Târgu Mureş
18 Jun, Tuesday
14° C
TOP

(M)ucenicul – un film controversat în premieră la Cinema Arta

Avem o premieră la Cinema Arta începând din 31 martie, (M)ucenicul.

În regia lui Kirill Serebrennikov, (M)ucenicul este plasat în Rusia contemporană și abordează teme controversate cum ar fi religie, evoluție, emancipare, contracepție și homosexualitate în condițiile în care Biserica Ortodoxă capătă tot mai multă putere.

Filmul relatează povestea lui Veniamin, un elev cuprins de o criză mistică care începe să provoace convingerile adulților din jurul său.

Acesta a primit recunoaștere internațională, Financial Times afirmând că „Cu camera lui agitată, dialogurile furtunoase și jocul volatil al actorilor, (M)ucenicul este cel mai captivant film rusesc de la Leviathan încoace”. De asemenea, Chicago Times comentează: „Adaptând o piesă germană scrisă de Marius von Mayenburg, Kirill Serebrennikov regizează un studiu de caz tulburător despre un adolescent creștin în epoca lui Putin, la rândul lui creștin ortodox”.

„O parabolă întunecată despre fundamentalismul religios”, cum îl numește The Hollywood Reporter, (M)ucenicul a obținut la Cannes Premiul François Chalais, acordat filmelor care promovează valorile jurnalismului, într-un an în care dezbaterile despre fenomenul global al fanatismului religios au luat amploare.

Jocul actoricesc al actorilor Petr Skvortsov și Victoria Isakova, în rolurile lui Veniamin și Elena, a fost remarcat pentru interpretările lor puternice. Și dacă nu sunteți convinși, imaginea este semnată de Vladislav Opelyants, un colaborator al celebrului regizor rus Nikita Mihalkov, cu care au lucrat împreună la remake-ul rusesc nominalizat la Oscar, 12, după 12 Angry Men (în regia regretatului Sidney Lumet).

Acesta este al patrulea lungmetraj al regizorului, după Playing the Victim (2006, Marele Premiu la Kinotavr Russian Open Film Festival și Rome Film Festival), Yury’s Day (Competiție Locarno IFF, 2008) și Betrayal (Competiție, Festivalul de la Veneția, 2012), filmul care i-a adus recunoașterea internațională.

Mai multe puteți afla de la organizatorii evenimentului, Transilvania Film.

Pe mine toate noutățile cinematografice de nișă mă îmbie de fiecare dată și voi fi acolo, sper să ne vedem în sală. 🙂

Post a Comment