Târgu Mureş
30 May, Thursday
15° C
TOP

Living Room cu Vanessa Singenzia la Camera K’ARTE

Un artist desăvârșit, o muncă eterogenă rezultată dintr-o viziune complexă, o colecție puternic expresivă și plină de ardoarea culorilor! Camera K’ARTE te invită la vernisajul intitulat Living Room, vernisaj care va avea loc vineri, 3 decembrie 2021 de la ora 18:00!

Lutul are memorie. Atunci când modelezi, e bine să fii receptiv și intuitiv pentru a nu-l forța într-o formă. 

Vanessa Singenzia este artist ceramist și designer, iar uneori se definește ca artizan (craftsman). În practica sa converg mai multe medii, între care ceramica păstrează un statut aparte prin preocuparea pentru proces, sculpturalitate și problema funcționalității.

Ceramica este întâi de toate mediul versatil care o îndeamnă la cercetare și experiment pentru a descoperi materiale și tehnici de modelare noi. Gesturi sculpturale și idei abstracte prind formă în obiectele sale—piese tactile în culori vibrante și forme fluide ce îi păstrează amprentele. 

Sub numele UAU, studioul fondat în urmă cu 5 ani, Vanessa creează lucrări senzoriale, cu umor și multiple straturi de sens: construiește corpuri de iluminat din lut și elemente unduitoare de neon; modelează veselă imposibil de folosit (Impossible Tableware) din sticlă colorată într-o estetică suprarealistă care îi contestă funcționalitatea. 

UAU îmbină dimensiunea conceptuală cu cea funcțională, dar transgresează limitele raționale și utilitare ale funcționalității pentru a ne capta atenția și a ne provoca percepția. Sunt obiecte de zi cu zi, familiare, însă au ceva neobișnuit și ludic, aproape absurd. 

Pentru Camera K’ARTE, Vanessa imaginează un spațiu de trăit și care trăiește și transformă galeria într-o încăpere dinamică ce amintește de spiritul exuberant și de ironia vizuală a grupului postmodern Memphis fondat de Ettore Sottsass în anii ’80 la Milano. 

Curatorul acestui vernisaj va fi Georgiana Buț.

Vanessa Singenzia (n. 1990) trăiește și lucrează la Cluj-Napoca. A studiat arhitectura la Ecole Supérieure d’Architecture et Scenographie EFET din Paris și ceramica la Universitatea de Artă și Design din Cluj. În 2017 a fondat studioul de design ceramic UAU la Cluj. Preocuparea pentru ceramică vine ca o alternativă organică de exprimare la mediul tehnic în care s-a format inițial. Prin abordarea sa intuitivă explorează diferite materiale ceramice și caută să creeze contraste funcționale atât prin volum, cât și prin glazurile alese sau alte materiale folosite.

Expozitia Living Room, care poate fi vizitată și apreciată în perioada 3 – 10 decembrie 2021, face parte din proiectul “Artă contemporană în Camera K’ARTE,” ed. a VIII-a.

Organizator: Asociatia K’ARTE Egyesület.

Post a Comment