Târgu Mureş
24 Nov, Sunday
3° C
TOP

Cum se fura in baruri – azi despre Tineretului(Cuba)

Am primit un guest post de la Jerry , mogulul sef de la Funnyumf.info . Printre altele omul a avut experienta de a lucra în bar în mai multe locuri din oras, dar , zice el, că în Cuba nu se fura niciunde. Acum eu sunt convins ca metodele astea se aplică în majoritatea locurilor unde se fac cocktailuri.  Şi barmanii care mi-s prieteni mă fură din reflex…  iar singura metodă ca să nu vă luaţi ţeapă la alcoale e să mergeţi în jazz(unul din cele mai fair baruri din  oraş) sau să-i rugaţi să vi le facă cu paharul de măsurare nemăsluit. sau vi-l aduceţi voi de acasa… paharul de măsurare.

Vara trecuta am lucrat in Club Tineretului vreo 2 luni. Am fost barman. Totul a inceput bine si frumos, fiecare isi vedea de treaba pana cand colectivul de munca a inceput sa se destrame si  sa se formeze bisericute. Fiecare tragea pentru el. Nu exista spiritu de echipa in halu in care imi era rusine sa zic ca lucrez in Club Tineret. Si managementul era prost. Foarte prost, mai ales ca “sef” este un fost sofer de autobuz din Sighisoara. Conducea Rimb!

Acum efectiv cum se fura. Cand barnamul iti  toarna prin picurator, din sticla in pahar (fara pahar de masurat), el numara pana la 5. Teoretic ar trebui sa fie undeva intre 45 si 55 de ml. Practic, barmanul iti pune gheata, freaca putin paharu in mana (se topeste gheata si se fac cam 10 ml de apa), apoi el toarna numarand pana la  2-3 – depinde cum sta cu ciubucu. Se mai topeste putin gheata si asa te faci  tu cu 20-30 de ml de batura si 20-30 de ml de apa. Simplu si eficient. Mai e o tehnica la cocktailuri. “Paharu” ala de aluminium e tinut in apa calda, sau la loc cald. Cand pune gheata in el instant s-o facut o gramada de apa peste care mai baga 30-40 de ml de alcool, si o gramada de suc ca deeh..”cocktail bun e ala la care nu-i simti alcoolu”. Bun.

Mai e si faza cu biletele. Platesti 6 lei la intrare si primesti un bon de consumatie de 5 lei. Tu iti cumperi ceva de 4 lei si nu primesti rest pentru ca nu se da. De ce??? Uite pentru ca “asa vrea muschii mei”. Nu exista nici o explicatie legala sau logica pentru care nu primesti rest. E obligat sa iti dea pentru ca hartia aia pe care scrie bon 5 lei are aceeasi valoare ca o bancnota de 5 lei (in club). 1 leu de la 100 de oameni si te faci cu un bacsis frumos. Sa nu mai spunem de cei care cumpara doar de 3 lei.

Apoi mai e clasicul…”cat costa?”. Barmanul de obicei o sa zica o suma rotunda, extreeeeem de rotunda. Alexandrion 50 ml costa 4 lei. Barmanul putea sa zica 5 lei, 6 lei…etc. Sa luam un long drink, de exemplu Vodka – Tonic. Contine 50 ml Vodka si 150-200 ml Schwepps. Bun. Luate separate vodka 50 ml era 4 lei si Schwepps costa tot 4 lei. In total 8 lei. Tehnica de marketing a la Tineretului.

Erau si oameni de treaba care efectiv vroiau sa faca ceva fain dar nu puteai de “baietii destepti”. Dar la urma urmei asa ramai tu cu gaura in buget si treaz cam in fiecare seara pe care o petreci in Club Tineret.

După voi care ar fi un bar ok la cocktailuri? va spun sincer că le-am încercat pe multe… şi în general nu beau cocktail pentru că e furt pe faţă.

Comments (33)

  • Ma, in Hipnotique nu stiu daca se fura sau nu, pentru ca habarnam cum se face un cocktail…insa stiu ca demulte ori am baut un cocktail(nu mai stiu cum ii zicea), dar era albastru si avea vodka in el. Normal, se bea pe shoturi, dar ti-l aduce intr-un shaker din care teoretic ti-ar iesi 6-8 shoturi, cel putin asa scrie in meniu. Faza e ca iti ies mai multe pentru ca se topeste din gheata…Deci logic ar fi ca ei nu fura din moment ce iese mai mult decat scrie in meniu atunci cand se topeste gheata. Daca ar fura, ar iesi exact atatea shoturi cate scrie in meniu cu tot cu gheata topita, zic eu.

    reply
  • la j’ai bistrot, pe mine cel puțin, până acum nu m-a furat.

    reply
  • Alexandra

    Crede.ma!! in hipnotiq se fura de nu se mai poate!!si stiu din surse extrem de sigure si cat de pagubiti au fost unii.

    reply
    • Pai explica sa stim si noi. Ce se fura mai exact? Cand clientul isi cumpara un cocktail, cum este el furat? Pe noi cam asta ne intereseaza…

      reply
      • Alex Cuba

        ….unii beau cam mult si uita cat au baut….:))

        reply
  • Jk.

    La j’ai bistrot e super ok, eu nu acolo cred ca este singurul loc in care nu am fost furat, si Sol (barman-ul) rupe. Cred ca este singurul loc unde daca ceri ceva putin dulce dar si spicy nu prea tare/tare o sa iti faca un drink exact asa cum ti-ai imaginat. Sol are o imaginatie de nedescris.

    In schimb in alte baruri, prefer sa nu dau nici un nume, alcool-ul din anumite sticle este inlocuit cu altul mai porst si mult mai ieftin.

    reply
    • Poti sa dai nume linistit, ca sunt sigur ca administratorii siteului nu o sa iti divulge IP-ul si ce stiu adresa de mail. Sau imi poti spune mie pe facebook sau unde altundeva vrei..si io public si tu ramai anonim

      reply
  • Ela

    Si dupa atatea vorbe despre cum se fura, unde-i “oralul” asta unde se afla clubul? 😀

    reply
  • se mai fura si tinandu-se paiele in alchool, cand ti-l pune in pahar tinand cu cu degetul acoperit o parte a paiul automat ramane ceva alcol pe “teava” cand tragi prima data zici ca ce strong este. Cum te feresti in general daca chiar vrei sa bei cocktail-uri, sau cel putin cum fac eu.
    1. sa nu-ti puna deloc gheata in pahar indiferent ce argumenteaza el, 2. daca poti ia separat ce vrei de ex vodka cu suc, ia separat vodka masurata cu paharul (sper nemanarit) sucul la sticla inchisa. 3. fara pai 4. mai bine bei de acasa acolo bei doar o bere la sticla nu la draft
    eu deobicei beau cocktail-uri dar ii strez destul de tare pe barmani atunci cand il prepara (iti mai aduci aminte mihai in old cum era vodka cu suc a ta si a mea?)
    faza cu restul daca spune ca nu are fac si eu un calcul rapid si daca deja i-am lasat de 3-4 ori a 5 oara sigur iau gratis si daca face gura nici o grija exista sigur un supervizor acolo si bategarzi 🙂 si se rezolva rpd situatia, dar de obicei ma duc chiar si cu monezi la mine de al dracu’ :)))

    reply
    • am uitat ceva f important sa va uitati la http://stiri-filtrate.blogspot.com/2012/02/discovery-channel-escrocherii-adevarate.html cautati episodul dedicat tocmai escrocheriilor legate de baruri si cum sa te feresti de ele, f tare
      http://www.imdb.com/title/tt0791615/

      reply
    • vaaai cat de enervanta ii cand iti vine careva cu marunti! asa-i trebe

      reply
      • Daca vreodata o sa lucrezi ca barman sau ca ospatar…Operatiunea Moneda scrie pe tine! Asa sa te trollez putin :-))

        reply
    • Alex Cuba

      …sau iti poti lua o Promo si bei direct din sticla :))

      reply
    • barman

      1.daca paharul se umple cu gheata, bautura din el se va raci mai repede, de unde rezulta faptul ca gheata nu se va topi asa repede. Daca iti pui doar 2,3 cuburi de gheata acestea se vor topi mult mai repede, iar bautura se va dilua (fa un test 😉 ) Iar servirea la temperatura corespunzatoare bauturilor, scoate in evidenta anumite nuante, parfumuri, gusturi deosebite.

      2.TEORETIC (de acest lucru raspunde localul) fiecare barman care face free pouring (adica toarna in pahar dupa o numaratoare specifica a lui si nu foloseste stanta/masura) este supus unor teste. Trebuie sa fie in stare sa toarne masuri exacte – 10ml, 20ml… si cu mana dreapta si cu mana stanga folosind doar numaratoarea lui. Daca nu obtine un scor bun, nu are voie sa serveasca bauturi sau este obligat sa lucreze cu masura. Asta ar trebui facuta la fiecare intrare in tura.
      Si nu uita ca oricand servesti o bautura poti cere sa-ti fie masurata.

      3.Recomand paiul la bauturi deoarece se mai intampla ca anumite pahare sa fie spalate mai pe fuga si e mai igienic cu pai (imi placea foarte mult la Cafeneaua Artemis de pe Bolay unde s-a imprumutat un obicei de pe vasele de croaziera – paiele folosite sunt ambalate individual, iar partea care ramane in afara bauturii ramane in ambalaj). Iar faza cu tinutul paielor in alcool inca in Mures nu am vazut-o.

      4.Fara suparare, dar o bere poti sa bei si la carciuma din coltul blocului. Daca localul se respecta va avea niste barmani care te pot surprinde de fiecare data cu un preparat deosebit.

      Iar la faza cu restul tind sa dau dreptate clientilor pentru ca de foarte multe ori barmanul “nu mai are bani marunti”. Trebuie sa-si faca si el un bacsis mai consistent deoarece in Mures nu sunt apreciati barmanii adevarati(nu spun ca e corect). Aici ar trebui sa se simta barmanul si daca faza e reala si chiar nu mai are bani marunti, poate sa ofere o bautura “din partea casei” ca sa se revanseze.

      reply
  • Alex Cuba

    Salut. Am o intrebare pentru domnul barman ce a lucrat in Cuba 2 luni…Care e procedeul de frecare a paharului sa topesti gheata astfel incat sati dea 50/50 alcool si apa??Ei fi vreun geniu..eu unul nu am mai auzit de asa ceva si totusi sunt in bransa de….mai mult timp ca tine. Si paharul acela de metal care iti da de furca …se numeste Shaker sau…in termenii “nostri” Tin…sau ca sa fie complet Tin Shaker ;)…asta e unu la mana.Doi la mana…un pourer (picurator) profesional de 285 la tehnica de speed pouring intr-adevar numeri pana la 5 si intra 50-u.Avand in vedere ca la data cand am intrat eu in Cuba …undeva prin octombrie…erau vreo 4 pourere de 285 in baru mare si nici unul in celalalt …restu erau Fakelman(cva de genu) de vreo 4-5 mm(deci aproape dublu) dak numarai pana la 5 intrau vreo 75-80 de ml de alcool.Si totusi …cum sati dai in felu asta cu firma in cap?de obicei reclama tio faci sa fie in favoarea ta nu impotriva ta.Intr-adevar…da…au fost in vara din cate am inteles barmani care au facut niste “prostii” dar tin sa VA anunt ca de atunci s-a schimbat mai tot personalul, fiecare avand training probabil mai bun ca al tau.Si referitor la domnul “sofer”…mi se pare normal sa apreciezi un astfel de om care a reusit sa ajunga dintr-un nime-n drum , director…asa…servirea tin sa te anunt ca a ajuns la standarde destul de inalte gen…Gallery,Select,Sense,Aquatic…gen unde neam “pierdut” timpul 4 ani de zile eu si colegul meu barman.Deci…in concluzie…vba aia…citeste-o carte, nu mai spune lumii cat de barman esti cel putin pana inveti ce e ala un mudler , strainer , sniffer , collins , sau cel putin pana stii cum se face un Cuba Libre (macar)…apropo de Cuba….:P…Fara misto..no offense…cam asta e situatia. Daca spuneai ca te deranjeaza ca nu stim ungureste era ok :))..nu aveam ce comenta. CEAULES!!!

    reply
      • Alina Cuba

        Andrei scumpule nu-i frumos ce ai postat dar e ok…sa zicem,pt ca chiar nu Ma regăsesc in ceea ce ai scris!Chiar îmi facusem o părere buna despre tine dar se pare ca eronata…băiat inteligent dar din păcate nu istet…si ffff lent…ca si barman zic!Toate cele bune;)

        reply
      • barman

        Subscriu la ideea ta. Misu este un om de nota 10*. Daca vrei sa savurezi o cafea deosebita, Maris este locul ideal. Cat suflet si pasiune pune Misu in ceea ce face demult nu am mai vazut. E in stare ore intregi sa-ti povesteasca despre cafea, despre Ararat si alte bauturi 😀 si apoi sa te surprinda cu un preparat cu gust deosebit.

        reply
  • Unu

    Sa zicem ca smirnoff ice e teapa atunci?! Dacă ajungem sa cerem in localuri doar cola si pe lângă 50 de rhum dece sa mai iesim?! Ați întrebat vreodată la un barman cat are dosatoru luii?! Nu cred, va rog incercati la orcare barman sa va explica cateceva despre ustensile luii si dacă are timp sunt convins ca o sa va explica! Asta in orcare local din Mures! Pun mana in foc :).

    reply
    • Nici eu nu sunt prieten cu gramatica, dar tu esti in razboi cu ea.

      reply
  • Unu

    Sau nu sunt roman :o)

    reply
    • Daca locuiesti in Romania…asta nu-i o scuza.

      reply
  • Unu

    Rasist! 🙂

    reply
  • unu

    Cum sa nu fie o scuza?! tu ce te faci daca ajungi intr-o alta tara domnule?!

    reply
    • Fac tot posibilul sa invat limba respectiva. 😀 Tu ce faci? Te scuzi ca nu esti de-acolo?

      reply
  • ce destepti sunteti.. si acela ce a sc.de club tineret.. e cel mai tare barman. de ce ai stat frate numai 2 luni pt ca ai fost un mare hot si ai fost dat afara. halal habar nu ai de barmanie.si mai si v de civca picuratori doamne dute la oi frate ca esti naspa. si pt alti puteti sa mergeti in tineret pt ca e totul ok. va spun eu din propia experienta. distractie faina!!Mai ales ca acum sa renovat clubul super,muzica e tare pt ca DJ e altul, personalul e schinbat, barmani sunt bine instruiti ca sa ofere clientului bautura,ce sc. in meniu. Si cine conduce clubul e o persoana care a muncit in mai multe localuri de 10 ori mai tari ca toate cluburile din tg mures.si in final Germania si ospatar si barman si sef de sala, si totul e dupa o metoda de acolo. scuze scrisul si eu sunt certat cu gramatica. asta e .. fosti barmani sunt suparati ca nu mai primesc de baut de gratis.. asta e problema… si acum sc. baliverne si ff multe prosti care nu isi au rostul. numai bine va doresc la toti .si va asteptam pe la casa tineretului. sa va convingeti.

    reply
  • tu esti barman cu experienta?

    Baiatul asta Mihai care a publicat articolul este un fel de GLUMA nu barman.Citez “pahar de masurat” (ai auzit vreodata de jigger,ustensila de bar din aluminiu gradata, sau habar nu ai?)”paharul ala de aluminiu” (frate esti varza du-te inapoi la citit , se numeste TIN SAU SHAKER)
    Si numaratoarea internationala pentru free-pouring care in traducere pentru tine inseamna turnare libera,este 1001-1002-1003-1004 nu 1 2 3 4 5 dar ma rog poate tu crezi ca stii mai bine.

    reply
  • NoName

    Salutare tuturor sunt din Constanta jud.Constanta, m am uitat in mare peste comentariile voastre și am văzut diferite frustrări, contradicții și controverse pe tema servirii clienților, acum, cu toții știm ca băuturile și mâncărurile difera de la o unitate la alta și mai ales de la o țara la alta vorbind la nivel internațional și cultural, sunt bartender, prefer sa nu divulg informații despre mine privind locul de munca, numele și alte detalii care nu și au rostul, însă va voi spune totul cât de simplu si sincer o gândesc eu toată treaba asta cu ospătarea clientului, in primul rând ca sa definim o băutura sau un anumit cocktail care sa fie pe placul nostru, trebuie sa ne decidem și sa știm ce anume și cât vrem sa consumam, exista N tipuri de băuturi cu diferite concentrații de alcool, gusturi care mai departe deriva după ce înghiți băutura la propriu in alte arome, cum am precizat și mai sus cum ca vreau sa va spun totul cât de sincer este cu putința, eu personal avand meseria de bartender cu ceva ani vechime in cariera mea, consum alcool câteodată in anumite situații când îmi desfășor activitatea in bar, in special in momente tensionate și cu multe comenzi de realizat, poate o sa considerați ca e un fel de obicei care mi a intrat in reflex pentru a face fata acestor situații tensionate, da, așa este intr o anumită măsura, dar sunt sunt și consumator de bere ea fiind băutura mea preferata și ma satisface psihic pentru a mi face treaba cum trebuie, sunt și momente in care nu am nevoie de aceasta băutura, cazul asta fiind datorat și stării de spirit, pana la urma toți avem minim 2-3 vicii, de altfel nu am mai fii oameni, însă când vine vorba de clienți care la rândul lor și ei fac parte din anumite clase sociale, sa fiu mai explicit, trebuie sa i împaci pe toți cumva, nu vreau sa ma ridic in slavi sau sa ma autocaracterizez ca fiind o ființa superioară fata de alt semen, merg pe dictonul “ceea ce ție nu ți place altuia nu i face”, deși sunt sigur ca sunteți plictisiți de aceasta replica ea fiind totuși corecta, sa revenim la tipurile de clienți, ei se împart in 2 categorii după părerea mea: 1) Sunt cei care știu cu exactitate ceea ce vor sa bea și care chiar au lucrat in domeniu, sau nu, dar cunosc băuturile pentru ca sunt pasionați de diferite senzații gustative si au numeroase experiențe si activități in viața de noapte și sunt fanatici după acestea. 2) Sunt cei care poate au mai mult sau mai puțin anumite cunoștințe despre cocktail uri și băuturi in general sau exista posibilitatea ca respectivul client sa nu aibă habar de ceea ce vrea sa bea pentru ca nu a fost fanatic băuturilor fine sau pregătite mai sofisticat din punctul lui de vedere și prefera un grătarel cu tovarășii și un dezmăț pe cinste fără prea multe complicații, ca sa fiu mai direct am întâlnit clienți care nu știau ce este și ce conține un Cuba Libre , chiar și așa nu i judec sau sa i iau in derâdere pentru ca nu l au experimentat, prefer sa informez o persoana in cel mai desăvârșit mod și sa învețe fără nicio stânjenire din cauza neștiinței lui, eu îl consider cam cel mai simplu Longdrink si cel mai consumat de “amatori”, de veterani urmează sa va spun. Am avut clienți mai puțin informați despre subiect și care erau indeciși in legătura cu ceea ce voiau sa consume fiind ei chiar și veterani, iar la capitolul “furt” in cantitatea de alcool ce se utilizeaza la prepararea unei anumite băuturi, țin sa va spun ca nu i-am furat pe clienți niciodată, ba chiar le am îndeplinit anumite cerințe la prepararea băuturilor care nu mi erau permise de superiori, dar le am făcut si in beneficiul meu iar in același timp s a compensat acest beneficiu și pentru întreaga unitate cu timpul, dat fiind ca clienții au fost multumiți de servicii și de gestul acela frumos de a le îndeplini preferințele lor la o băutura cu o anumita modificare sau improvizare pe gustul lor, bun, nu va gândiți ca împlinesc chiar orice moft al clientului care vrea prea mult și total diferit cu ceea ce este in meniu iar pe deasupra acesta având și un caracter și un ton neagreabil crezând ca i se cuvine preferința lui dintr un oarecare motiv de prea plin de sine însuși, sunt diferite caractere și comportamente in domeniul asta pe care le întâlnești zi de zi și te surprind dar la un moment dat te obișnuiești și ii cu cunosti după mimica feței, o spun pentru cei care sunteți la început pe bar și poate citiți acest articol care de fapt s a transformat intr o publicație, mai degrabă o poveste de blog :)) ci nu doar o părere scurta despre argumentele aduse pe site ul asta, îmi cer scuze ca v am făcut sa citiți atât dar am vrut sa intru mai in esența cu domeniul de barman și obiectivele lui, un ultim sfat prietenesc, încercați sa mergeți în locuri unde au evaluări bune, chiar dacă prețul este puțin peste așteptările sau situația voastră materială, oricum peste tot pot exista dezavantaje, fie intr o cârciuma, club sau un restaurant de lux, dar încercând sa explorați locuri mai populate si apreciate de majoritate, puteți experimenta trăiri diferite cu persoane diferite, rețete de băuturi pe care poate nu le știați și sa legati noi prietenii, ieșiri și aventuri, va spun din propria mea experiența, iar in locurile unde nesimtirea este in floare și nu exista niciun remediu pentru îmbunătățirea serviciilor iar pe deasupra prețurile sunt direct proporționale cu serviciile care ar trebui sa fie îndeplinite de fapt pe măsura prețurilor asemănătoare unui alt loc mai specializat și cu condiții decente de servire și corecte privind pretul produselor deținute evitați le, totuși la rândul aceste neglijente pleacă ierarhic de la cei ce gestionează localul și angajații chiar sunt nevinovați in anumite cazuri, faceți tot posibilul sa dați mai departe de veste in legătura cu tratarea lor fata de clienți și in același timp sa va câștigați clientela pentru voi in locuri unde va simțiți bine și totul este in regula din orice punct de vedere, va mulțumesc dacă ați citit tot “romanul” meu și sper sa va fie de ajutor și sa procedați cum trebuie și când trebuie, succes tuturor!

    reply

Post a Comment