Târgu Mureş
24 Apr, Wednesday
17° C
TOP
carturesti

Hai la marea deschidere Cărturești în Shopping City!

Avem marea plăcere să vă anunțăm că în sfârșit târgul nostru va găzdui cea mai cool librărie din țară! Porțile Cărturești se vor deschide joi, 23 februarie, de la ora 12:00.

Sărbătorim așa cum știm noi cel mai bine: cu invitați de seamă, muzică clasică, vin (neapărat roșu, în ton cu spiritul sărbătorilor lunii februarie 🍷) și câteva promoții speciale, dedicate cititorilor care ne trec pragul în momentele din preajma deschiderii și fără de care o librărie nu poate exista.

echipa Cărturești

Cititorilor târgumureșeni le sunt pregătite și două evenimente culturale de seamă, care să marcheze emoția și entuziasmul deschiderii.

Programul evenimentelor din seara deschiderii este următorul:

🔶 17:00: Rolul librăriilor și importanța comunității din jurul lor. O discuție relaxată despre literatură, relația cititor-scriitor și câteva recomandări de carte. Invitați: Al. Cistelecan, Alina Nelega, Roxana Cotruș, Káli Király István. Moderator: Dumitru-Mircea Buda.

🔶19:00: Concert susținut de cvartetul de coarde Tiberius, Cvartet de Stat al Filarmonicii din Târgu Mureș.

Iar cum luna iubirii nu poate fi sărbătorită decât cu iubire, cărți și bucuria de a oferi, primii 1000 de cititori vor primi un cadou din partea noastră la orice achiziție din librărie. 💚

Despre invitații la evenimente:

𝗔𝗹. 𝗖𝗶𝘀𝘁𝗲𝗹𝗲𝗰𝗮𝗻
Critic și istoric literar, profesor în cadrul Facultății de Litere a Universității de Medicină, Farmacie, Științe și Tehnologie ,,George Emil Palade”, Târgu Mureș, este considerat de mai mulți critici literari și editorialiști unul dintre cei mai importanți și influenți critici literari români contemporani, fiind acreditat drept unul dintre cei mai buni și mai rafinați critici de poezie ai României. Autor a numeroase volume, antologii și traduceri din limba italiană, a primit mai multe premii ale Filialei Mureș a USR și premii pentru critică acordate de unele reviste (Cuvântul, Familia, Discobolul, Euphorion, Târnava, Poesis, Argeș ș.a.), precum și Ordinul „Meritul Cultural” în grad de cavaler (2008), cetățean de onoare al municipiului Târgu-Mureș (2003).

𝗔𝗹𝗶𝗻𝗮 𝗡𝗲𝗹𝗲𝗴𝗮
Născută la 1960 în Târgu Mureș, Alina Nelega este o importantă autoare de dramaturgie din România, piesele sale fiind montate în unele dintre cele mai importante teatre din țară și din străinătate. Piesele ei au fost traduse în engleză, germană, franceză, maghiară, polineză și rusă. Este membră fondatoare a Asociației Internaționale a Criticilor de Teatru UNITER.
Printre cele mai importante piese ale sale, se numără „Amalia respiră adânc” sau „În trafic”. Alina Nelega este și autoare de ficțiune, semnând câteva volume recente: „Ca și cum nimic nu s-ar fi întâmplat” (Polirom, 2019, reed. 2021), „Un nor în formă de cămilă” (Polirom, 2021, Premiul Sofia Nădeje pentru proză în 2021), „Mărioara Voiculescu. Mareșala teatrului românesc” (Polirom, 2022).

𝗥𝗼𝘅𝗮𝗻𝗮 𝗖𝗼𝘁𝗿𝘂𝘀̦
Roxana Cotruș s-a născut pe 8 iulie 1990 la Târgu Mureș și a debutat în poezia autohtonă cu volumul „Daddy issues/ disecție” (Charmides, 2015). A absolvit studiile de licență în filologie, Limba și literatura română – Limba și literatura engleză, un master în Istoria literaturii și sistemul criticii literare și un doctorat în cadrul Facultății de Litere din Târgu Mureș. A publicat în revistele literare: Vatra, Discobolul, Familia, Euphorion, Dilema veche etc., dar și în volume colective: „Între neorealism și realism magic”, „Romanul lui George Bălăiță” ș.a. În prezent, este asistent universitar la Universitatea de Medicină , Farmacie, Științe și Tehnologie ,,George Emil Palade”, Tg. Mureș.

𝗜𝘀𝘁𝘃𝗮́𝗻 𝗞𝗮́𝗹𝗶 (𝗜𝘀𝘁𝘃𝗮́𝗻 𝗞𝗶𝗿𝗮́𝗹𝘆)
István Káli s-a născut în 1947 la Târgu Mureș. Din 1995 este organizatorul Târgului Internațional de Carte din Târgu Mureș. A debutat la Editura Kriterion din București, în 1979, cu volumul de povestiri Mit tud az a nagy sárga gép? (Ce ştie marea maşină galbenă?), după care au urmat mai multe romane, volume de nuvele şi de poezii, printre care: Megvárom, amíg fütyül a feketerigó („Aştept până cântă mierla”), nuvele alese, Editura Mentor Könyvek, Târgu-Mureș, 2017; A szemfényvesztett, roman, Editura Noran Libro–Mentor Könyvek, Budapesta–Târgu-Mureș, 2017 (Orbecăitorul, Curtea Veche Publishing, 2021); Bizony, csoda! („Zău că-i o minune!”), dialog cu contesa Bethlen Anikó, Editura Mentor Könyvek, Târgu-Mureș, 2018; Áll az ördog, s csodálkozik („Stă Satana şi se miră”), Editura Mentor, Târgu-Mureș, 2020.

𝗗𝘂𝗺𝗶𝘁𝗿𝘂-𝗠𝗶𝗿𝗰𝗲𝗮 𝗕𝘂𝗱𝗮
Dumitru-Mircea Buda este poet și critic literar, lector universitar la Catedra de Filologie a Universității de Medicină, Farmacie, Științe și Tehnologie ,,George Emil Palade” din Târgu Mureș. Din 2001, este colaborator permanent al revistei Vatra, unde publică cronici şi studii literare, poeme şi interviuri. De asemenea, semnează articole şi poeme în mai multe reviste literare din ţară. În anul 2000 publică la editura Brăduţ din Târgu-Mureş volumul de poeme intitulat „În luciul amforei zâmbeşte cerul”. Al doilea volum de versuri, „metamorfik@”, apare la editura Ardealul, în anul 2004. Tot atunci apare cartea „Realitatea virtuală a poeziei. Levantul lui Mircea Cărtărescu”, la editura Ardealul din Târgu Mureş. Ulterior, este co-autor, alături de Iulian Boldea, Cornel Moraru și Al. Cistelecan al „Dicționarului de critică și teorie literară”, Editura Universității Petru Maior, 2009 (ediția a II-a, Editura Ardealul, 2010). În 2010, i-a apărut cartea „Războinici invizibili. Protest și literatură în opera Monicăi Lovinescu și a lui Virgil Ierunca”, la Editura Universității Petru Maior.

𝗖𝘃𝗮𝗿𝘁𝗲𝘁𝘂𝗹 𝗱𝗲 𝗰𝗼𝗮𝗿𝗱𝗲 𝗧𝗶𝗯𝗲𝗿𝗶𝘂𝘀

Descoperit în 1994 de către profesorul Devich Sándor la Academia de Muzică „Gheorghe Dima” din Cluj, Cvartetul de coarde „Tiberius” s-a bucurat de sprijinul acestuia, fiind ajutat să se perfecționeze prin participarea la diferite cursuri de măiestrie. În 2005, în cadrul programului Academiei Olandeze de Cvartet, formația a avut ocazia să lucreze cu Metz István și Devich Sándor, absolvind apoi Academia Olandeză de Cvartet din Amsterdam. În 2007 s-a bucurat de îndrumarea Cvartetului Chilingirian în cadrul West Dean College. Ansamblul revine periodic la Academia Franz Liszt din Budapesta unde beneficiază de sfaturile profesorilor Devich Sándor, Mező László și Komlós Péter.

Repertoriul cvartetului cuprinde în special capodopere ale literaturii muzicale clasice și romantice. Formația este o prezență permanentă pe scenele de concert, atât din țară, cât și de peste hotare. Din 2008, ansamblul cameral „Tiberius” este Cvartet de Stat al Filarmonicii din Târgu Mureș.

Stagiunea 2022-2023
Molnár Tibor, vioara I
Lokodi Károly, vioara a II-a
Molnár József, violă
Zágoni Előd, violoncel

Post a Comment