Târgu Mureş
16 Jul, Tuesday
31° C
TOP
Festivalul Filmului European

Festivalul filmului European

Cea de-a XXI-a ediție a Festivalul Filmului European poposește în Târgu-Mureș în perioada 19-21 mai 2017.

Acesta ne promite un cadru nou: un director artistic, o direcție distinctă spre care se îndreaptă festivalul și un nou oraș pe harta acestuia. În premieră acesta va ajunge în acest an și la Gura Humorului, o inițiativă de aplaudat de altfel pentru că ar trebui să ducem cultura peste tot în țară, nu să o păstrăm doar pentru zonele privilegiate.

Vezi si programul Festivalul filmului European

 

FFE își propune în această nouă ediție să inițieze dialoguri pe subiectele abordate cinematografic. Platforma „Agora” a Festivalului (dezbateri moderate cu experți din diverse arii de activitate ale societății) va oferi spectatorilor și publicului interesat prilejul ca, plecând de la temele și modul de abordare ale câtorva dintre filmele din Festival, să își exerseze examinarea societății europene contemporane, cu alteritățile, aspirațiile, neliniștile și dilemele începutului de secol XXI.

Alex Traila este noul director artistic pe care îl recomandă experiența în organizarea de festivaluri de film (Festivalul de Film de la Sarajevo, TIFF), fondarea (ca membru fondator) a think-tank-ul #FEEDback (Film Eastern European Dialogue) dedicat politicii culturale în domeniul cinematografiei din Europa de Est și stagiul de Consilier pentru cinematografie al Ministrului Culturii. Ba mai mult, Alex este din ianuarie 2016 membru în Consiliul de Administrație al Centrului Național al Cinematografiei. Cool, huh?

Deschiderea festivalului va avea loc în 19 mai cu filmul Cealaltă parte a speranței în regia lui Aki Kaurismäki.
Dacă nu vă este familiar numele, printre cele mai recente filme ale lui se numără și The Man Without a Past și Le Havre.

Filmul a câștigat Ursul de Argint pentru Cel mai bun regizor, la ediția din acest an a Festivalului Internațional de Film de la Berlin, unde de altfel Kaurismäki a anunțat că acesta ar putea fi ultimul său proiect în calitate de regizor. Străbătut de răbufniri de umor excentric, care culminează cu hohote de râs, organizatorii ne promit că filmul îi va lăsa spectatorului o reconfortantă stare de bine, alimentată de momentele de umanitate tandră presărate peste un fundal de cruzime și nepăsare printr-o abordare extrem de personală a situației refugiaților din Europa.

Revenim cât de curând cu mai multe detalii legate de restul proiecțiilor din cadrul festivalului.

Suntem nerăbdători să îl vedem! 😀

Post a Comment