Târgu Mureş
05 Dec, Tuesday
-4° C
TOP

Lansare de carte – Marinela Vasilica Ardelean la Hotel Privo!

Marinela Vasilica Ardelean s-a născut la Cavnic, în județul Maramureș. Bunicii săi au fost cei care i-au trezit, în timpul copilăriei, pasiunea față de vin. “-Bunicul făcea toamna țuică iar la sfârșit facea și câțiva litrii de vin.” Cu enumerate studii, pe care le puteți citi aici, Marinela Vasilica Ardelean a primit în anul 2014 meritul de “Cel mai bun somelier din România” (București, 2014).

In seara de 13 decembrie 2014 am fost invitați la Hotel Privo pentru a fi părtași evenimentului de lansare a cărții “50 Vinuri românești întâlnesc 50 preparate culinare italiene”,  eveniment care a avut loc în premieră în România.

“-De ce Tîrgu Mureș, de ce Hotel Privo?”

“-La Tîrgu Mureș pentru că mă simt ca acasă și la Privo pentru că îl cunosc pe Marius”, a declarat Marinela. Pasiunea comună a celor 2 somelieri și anume iubirea față de vin, degustarea și poveștile despre vin ne-au trezit și menținut interesul câteva ore bune.

De ce a ales Marinela Vasilica Ardelean să scrie o carte despre vinurile românești și despre preparatele culinare italiene? Pentru că dorința de a uni cele două familii, România și Italia (trăind în Italia de 15 ani) a fost prea mare, “socialul, culturalul și economicul acestora să se întâlnească”, încurajarea producției de vin de calitate, a vinului premium.

Experimentul a avut loc prima dată la Milano unde a avut un mare succes! A urmat Roma, România primind în urma acestor prezentări 8 medalii de aur! Dorința somelierului Marinela de a face din România o țară renumită, în acest domeniu, a fost înfăptuită, motiv pentru care trebuie să fim recunoscători.

Cartea lansată cuprinde 50 vinuri românești, 18 producători, 18 restaurante, preparatele, câte 4-5 pentru a le asocia cu vinurile premium, au fost cu greu alese. “Nu au existat reguli, nu au fost limite ci a fost nevoie doar de curaj pentru a le combina.” Cartea nu conține rețete de preparate ci divulgă cultura italiană. Următoarea lansare de carte se anunță a fi în Argentina iar la noi în țară în Timișoara, Arad, Brașov și Cluj Napoca. Amazon, Cărturești, Terra Ferma sunt librăriile care pun la vânzare cartea “50 Vinuri românești întâlnesc 50 preparate culinare italiene”.

“-Care este cel mai bun vin?”

“-Cel pe care tocmai l-ai terminat!”

În această carte Marinela a folosit, inventat, termenul de băubilitate, termen care desemnează capacitatea vinului de a face ca paharul să fie reumplut, dorința de a mai bea un pahar.  Primul pas major de recunoaștere a vinului românesc în altă țară a  fost făcut, multe drumuri deschizându-se astfel pentru cultura vinului nostru, acesta fiind introdus chiar și în școlile de somelieri.

“-Cât a durat realizarea cărții?”

“-O viață! Un an intens, o lecție de viață.”

În seara de 13 dec.2014 Hotel Privo a fost desemnat drept Primul Ambasador Foss Marai în România!

Vinul Foss Marai deține o reputație de renume fiind prezent în 64 de țări, este un vin care îmbrățișează estetica gustului. “Foss Marai nu are clienți, are parteneri printre ei numărându-se și Hotel Privo.” a declarat Marinela.

Am avut plăcuta ocazie de a degusta, pe parcurusul serii, 3 vinuri reprezentative Foss Marai. Primul Foss Marai Roos, un Prosecco inedit, cu ton domol, un gust aromatic echilibrat. Următorul vin degustat a fost Foss Marai Surfine Cuvee, un “vin parfumat cu o textură cremoasă”. Seria vinurilor Foss Marai a fost încheiată cu un “gust echilibrat, care are un final dulce, ușor”, și anume Foss Marai Strada Di Guia, 109 Extra Dry.

O adevărată plăcere pentru papilele noastre gustative care, spre fericirea noastră, nu s-a terminat ci a continuat cu 3 excelente vinuri Davino. Am făcut prima dată cunoștința cu Davino Domaine Ceptura Rose 2013, un gust proaspăt, persistent și bine echilibrat. Lui i-a urmat Davino Revelatio 2011, un “vin al mâncării, al primăverii și verii”. Vinul Davino care “face față oricărei provocări”, spune somelier Marius Danciu, somelierul Hotelului Privo, este Davino Flamboyant 2010. Este un vin pe care chiar și mâncarea l-ar recomanda!  Este un vin cu gust puternic, expresiv, un vin care, trebuie să recunoaștem, ne-a plăcut extrem de mult!!

“Nu se poate vorbi doar despre vinuri ci despre vinuri și gastronomie” a declarat ambasadoarea vinurilor românești.

Priviți altfel de acum asocierea vin-preparat culinar și bucurați-vă din plin de gustul lor! Noi sigur așa vom face!

 

Mulțumim Marius Danciu pentru invitația la acest eveniment cultural și plăcut minții și papilelor!

 

 

Credit foto: Dorin Bonta

www.dorinbonta.ro

Post a Comment