Târgu Mureş
03 Dec, Tuesday
3° C
TOP
Ajuta-ma sa nu dispar

Ajuta-ma sa nu dispar

Ajuta-ma sa nu dispar, lansată în această seară la Târgu-Mureș de Petronela Rotar, la American Corner. Rare sunt ocaziile în care scriu recenzii de evenimente și motivele sunt simple: ori nu am ajuns la evenimentul respectiv, ori nu mi-a plăcut suficient de mult și decât să susțin o notă negativă mai bine nu o mai fac deloc. Dar câteodată, rar după cum spuneam, scriu recenzii acelor evenimente care mi-au plăcut. Ei bine, lansarea cărții Ajută-mă să nu dispar de Petronela Rotar mi-a plăcut.

Mi-a plăcut!

De 5 minute m-am întors de la eveniment și m-am pus direct la calculator ca să fiu sigură că nu uit nimic din părțile importante. O lansare într-o atmosferă “prietenoasă și prietenească” cum însăși Petronela a promis că o să fie și aș putea să adaug simplă. Dar nu cu o conotație negativă ci dimpotrivă, simplă adică nimic scorțos ca să o citez din nou pe scriitoare (observați că nu i-am mai zis pe nume ca să evit o nefericită cacofonie).

Cu o oarecare rușine trebuie să recunosc că pentru mine a fost prima lansare de carte la care am participat deci nu cunosc prea bine eticheta sau cum trebuie să fie o lansare. Mai mult, am fost un pic timidă și nu am reușit să-i pun și eu o întrebare în plen, nu din lipsa încurajărilor ei la capitolul ăsta ci pur și simplu din timiditatea mea proprie. Îmi doream de asemenea să fac și un selfie cu ea dar și la acest lucru a învins timiditatea. Dar nu-i nimic, am un motiv să mă duc la o altă lansare a scriitoarei. Petronela, promit că data viitoare nu te mai iert!

Acum despre cartea Ajuta-ma sa nu dispar,

Personajul Mirei duce în roman o luptă, singurătate versus intimitate. Femeia încearcă să se regăsească pe sine prin intermediul celor doi bărbați pe care îi iubește. Ea se agață de aceștia doi pentru a putea supraviețui. Aparent Mira nu înțelege nimic din prima relație eșuată din moment ce în scurt timp se regăsește într-o altă relație similară care în final și aceasta este sortită eșecului. Dar de fapt personajul ajunge să se regăsească pe sine prin intermediul celor doi bărbați.

A fost cartea care mi-a dat cel mai mult de furcă. E o carte la care țin foarte mult pentru că până acum nu am găsit un personaj feminin în literatura română contemporană care să semene cu Mira. Nu există o eroină feminină care să vină dintr-o zonă de traumă sexuală, cu tulburare de tip borderline.

Petronela Rotar

Autoarea termină cartea cu un open-ending, final deschis, tocmai pentru a lăsa cititorul să decidă soarta Mirei; că din spusele Petronelei, dacă povestea ar fi continuat, Mira ar fi ajuns să se sinucidă în lipsa unor ședințe de psiho-terapie. Ca cititor, inițial am fost supărată de finalul deschis al cărții și în general de slăbiciunea personajului Mira dar am realizat că Mira este un personaj real, autentic al zilelor noastre sau cel puțin fiecare dintre noi se regăsește mai mult sau mai puțin în caracteristicile Mirei, chiar dacă poate nu vrea să recunoască acest lucru.

De abia aștept o următoare întâlnire cu Petronela și o nouă carte bineînțeles. Până atunci, pentru voi, îi puteți achiziționa cărțile aici.

Post a Comment