Lansare The Wine Book of Romania vol.II
De ziua copilului, oamenii mari au mers la un nou eveniment de excepție marca Privo.
Lansarea mult așteptatului volum II din „Cartea vinurilor românești/The Wine Book of Romania” a avut loc în același decor cu care ne-am obișnuit, cu multe fețe cunoscute de la prima lansare, cu participanți din mai multe colțuri ale țării și chiar ale lumii și bineînțeles însoțită de mult vin de calitate.
Autorea cărții, Marinela Vasilica Ardelean, profesor la Italian Chef Academy, a scris acest ghid, primul de altfel în ediție bilingvă română-engleză, cu scopul de a face cunoscute vinurile din România și Republica Moldova întregii lumi. Este un gest foarte frumos care promovează vinurile bune și de la producătorii cu un buget redus pentru marketing, dar care oferă calitate, iar cartea, de la primul volum (care deja s-a vândut în 10.000 de exemplare) a început să îi provoace pe toți producătorii din țară și Moldova să își îmbunătățească calitatea pentru a întări competiția și a oferi consumatorilor pe an ce trece licori cât mai savuroase. Ea ne-a îndemnat să mergem să vizităm personal producătorii pentru a înțelege cu adevărat valoarea vinului, mai ales când avem parte de câteva crame la o aruncătură de băț.
În acest volum au fost selectate aproape 300 de vinuri, o evoluție foarte frumoasă de la primul volum care cuprindea 214, iar de la fiecare producător au fost selectate de Marinela maximum 5 vinuri, uneori chiar niciunul dacă nu își merita locul, după care acestea au fost jurizate de 7 jurați internaționali. A fost observată o creștere a numărului de vinuri de 5 stele, au apărut extra 20 de crame și a crescut numărul cramelor mici și mijlocii, deoarece există evoluție, ceea ce ne bucură.
Cititorul va fi ajutat de răsfoirea acestei cărți (și mai ales de unele degustări adiacente), să regăsească nimbul unei contribuții pe nedrept neglijate a pământului autohton. Și nu e întâmplător, cred, că mijlocitorul acestei experiențe recuperatoare este o doamnă. Pentru că există o afinitate subtilă între vin și feminitate. „Tăriile”, rachiurile radicale, licorile concentrate au, mai degrabă „stilul” masculinității: se dau pe gât prompt, fără precauții, fără prea multe manevre pregătitoare. Gestul e „bărbătesc”, efectul nu se lasă așteptat… Cu vinul nu se comunică după aceeași rețetă. Trebuie mai întâi – și, de fapt, tot timpul – să-l contempli, să-i savurezi culoarea, parfumul, farmecul. Rapiditatea lacomă e perdantă. Licoarea din pahar are o biografie semnificativă, o istorie: e urma bogată a unui „buchet” de urme… O bei ca pe un însoțitor al răgazului, fără urgență juvenilă, fără abuz de virilitate. Te bucuri de fiecare strop, amâni, revii, intri în jocul seducției reciproce. Vinul e un partener. Iar băutorul de vin – un îndrăgostit. Nu e vorba de a disprețui vigoarea stimulatoare a unui șnaps! Dar dacă vrei să prelungești clipa, dacă vrei să îți oferi luxul de a cădea pe gânduri, de a visa, de a ieși din sine pentru a-ți întâlni semenii, vinul e de rigoare. Iar doamna Ardelean, autoarea acestei cărți, e călăuza perfectă a acestei întremătoare aventuri.
La lansare au fost prezenți de asemenea de la Villa Vinea Cristi Podar și de la crama Gitana din Republica Moldova Lilia Dulgheru. Aceștia au răspuns provocării de a descrie importanța acestui volum pentru producătorii autohtoni și moldoveni (sporirea competiției cu ei înșiși, promovarea vinurilor bune publicului larg și de data aceasta și cel străin), dar au și fost alături de noi la cină pentru a-și descrie vinurile pe care am avut plăcearea să le degustăm pe tot parcursul serii.
Cum a crescut cererea pentru vinurile autohtone și moldovenești de la prima ediție?
Cererea este încă mult sub ceea ce merităm și mai mult, departe de ceea ce sunt așteptările noastre. S-a schimbat în mod deosebit având în vedere cererea din partea importatorilor, distribuitorilor, a ziariștilor pentru ceea ce înseamnă Ghidul vinurilor românești, ceea ce mă bucură mult și până la urmă este important să avem o constanță în calitate, nu este suficient să avem vinuri bune. Există evoluție și eu am contact personal cu această schimbare și evoluție, iar valoarea ghidului, fiind bilingv, este cel puțin 300% mai mare, atât pentru producătorul din România, cât și pentru noi și cei care vin de afară, iar eu mi-am promis ca cel puțin în limba engleză să fie toate cărțile pe care le fac.
O recomandare de un vin de vară pentru cititorii noștri?
Depinde în ce zonă ne aflăm, deoarece dacă suntem la munte, chiar și un vin roșu poate să facă față temperaturilor ridicate pe timpul verii. Îmi plac cupajele din soiuri autohtone si internaționale, fie că sunt ele din Republica Moldova sau România. Așadar, nu doresc să dau neapărat nume, însă cupajele prezente în volumul II își mențin poziția de la primul volum. La alb și roșu se mai întâmplă schimbări de la an la an, însă la rosé-uri rămâne constantă calitatea. Deci, printre altele, recomand bineînțeles un rosé de 3, 4 si 5 stele.
Cina care a urmat a cuprins 5 feluri delicioase care au mers la perfecție cu vinurile prezentate. Și ca extra informație, Marius Danciu ne-a dezvăluit că evenimentele de degustare organizate de Privo pot satisface diverse preferințe culinare, ceea ce înseamnă că și cei vegetarieni sau cu alte tipuri de restricții alimentare pot veni la ele cu condiția să anunțe în prealabil acest lucru, garantându-și astfel o cină pe placul lor. Spun asta pentru că și eu am avut parte în seara lansării de felurile vegetariene pregătite special pentru mine, delicii gastronomice care au reușit să pună și mai mult în valoare vinurile prezentate.
Marinela Ardelean va reveni și în viitor în Târgu-Mureș la Privo întrucât are în plan deja atât al III-lea și al IV-lea volum, cât și o carte în care asociază vinurile autohtone și moldovenești cu mâncarea tradițională românească, volum pe care îl așteptăm cu nerăbdare. Ca o noutate, jurizării volumului III i s-a alăturat o secțiune nouă, Vocea publicului, în care 3 persoane necunoscătoare ale domeniului au selectat 10 vinuri pe care le recomandă într-un capitol separat.
Mulțumim Hotel Privo și Marius Danciu pentru invitația la acest eveniment deosebit, le încurajăm în continuare și invităm publicul larg să ni se alăture și data viitoare. 🙂