Târgu Mureş
12 Apr, Friday
13° C
TOP

Festivalului Internațional de Chitară Clasică “Harmonia Cordis”

Am primit mai devreme pe adresa contact@outinmures.ro, un mail tare interesant despre un festival ce are loc la Palatul Culturii. Mi-a plăcut foarte mult cum e scris şi am hotărat să îl public neschimbat.

“Am fost în această seară (vineri) la Palatul Culturii. În săptămâna aceasta se desfășoară a VII-a ediție a Festivalului Internațional de Chitară Clasică “Harmonia Cordis”, șapte seri în care răsună chitări de pretutindeni.
Pentru seara aceasta scria în program,simplu: jazz,urmat de trei nume pe care le citeam pentru prima oară: PUSZTAI Antal (Austria), Miguel DELAQUIN (Uruguai), ASZTALOS Zsolt (România).
M-a surprins plăcut faptul că am găsit sala cu mult mai plină decât cu ocazia ediției trecute, dar la fel ca anul trecut.. public preponderent maghiar:copii, adolescenții, tineri, părinți, bunici prezenți cu toții la concert. Nu e mare mirarea, cam așa se întâmplă la evenimentele culturale din zona noastră.
E un sentiment straniu să stai înainte de începerea programului în sală și să nu înțelegi mai nimic din freamătele ce se aud în jur și totuși să fii în România.
Stau și mă gândesc care ar putea fi motivul… Prea puțină mediatizare? (Adevărul e că și lista de “Parteneri media” e mai degrabă cu “Médiapartnerek”). Sau e românul din 2012 prea puțin interesat de ceea ce ține de cultură?

În orice caz, un eveniment foarte bine organizat și deși ‘ chitara clasică’ nu e genul de muzică pe care îl ascult zi de zi, cele două ore cât a durat concertul au fost cu adevărat o plăcere. Te poți așeza comod în scaun, închide ochii (e întuneric în sală și nu te vede nimeni) și lăsa muzica să îți răscolească pur și simpli prin amintiri, să îți poarte gândurile undeva departe sau…o noutate cu ocazia ediției de anul acesta a fost proiectorul amplasat pe scenă, proiector pe care siluete,peisaje sau forme nedeslușite apăreau și dispăreau în tonul muzicii, cu o singură atingere: întregul concert a fost acompaniat de animații în nisip. 🙂

Vă scriu vouă pentru că o seară out, in mureș,poate însemna și o porție de relaxare asezonată cu puțină cultură .

Au mai rămas două seri în care cei care vor poate să aibă parte de o nouă experiență sau sunt curioși, să treacă pe la Palatul Culturii.Intrarea este liberă. (a mai rămas de fapt o singură seară, cea de duminică).

Pentru cei la fel de curioși, dar mai comozi, întregul program este live pe http://harmoniacordis.org

Sâmbătă
• 17.00–18.00: Concertul elevilor școlii de chitară din Mureş
• 19.00: Harmonia Cordis Young Laureates Project
• 19.20: Bogdan MIHĂILESCU (România)
• 20.00: Gabriel BIANCO (Franța)

Duminică
• 19.00: Harmonia Cordis Young Laureates Project
• 19.20: duo KATONA Zoltán & KATONA Péter (Marea Britanie).”

Multumim Mădălina pentru mail şi sper să ajungă mesajul spre cât mai mulţi oameni.

Post a Comment