Târgu Mureş
06 Jun, Tuesday
16° C
TOP
''Dostoievski Trip''

Premieră – Când iluzia bate realitatea: „Dostoievski-Trip“

”Dostoievski-Trip” se joacă pe scena Teatrului Național! Ia-ți biletul și hai, în sală, la spectacol! Va fi un spectacol cu multe provocări! 😀

Cât de mult se citeşte?

Calitatea lecturilor sunt barometre care măsoară nivelul de dezvoltare al unei societăţi, nu? Dar cum ar arăta o societate în care cetăţenii sunt dependenţi de lectură la propriu, iar privarea ar produce un sevraj cumplit?

Piesa lui Vladimir Sorokin, unul dintre cei mai importanţi şi mai provocatori scriitori ruşi contemporani, ne prezintă personaje care trăiesc cu şi din literatură şi a căror viaţă depinde de operele pe care le consumă. În momenul în care li se oferă „Idiotul“ de Dostoievski, realitatea lor se întrepătrunde cu universul romanului, iar personajele din „Dostoievski-Trip“ devin la rândul lor personaje într-o altă poveste.

”Dostoievski-Trip” investighează natura realităţii, puterea ficţiunii şi felul în care raportarea noastră la nişte produse ale imaginaţiei ne poate schimba viaţa. Cu alte cuvinte, imaginaţia este viaţă. Iar efectul pe care literatura îl produce asupra noastră este incontestabil.

Cel mai nou spectacol al Companiei „Liviu Rebreanu“ va provoca publicul să îşi chestioneze relaţia cu propria fantezie, cu dependenţele şi reflexele sale, dar şi raporturile cu arta în general şi, nu în ultimul rând, cu semenii şi cu propria persoană.

„Dacă aș fi încă tânăr probabil mi-aș pune întrebări, mai mult despre prezent sau despre un viitor mai apropiat, decât să-mi fac probleme cu privire la viitorul  îndepărtat al lumii… Sunt însă la o vârstă când gândul face comparații între trecutul, deja trăit, și viitorul, în care – mai  devreme sau mai târziu – nu mă voi mai regăsi. Tentația de a compara ceea ce a fost cu ceea ce este sau va fi, crește odată cu vârsta. O problemă care mă frământă o regăsesc în piesa lui Sorokin „Dostoievski-Trip“. Anume, a lumii noastre proiectate într-un viitor pe care încă nu îl percepem apocaliptic, deși sunt multe semne că deja îl simțim, ne înconjoară, sau chiar îl experimentăm uneori, apropiindu-se de noi încet-încet, dându-ne deseori fiori. Cu toate acestea, retrași tot mai mult în lumi virtuale, în aparatură inteligentă, în device-uri din ce în ce mai sofisticate, lumea pare să nu simtă pericolele ce ne pândesc și se afundă într-un izolaționism hedonistic.

Și, totuși, ca de obicei, ar mai rămâne o fărâmă de șansă, o mică speranță de a ne salva! Să fie oare o iluzie să credem că există această șansă? Sau șansa este chiar… ILUZIA?“

(Horaţiu Mihaiu)

Din distribuţie fac parte actorii: Rareş BUDILEANU – Rogojin, Mihai CRĂCIUN – Prinţul Mîşkin, Alexandru-Andrei CHIRAN – Ippolit, Csaba CIUGULITU – Ganea, Costin GAVAZĂ – Lebedev, Laura MIHALACHE – Nastasia F, Anca LOGHIN – Varia, Bianca FĂRCAŞ – Chimista, Ion VÂNTU – Dealerul şi Delia BĂLAŞA – Oarba.

Regia artistică şi scenografia îi aparţin lui Horaţiu MIHAIU, traducerea textului e semnată de Ion VÂNTU, mişcarea scenică a fost realizată de Attila BORDÁS, video designul a fost creat de Noiseloop Studio, asistentă de scenografie Cristina GRIGORAŞ, sufleur Laura MOLDOVAN, iar regia tehnică este asigurată de Teodora CRĂCIUN.

Premiera va avea loc miercuri, 19 mai 2021, ora 18:00, la Sala Mică, iar următoarea reprezentaţie va avea loc joi, 20 mai 2021, de la ora 18:00.

Biletele pot fi achiziţionate de pe www.teatrunational.biletmaster.ro

Biletele în format fizic pot fi cumpărate la Casieria de la Sala Mare a teatrului, de luni până vineri, între orele 11:00 – 18:00. Biletelele pot fi achiziţionate şi începând cu o oră înaintea reprezentaţiilor, la faţa locului.

            Spectacolul este recomandat persoanelor cu vârsta 🛑 16 ani +

Așadar, ne vedem la ”Dostoievski-Trip”, în Sala Mică! Astfel de provocări merită savurate și aplaudate! 😉

Consumă mai mult teatru, consumă-l că-ți face bine! 😀

Post a Comment