Târgu Mureş
25 Apr, Thursday
9° C
TOP

Ion Grigorescu | Marica

Ion Grigorescu și Asociația K’arte te așteaptă la expoziția – MARICA!

Evenimentul care face parte din proiectul “Artă contemporană în Camera K’ARTE”, va avea loc în data de 20 septembrie 2019, de la ora 20:00, în prezența artistului.
Cuvânt de deschidere îi va aparține Catherinei Kiss.

“Expozitia provine dintr-o documentație asupra anilor 1970-1978 o adevărată ploaie de imagini fotografice, un desen aproape neîntrerupt, un portret din neîncetată cercetare.

Expozitia nu e documentația, nu e pentru a vedea pe autorul deschiderilor camerei obscure, ci pe cea care a știut de cameră, a încurajat relația de fotografiere, arătând omul in sine, cu demnitate și frumusețe, într-o epocă în care, în expozițiile noastre nu se știa nici de body art, nici de happening. Privind retrospectiv, sesiunile acestea de fotografie în familie devin pregătire pentru Performance de mai târziu, pentru caracterul său spontan, ca improvizație și nu reprezentație de teatru.

Marica are acum imagini la Museum of Modern Art din New York și în Muzeul Artei Contemporane (Sztuki Nowoczesnej) din Varșovia, de asemenea în colecții particulare. Să vedem prin ce exercită ea atâta atracție! Nu am lăsat timp pentru admirație preocupându-mă de aspectele tehnice, eram interesat de banda desenată și de foto roman, de trecerea între două imagini și de crearea impresiei de mișcare sau film”.

– Ion Grigorescu.

Ion Grigorescu (n. 1945, trăiește și lucrează la București) este o figură centrală a artei contemporane românești, cunoscut în special pentru acțiunile sale din anii ’70-’80, documentate foto și pe film. Pictor de formație, Ion Grigorescu ajunge să exploreze teme politice vernaculare și identitare prin intermediul unor practici artistice pe care le împrumută cu multă familiaritate: body-art, performance, post-happening, pop-art, film, (serialitate) foto – exersate pe un ton critic și încordat la adresa contextului social și politic tot mai sufocant după 1971. Marica, născută la Târgu Mureș este unul dintre acești apropiați care îl însoțesc pe artist în anii la care face referire expoziția (1970-1978).

Post a Comment