Târgu Mureş
21 Jul, Sunday
21° C
TOP

CinePOLSKA – Zilele Filmului Polonez

CinePOLSKA, ediția de primăvară 2017, prezintă cele mai interesante filme poloneze, recent produse în Polonia, și vor putea fi vizionate în perioada 7-9 aprilie 2017, la Cinema Arta din Târgu Mureș.

 

Filmele prezentate anul acesta la ediția 12 a CinePOLSKA au fost apreciate de juriile multor festivaluri și de către criticii de film și, ceea ce este cel mai important, au atras în sălile cinematografelor poloneze și europene numeroși spectatori. După proiecțiile de la București și Chișinău desfășurate în toamna anului trecut, filmele pornesc acum la drum către alte orașe. În perioada 24 martie-9 aprilie, proiecțiile în România vor avea loc la Iași, Piatra Neamț, Timișoara, Galați și Târgu Mureș, iar în Moldova – la Bălți.

Spectatorii din Târgu Mureș vor putea vedea trei filme artistice poloneze. Primul dintre ele este filmul plin de umor și cu o muzică excelentă „Excentricii. Pe partea însorită a străzii”, regizat de Janusz Majewski, unul dintre decanii de vârstă ai cinematografiei poloneze. Pelicula spune povestea unor muzicieni care luptă pentru libertatea lor spirituală în vremurile întunecate ale stalinismului fiind, în același timp, un imn adus jazz-ului și pionierilor acestuia.

Filmele sunt subtitrate în limba română, iar intrarea este 5 lei/ proiecție, biletele putând fi achiziționate de la casa de bilete a cinematografului Arta.

PROGRAM:

 

Vineri 7 aprilie 2017, ora 20.00
EXCENTRICII. PE PARTEA ÎNSORITĂ A STRĂZII / Excentrycy, czyli po słonecznej stronie ulicy
Polonia, 2015, 112 min., comedie

Regia: Janusz Majewski
Scenariul: Włodzimierz Kowalewski
Distribuția: Maciej Stuhr, Natalia Rybicka, Sonia Bohosiewicz, Anna Dymna ș.a.
subtitrare în limba română

La sfârșitul anilor cincizeci, Fabian, emigrant de război, jazzman și  dansator de succes se întoarce acasă din Anglia. Împreună cu un grup de muzicieni amatori înființează un big band de swing, care câștigă repede aprecierea publicului. La scurt timp, vedeta formației devine Modesta, alături de care Fabian începe să trăiască o frumoasă poveste de dragoste. Ca rege și regină ai muzicii swing, aceștia pornesc în turneu prin Polonia, viața lor părând desprinsă din filmele hollywoodiene. Într-o zi, însă, Modesta dispare.

Sâmbătă 8 aprilie 2017, ora 20.00
TRUPUL / Body/Ciało
Polonia, 2015, 90 min., dramă

Regia: Małgorzata Szumowska
Scenariul: Małgorzata Szumowska, Michał Englert
Distribuția: Janusz Gajos, Maja Ostaszewska, Justyna Suwała, Ewa Dałkowska ș.a.
subtitrare în limba română

Polonia, în zilele noastre. Un procuror cinic și fiica sa, care suferă de anorexie încearcă, fiecare în felul său, să se regăsească după moartea tragică a persoanei iubite. Atunci când, într-o zi, terapeutul fetei le spune că persoana decedată a luat legătura cu ea și vrea să le transmită un mesaj, aceștia vor fi obligați să-și revizuiască concepțiile cu privire la viață și moarte.

Filmul a câștigat Ursul de Argint pentru Cea mai bună regie la Festivalul Internațional de Film de la Berlin, ediția 2015.

Duminică 9 aprilie 2017, ora 20.00
VACI MAI SUNT FETELE MELE / Moje córki krowy
Polonia, 2015, 88 min., dramă, comedie

Regia și scenariul: Kinga Dębska
Distribuția: Agata Kulesza, Gabriela Muskała, Marian Dziędziel, Marcin Dorociński ș.a
subtitrare în limba română

Marta este o actriţă de succes care nu îşi poate pune ordine în viaţă, crescându-și singură copilul. Spre deosebire de sora sa dominatoare, Kasia este sensibilă şi expansivă. Lucrează ca învățătoare, căsnicia ei este departe de a fi ideală. Cele două surori nu se înţeleg foarte bine, însă îmbolnăvirea neaşteptată a mamei le obligă să coopereze, mai ales că trebuie să aibă grijă şi de tatăl lor drag, dar uşor despotic.

Filmul a câștigat Premiul publicului la Festivalul Ceau, Cinema! de la Timișoara, ediția 2016.

Vizionare placuta! 🙂

Post a Comment