Târgu Mureş
19 Jul, Friday
32° C
TOP

Proiectul Ro.Drama revine într-un format îmbogăţit

Spectacolele mari se joacă la Teatrul Național! 🙂

Seria de spectacole-lectură Ro.Drama a prezentat în variantă live streaming, pe parcursul stagiunii 2020-2021, o selecţie de texte reprezentative pentru dramaturgia românească, în ordine cronologică. Popularitatea şi aprecierea pe care le-a generat seria de evenimente online au oferit garanţiile că demersul e necesar şi merită continuat în noua stagiune.

Proiectul Interbelic Ro.Drama este continuarea firească a două programe culturale pilot, inițiate de Asociația pentru teatru Liviu Rebreanu și Teatrul Național Târgu-Mureș: „Ro.Drama“ și „Între! Conjunctură digitală pentru dialog cultural“.

Formatul și abordarea e un melanj de spectacol lectură, podcast și seminar, fiecare sesiune constând atât din difuzarea live pe pagina de Facebook și pe canalul de YouTube al Companiei „Liviu Rebreanu“, cât și dintr-o serie de dezbateri cu publicul din sală, pe fiecare text reprezentativ, selectat din dramaturgia românească din perioada interbelică.

Fiecare dintre cele șase evenimente din această sesiune (care va fi derulată în intervalul septembrie – decembrie 2021) se va desfășura în alt spațiu cu scopul de a evidenția atât la nivel local cât și național obiectivele culturale, educaționale și turistice ale orașului Târgu Mureș.

Un element de noutate

Formatul deja consacrat al seriei va fi completat de o introducere muzicală susţinută de reprezentanți ai orchestrei Filarmonicii de Stat Târgu Mureș care va veni în completarea atmosferei, a spiritului și a „contextualizării“ perioadei și textului cu muzica clasică. În continuare, specialişti în domeniul teatral vor face o prezentare a contextului istoric în care a luat naştere textul, după care va urma spectacolul lectură propriu-zis.

Evenimentul se va încheia cu un podcast la care vor fi invitate personalități culturale şi specialiști din sfera ştiinţelor sociale şi a culturii. Discuţiile de final vor fi  susţinute de către actorii care au lecturat, regizorul spectacolului lectură, cât și de invitați din partea partenerilor din proiect şi publicul participant.

Primul spectacol lectură va fi „Ciuta“ de Victor Ion Popa, în regia lui Andi Gherghe şi va avea loc vineri, 17 septembrie 2021, de la ora 19:00, la Sala Mică a Teatrului Național.

Viața merită cele mai bune spectacole! Consumă-le la teatru, consumă-le că-ți fac bine! 😀 

Post a Comment