Târgu Mureş
18 Jun, Tuesday
17° C
TOP
metamorfoze

Metamorfoze: un proiect de artă stradală la Târgu Mureș!

Avem un nou proiect super cool în Târgu Mureș: anul acesta, Laurențiu Alexandrescu, cunoscut sub pseudonimul IRLO, a realizat o pictură murală pe zidul de la intersecția străzilor Cutezanței și Înfrățirii!🖌️

IRLO este un artist vizual recunoscut și apreciat la nivel internațional. Lucrarea din cadrul proiectului Metamorfoze are o lungime de peste 300 de metri și este una dintre cele mai lungi murale neîntrerupte din România.

IRLO deține deja două recorduri în România: cea mai mare pictură murală din țară, realizată anul trecut în Timișoara, și cea mai mare pictură murală dintr-un centru istoric din România, în Brașov, în același an.

Stilul său este cunoscut în special în raport cu mișcarea lowbrow, comics și graffiti, dar și datorită variațiunilor de teme pop suprarealiste și fantasy. În lucrările lui, personajele supranaturale se îmbină de fiecare dată cu teme mistice, uneori sub forma unor satire sau ironii controversate. Dialogul aparent repetitiv al personajelor sale reprezintă deseori înălțarea, trezirea conștiinței, o transformare ludică a sacrului evidențiată de contraste. De asemenea, este extraordinar faptul că în lucrările sale, care ajung la dimensiuni monumentale, subiectele abordate sunt tratate cu subtilitate.

Lucrarea din Târgu Mureș pornește de la relația istorică îndelungată, neîntreruptă dintre etnii care au creat o Transilvanie multietnică. Această conviețuire istorică duce la confecționarea unei imagini la granița dintre subiectiv și obiectiv, care depășește interpretările deformate, precum clișeele anti-etnice și stereotipurile negative. Lucrarea va conține o serie de portrete ale personalităților și simboluri specifice bagajului identitar româno-maghiar, deci o ilustrare a universului simbolic paralel, care reprezintă patrimoniul cultural comun, colectiv.

IRLO

Prima ediție a proiectului de artă stradală Metamorfoze s-a desfășurat în 2018. Au fost realizate cinci sculpturi din materiale reciclabile – amplasate în zone diferite ale orașului, o pictură murală – în cartierul Unirii, și o bancă mozaicată pe care o puteți admira în Piața Teatrului. Artiștii implicați în proiect au fost Sorina Mihalache, Andrei Atomei (The Plant Art), Ruxandra Spătaru și Iulian Moldovan.

Arta stradală comentează fenomene sociale și are o conexiune directă cu oamenii și spațiul în care este realizată, educă simțul estetic al societății, reprezintă o atracție turistică și pune în valoare spațiul public. Prin Metamorfoze ne dorim să contribuim la regenerarea Târgu Mureșului și la transformarea acestuia într-un centru urban iubit și admirat deopotrivă de rezidenți și de vizitatori.

Proiectul este inițiat și implementat de 3g HUB (Teatru 3G), este co-finanțat de Municipiul Târgu Mureș, în urma concursului pentru proiecte culturale.

De asemenea, au avut parte de sprijinul Caparol și Shopping City Târgu Mureș.

Despre IRLO

Versatil și provocat de noi situații, IRLO a pictat pe avioane, locomotive, vagoane, tramvaie, buldozere, tractoare, mașini, dar în special pe pereți de mari dimensiuni. Deține două recorduri în România: cea mai mare murală din țară, în Timișoara, prin FISART și TM2021 realizată în 2019 și cea mai mare murală dintr-un centru istoric în România, în Brașov, în același an.

A avut proiecte în străinătate (Norvegia, Albania, Germania) și în România în majoritatea marilor orașe, dar și expoziții personale sau de grup, festivaluri de arte și muzică. Dintre lucrările mai cunoscute, amintim expoziția de la ICR New York, Freedom for lazy people, 2008.

IRLO a studiat Arte în liceu, în Arad, iar apoi și-a continuat studiile la Facultatea de Arhitectură și Urbanism Timișoara. A început să deseneze în 1997, ca membru al culturii graffiti din orașul natal, Bistrița. În Arad a inițiat AKAcrew, unul dintre primele crew-uri de graffiti din România, precum și Deja22, un grup de street-art. Cu un stil de viață nomad, a continuat să călătorească și să locuiască în diverse orașe din România, revenind în București unde locuiește și lucrează ca pictor și muralist.

Post a Comment