17 Jun, Monday
0° C
TOP

Formă și culoare: Nicolae Tonitza # 136 la Palatul Culturii

Muzeul Județean Mureș vă invită joi, 14 aprilie 2022, de la ora 17:00, în Galeria de Artă Românească Modernă din Palatul Culturii Târgu Mureș (etajul III, aripa dreaptă) la  evenimentul intitulat ”Formă și culoare: Nicolae Tonitza #136”.

Evenimentul se defășoară cu ocazia împlinirii a 136 de ani de la nașterea marelui artist Nicolae Tonitza (13 aprilie 1886 – 26 februarie 1940).

Joia muzeală #13 aduce în atenția pasionaților de artă și frumos un tur ghid în Galeria de Artă Românească Modernă, dedicat exclusiv lucrărilor lui Nicolae Tonitza aflate în spațiile expoziționale, dar și unora neexpuse de multă vreme. Ghidajul va fi prezentat de Cora Fodor, cercetător la Secția de Artă a muzeului.

Momentul va fi completat de un recital de poezie susținut de actorii Rareș Budileanu și Anca Loghin.

Tonitza s-a consacrat în pictură ca un remarcabil creator al portretelor, în particular de copii – gingaşi şi inocenţi, ochii lor mari, rotunzi şi expresivi reprezentând pecetea stilului său în arta plastică românească, dar şi de portrete feminine, pentru care a manifestat o atracţie specială, reuşind să surprindă expresivitatea ca nimeni altul. De asemenea, prin înclinaţia sa în surprinderea peisajelor a creat de-a lungul timpului secvenţe monumentale.

Tudor Arghezi spunea despre Tonitza că „pensula lui suavă spune, gândeşte şi cântă…”.

Accesul la eveniment se face pe bază de bilet și pe bază de rezervare prealabilă la pr@muzeulmures.ro sau 0749912992, în limita locurilor disponibile (max. 20 persoane).

Tarif de vizitare: 16 lei (adulți); 8 lei (pensionari); 4 lei (elevi, studenți)

Biletele se pot achiziționa online de pe siteul muzeului sau în ziua evenimentului direct din locație în funcție de locurile disponibile.

Consumă zi de zi artă pentru că îți face bine! 😉

Post a Comment