştite, le va linişti pe cele tulburate, le va produce delicii estetice tuturor celor cu mintea şi sufletul deschise şi, pe alocuri, îi va face să (şi) râdă amar. 

Via Dolorosa (Calea durerii în latină) sau, pe românește, Drumul Crucii, este ultimul traseu pe care l-a străbătut Iisus, în drum spre moarte, cărându-și crucea ca să spele păcatele omenirii.

În spectacolul bazat pe textul scris de Rebekka Kricheldorf, Via Dolorosa devine Villa Dolorosa, drumul patimilor devine un cămin aflat în plin proces de degradare, iar cele trei surori ale lui Cehov – Irina, Mașa și Olga – sunt trei femei ale timpurilor noastre. Irina își aniversează de trei ori ziua de naștere, iar evenimentele accentuează de fiecare dată drama care pune stăpânire pe viețile surorilor și la care contribuie conflicte generate de probleme financiare, lipsă de sens, blazare, datorii, angoasă și disperare.

Zilele de naștere ar trebui să devină zile de renaștere, însă personajele par incapabile să își depășească limitele. Sau există, totuși, o speranță ascunsă?

”Însingurare, distanțare, letargie.

Până să se exteriorizeze într-o pandemie, ele iau deja forma unor blocaje interioare.

Totul e posibil, dar totul e și foarte plictisitor. De unde ezitarea, blocajul, lipsa dorinței la trei surori frumoase, cu nume cehoviene.

Un omagiu indirect lui Harag (montarea acestuia pe un text de Cehov rămâne cel mai faimos moment al acestui teatru) și lui Cehov însuși, deci teatrului ca artă a apropierii, a cunoașterii. Teatrului de/ca artă.

A noastră ca ființe sociale, distanțate social.”

Theodor-Cristian Popescu

Din distribuţie fac parte Georgiana Ghergu – Irina, Steliana Bălăcianu – Olga, Loredana Dascălu – Maşa, Ale Ţifrea – Janine, Luchian Pantea – Andrei şi Theo Marton – Georg.

Regia este semnată de Theodor-Cristian Popescu, scenografia a fost realizată de Irina Moscu, sound designer a fost Andrei Raicu, light designer a fost Cristian-Gabriel Niculescu, regia tehnică este asigurată de Stelian Chiţacu, sufleur este Laura Moldovan, iar traducătorul piesei este Ciprian Marinescu.

Spectacolul a fost nominalizat la Premiul pentru cel mai bun spectacol la Gala Premiilor UNITER 2021.

”E o poveste pe scena Teatrului Național Târgu-Mureș care te face curios și te apasă treptat pe parcursul a trei ore, pe care Compania ”Liviu Rebreanu” o ține bine în mână, cu respect și, culmea, ironie, cu intervenții dansante și izbucniri ce frizează alienarea. Este un spectacol plin al cărui sens l-am înțeles pe parcurs și care ascunde, bine-bine, o speranță de viață autentică.”

Carmen Tărniceru – B-critic.ro

Spectacolul are o durată de 3h (fără pauză) şi este recomandat persoanelor cu vârsta ? 14 ani +

Următoarea reprezentaţie va avea loc marţi, 31 octombrie 2023, de la ora 19:00, la Sala Mare.

Biletele pot fi achiziţionate online de AICI!

Biletele în format fizic pot fi achiziţionate de la casierie de luni până vineri între orele 09:00 – 19:00 şi, în weekend, cu o oră înainte de reprezentaţii.

Rezervările pot fi făcute la numărul de telefon 0365 806 865.

Consumă mai mult teatru, consumă-l că-ți face bine!  😀

Post a Comment