Târgu Mureş
20 May, Monday
15° C
TOP

Rosia montana… Oameni intre companie si tot felul de binefacatori

Pentru cei dintre voi care nu stiau, am fost invitat alături de reprezentanţii presei locale din Mures de către RMGC într-o mini excursie de documentare la Rosia Montana.O excursie PR-istică dacă vreţi.

În mare măsură au făcut tot posibilul ca să nu ne lovim de cei care sunt anti Roşia Montana sau să nu ne lovim de locuitori neangajaţi la ei. Aşa că toată treaba asta a fost un  fel de excursie în Ţara Minunilor unde toţi îi iubesc şi respectă pe RMGC şi Gabriel Resources…

Eu o să vă spun părera mea personală care i-a enervat  pe toţi şi pe cei cu Proiectul minier şi pe cei anti proiect minier…

Roşia Montana e praf şi pulbere la momentul actual.O comună pe o vale , între nişte dealuri distruse de minerit…. unde curge în vale un râu mititel cu acid :)) nu sunt păduri decât nişte gunoaie de păduri… nu este turism , nu este educaţie, nu este infrastructură nu este pescuit nu este chiar nimic!

Cei de la RMGC profită de ocazie şi încearcă cu bani mulţi să cumpere zona să o exploateze să scoată aur şi argint şi ce-o mai fi pe acolo, să angajeze oameni , să-i plătească cât se poate de puţin, să repornească oarecum economic zona. Normal că vor şi profit că doar nu e casă de binfacere.  Impresia mea generală că li se rupe de fapt de comunitatea locală de la care au nevoie să fie toleraţi aşa că se poartă cu mănuşi. Dar nu investesc în educaţie, nu dau burse, mi-au servit nişte pastiluţe cu cursuri dar de care ştia o singură persoană dintre toţi reprezentanţii RMGC cu care am vb. mai dau  bilete de fotbal mai echipe de copii, nimicuri de-astea fără nici o perspectivă.  Mă rog singurul lucru real şi palpabil e faptul că au cumpărat proprietăţi, că au strămutat o parte din familie în alba iulia , că o parte au fost relocaţi adică au primit bani pe gospodării şi s-au dus unde au ştiut şi au putut.

Pe partea cealaltă a baricadei sunt ONG-iştii şi persoanele care se opun exploatării miniere. Dar şi ăştia se opun nu la unison ci aşa …. nuanţat. O tabără activă şi oarecum unită sunt locuitorii care nu vor să plece de acolo. Pe ăştia îi înţeleg , îmi place de ei dar dacă aş fi eu primar sau guvernant i-aş muta cu forţa, Pe sistem lacul Bezid din Judeţul Mureş.

Şi mai  există proştii … ăştia  sunt cei care se opun exploatării dar şi aştia sunt împărţiţi unii nu vor exploatare minieră , prea târziu că două dealuri au fost rase deja de statul român , unii nu vor cu cianură…. se face peste tot …aveţi şanse mici  să se aleagă ceva de planul vostru, iar unii nu vor ca aurul să fie dus la canadieni ci să câştige statul român de pe urma lui , evenutal să fie exploatat de stat. Ştim cu toţii ce manager bun e statul. Şi sunt tot felul de susţinători care eu diferite sentimente care rezonează mai mult sau mai puţin cu una sau mai multe tabere din cele de sus.

Părerea mea că fără minerit zona este un fel de Petroşani , Anina şi altele defavorizate din ţara asta. Exploatare trebuie să fie. Grijă pentru mediu trebuie să fie într-o oarecare şi oricum atâta timp cât o să fie orice fel de exploatare va fi şi apă acidă şi steril. Patrimoniu cultural e un fel de frecţie la picior de lemn… nimic impresionant. Mine de aur sunt în toată europa şi sunt cam la fel…. 5 m de galerie s-or conserva undeva. Dar din punct de vedere social , al educaţiei nu se face nimic.

Eu sunt de acord să scoată aur , să radă 4 dealuri , să pună la pământ păduri şi sate. Adică nu ar fi nimic nou , comuniştii au făcut treaba asta 40 de ani şi n-a avut nimeni nimic împotrivă. Partea oarecum favorabilă e că Gabriel Resources e firma privată. Şi are bani… doar vrea să-i înmulţească. Guvernul e prost, n-are bani şi de-ar vrea să exploateze n-ar avea cu cu ce. Aşdar societatea civilă , ong-iştii şi papagalii în loc să strige nu exploatării poate ar fi bine să suţină exploatarea dar cu o mulţime de condiţii: gen 50 de burse pe an la universităţi de prestigiu din România şi străinatate. cursuri de educaţie antreprenorială, educaţie de management turistic , studii superioare de business management. Toţi copiii pe o rază de 30 de km să aibă şansă să ajunga cei mai buni în turism în urmatorii 25 ani. astfel că atunci când se închide mina, vom avea manageri, project manageri, prestatori de servicii la  cele mai înalte standarde de calitate şi mai ales pregătiţi.  No şi dacă ONG-urile ar lua pielea de pe ei…. ca să facă lucrurile astea… eu zic că toată ţara asta ar fi mai câştigată… şi RMGC-ului i-ar fi cam greu să se opună că le-ai da cu programul şi pilonii lor exact în cap.

De exploatat se va exploata oricum. Atâta aur şi argint odată ce se ştie de el nu va rămâne sub pământ.  Dar evident că mentalitatea asta românească de sufeltişti trişti şi proşti va domina iar noi ne vom lupta pe plan economic cu o firma care are bani să ducă toată populaţia României acolo şi să le prezinte varianta lor, iar într-un final vrem să obţinem rezultate Sociale sau social economice prin inacţiune dar fără a oferi rezultate palpabile!

Deci concluzia mea sună cam aşa: Sunt dezamagit de ce e la Rosia Montana, pe de-o parte e o zona urata, naspa şi poluata, pe de alta va fi şi mai urâta şi mai naşpa si mai poluata. RMGC e o companie care minte de se neutralizează cianura şi nu are nici un interes sa faca,şi la cum arata , nici nu va face nimic pentru comunitate şi/sau pentru oameni dar probabil va scoate o căruţă de bani de acolo…  ONG-urile , finantate sau nu  de Soros ,  sunt prea stupide sau n-au nici un interes pentru comunitate si pentru oameni,  se opun doar proiectului Rosia Montana, exploatării , fără a oferi alternative concrete, Inclusiv un proiect minier alternativ al comunităţii…

Iar singurii care nu câştiga nimic din treaba asta sunt locuitorii care vor fi la fel de săraci, de needucaţi dar mult mai bolnavi decât restul României.  Mai pierde şi România ca ţară pentru că nu se va civiliza niciodată…. Sfatul meu ar fi ca ONG-urile să ia bani mulţi exagerat de mulţi , maxim de mulţi de la RMGC. Toţi banii dacă se poate şi să facă ceva pentru dezvoltarea zonei, a oamenilor, e ducaţiei , a sănătăţii etc.

Na în rest , am fost trataţi ca boierii acolo, condiţii de condiţii , mâncare ca la nuntă, băutură asemenea, seara ne-a dansat ansamblu folcloric ,  am primit şi cadouri simbolice. Poveştile extraordinare la nivel declarativ … practic e aproape zero. Aşa arată atmosfera din  satul ălă de zici că citeşti cartea lui George Orwell 1984.

Mulţumesc frumos pentru trataţie şi având în vedere atitudinea mea probabil nu mă mai va invita nimeni pe acolo :)).

Ca documentare am folosit prezentarile de la Rosia Montana , de pe RMGC.ro, arhivele disponibibile Online , site-ul VoxPublica, am vorbit cu omul din spatele respectrosiamontana.wordpress.com .

poze de la faţa locului le găsiţi la Leneşu.

Comments (42)

 • Sper sa primesti si tu replici de genul “coruptule”, “te-ai vandut pe 2 lei”, “iti tradezi tara”, “nu ai demnitate”! :-))))

  reply
   • maria

    Foarte frumos! Felicitari!Nu ti-o trag RMG-istii ca ai scris exact asa cum propovaduiesc ei. Articolul vrea sa arate defecte tocmai pentru a accentua cum nu se poate calitatile. Te-ai legat de un argument absolut irelevant si absolut incorect documentat numai ca sa arati ca tu esti rational, propui solitii, demasti nereguli…. In fapt…

    reply
 • Parca blogu’ asta era ‘out in mures’, nu ‘outside of mures’. Numa’ zic. 🙂

  reply
 • Cora

  Mihai, stai linistit nu “ti-o va trage nimeni”. Am sperat ca in cele din urma vei intelege ceea ce am incercat sa te fac sa pricepi doua zile. E pacat ca un tanar cu pregatirea ta este atat de inchistat in prejudecati. Teoria consipratiei ne face sa vedem pericole chiar si in amabilitatea unora. Fiind la Medicina in mod sigur vei gasi o explicatie de specialitate. Trecand peste acest mic impediment de logica si revenind la text, apreciez ca ai scris si ca ai reflectat situatia asa cum ai vazut-o si perceput-o tu. Sa stii ca m-ai fi dezamagit daca ai fi scris o poveste frumoasa pentru ca, din perspectiva ta, ar fi sunat foarte fals. Si nu cred ca vei fi evitat pentru alte deplasari deoarece toti “gica-contra” au rolul lor in societate.
  Cu amicitie:)

  reply
   • Cora

    Mihai, si cu asta inchei: daca cineva crede ca o constiinta se poate cumpara cu un blid de mancare, asta este foarte grav. Nu mai continui discutia aici, dar ne putem vedea si discuta oricand, deoarece dezavuez doua aspecte: vorbitul in necunostinta de cauza si anonimatul. Sa aveti o zi minunata si sa nu uitati: mintea este ca o parasuta, functioneaza doar daca este deschisa

    reply
 • Maria

  Un singur lucru nu inteleg. Tu spui ca e absurd ca aurul sa ramana in pamant.

  Guvernul e corupt si hot. “Cum sa lasam aurul sub pamant?” Sa-l scoatem repede, ca creste altul…

  Ironia face ca aurul sa fie cel mai safe in pamant.

  Intre timp, dezvoltam durabil zona, cu bani din fonduri UE (fondurile alea care raman neabsorbite anual), si cand ne permitem sa scoatem aurul si cand avem un guvern care sa nu il vanda pe doi lei, atunci il scoatem.

  reply
 • Ai fost destul de retinut. Ma gandesc ca din cauza faptului ca ai mancat si baut pe banii lor.

  Eu ma intreb, totusi, de ce nu incearca sa exploateze in conditii similare si in Siberia? Si acolo sunt sate uitate de lume care ar avea nevoie de revitalizare economica…

  reply
 • Maria

  Haha, acuma vine Cora sa te traga de urechi… (Cora este organizatorul “informarii” cu mici si bere, pardon slana si palinca).

  Ai dreptate Mihai, si mie mi-e scarba.

  reply
 • alina

  mai si eu sunt de acord cu proiectul asta si tind sa cred ca o incepere a lucrarilor cat mai curand nu ar aduce decat beneficii. intr-adevar, nu as accepta in ruptul capului daca nu s-ar respecta anumite reguli in ceea ce priveste mediul, dar din ce spun ei se anunta a fi destul de sigur. iar faptul ca pe langa profitul din mina se adauga si o modernizare a localitatii prin investiile pe care le fac, eu zic ca este un alt plus destul de important. sunt de acord si cu tine ca ar fi nevoie de educatie mai buna, dar hai sa fim seriosi, vorbim de o campanie miniera, nu vad de ce ar trebui sa se angajeze in a pune pe picioare toate domeniile care au mari lipsuri in rosia. mai are si statul de facut niste treaba. si treaba serioasa, nu cum a facut pana acum.

  reply
   • Cora

    Mihai, intervin deoarece ma socheaza ceea ce spui. Tu vrei sa decizi cum sa-si cheltuiasca o corporatie banii? Ca vad ca vorbesti de banii lor la persoana I plural. “…de ce naiba sa nu-i cheltuim constructiv…”. Ce zici, te bagi sa-i spui lui Gates cum si ce sa dreaga cu banii lui?:))). Dar ce face statul cu banii tai te intereseaza? Ai o pozitie la fel de vehementa in legatura cu asta?

    reply
     • Cora

      Mihai, tu vorbesti de ONG/urile din alte tari. Iti reamintesc ca traim in Romania. Daca tu ai impresia ca Remus Cernea (care face pe nebunul pe banii lui Base) poate misca o piatra de pe platoul ala unde am fost noi, te inseli. Iti reamintesc deasemenea ca ONG-urile de pi la noi (majoritatea) sunt conduse de niste flamanzi si profitori. Cu cine vrei tu sa faci treaba asta, dealtfel buna? Atunci fa un ONG tare, da’ tare de sa stea drepti corporatistii si tot guvernul numai cand aud de tine. Dupa, mai vorbim!

   • Cora

    Ai mare grija, treaba asta cu “numai eu pot, numai eu fac, fara mine ati fi morti” e cam periculoasa. Literatura de specialitate ii consacra spatii ample:)

    reply
 • alina

  chiar crezi ca nu ajuta la nimic? ai idee cat de multi sunt cei care isi canalizeaza fortele in a nu se realiza acest proiect? sau cate de multe speculatii exista in legatura cu ceea ce urmeaza sa se intample? se amesteca foarte mult partide politice care fac asta doar in ideea de a strange simpatizanti eco, ceea ce iar nu este ok. fac foarte bine ca investesc in publicitate, altfel slabe sanse sa se mai faca proiectul. daca ong-urile i-ar convinge sa faca niste investitii si in educatie, cu atat mai bine. dar am senzatia ca mai intai au mult de munca cu acceptarea proiectului.

  reply
 • ce nu vreţi voi să înţelegeţi şi să pricepeţi, deşi ştiţi, da” nu puteţi exprima în scris sau verbal, e că 99% din ong-urili de pe-acol şi din altă parte ocupă cu subiectu” roşia montană, sunt sponsorizate de rmgc. mai greu …

  reply
 • Dorin

  Cam toate alegerile în România au fost câștigate cu bani (și parcă e o chestie mult mai importantă!) și nu văd de ce nu s-ar înfăptui toate dorințele corporației canadiene atât timp cât au bani? E inevitabil tot ce se întâmplă acolo… nu sunt un fel de Gică Contra…
  P.S. Apropo de mâncare și toate alea bune… daca vă puneau să dormiți pe saltele într-o cutie cu pâine și apă era bine?:) Ei v-au respectat…acuma scopul scuză mijloacele… asta e altceva.

  reply
 • Horia

  Si eu am vizitat Rosia acum cativa ani si nu mi-a placut deloc ce am vazut acolo.De aceea ma bucura proiectul celor de la rmgc,singurul de altfel de care am auzit ca vrea sa faca ceva din si cu zona aia. Eu nu vad de ce le-am refuza dreptul la munca minerilor, cand oricat de putin zici ca ar fi platiti (desi asta este doar o presupunere de-a ta), tot ar fi mai mult decat castiga acum (ori n-au niciun venit, ori au doar un ajutor de somaj) sau de ce nu ne-am dori ca zona sa fie ecologizata, cand rmgc va baga numai in asta 120 mil de dolari.

  reply
   • alina

    mai, din cate stiu eu exista un fond special conceput pentru caz de accidente sau chestii din astea. e normal pana la urma sa isi ia masuri de prevederi si destul de stricte, avand in vedere ca e totusi o mina destul de mare. oricum toata presa e cu ochii in patru la ceea ce se intampla la rosia. iar daca ei pastreaza aceeasi transparenta, nu cred ca s-ar risca sa nu fie ei insisi foarte stricti cu ceea ce fac acolo. mai ales ca statul poate intrerupe lucrarile dupa vreo 5 ani daca nu isi respecta partea cu ecologizarea din timp.

    reply
 • andutza

  nu sunt total de acord cu tine. eu zic ca oamenii o vor duce mai bine dupa ce se va da drumul la exploatare, precum si faptul ca o data decisa soarta proiectului, comunitatea se va unifica din nou.

  reply
   • alina

    ar merge foarte frumos daca ar deveni atractie turistica. rmgc-ul ar pune bazele cu investitiile in patrimoniu pe care le protejeaza, plus reabilitarile.plus ca am inteles ca vor sa construiasca niste pensiuni locuibile. oricum, daca in localitate incepe sa se intample ceva actiune eu cred ca atrage si niste ochi de afaceristi. chiar de cand sunt lucarile cred ca rosia montana se poate baza si pe turism. sincer, ar putea fi destul de multi oameni care sa vrea sa vada mina care transforma romania in cel mai mare producator de aur din europa. deja subiectul este prezent si in presa straina… daca se pune nitel creier la contributie, iar primarul isi da si el silinta sa iasa ceva frumos cu tot cu comunitatea, monanta s-ar putea sa se dezvolte frumos. eu asa vad lucrurile. daca ar ramane in continuare inchisa, n-ar mai baga nimeni in seama rosia montana, cum a fost si pana acum cativa ani. si ar fi pacat.

    reply
 • Edi

  Farfuridi simte manevrele de culise, dar esenta ii scapa si e nemultumit ca nu este implicat in acest joc. Totodata, el accepta chiar tradarea daca interesele partidului o cer.

  Profesiile de avocat si gazetar ii favorizeaza demagogia si de aceea, in fraze lungi, sforaitoare, ca un actor desavarsit, se adreseaza auditoriului pe care incearca sa-l impresioneze plangand, apoi stapanindu-se, apoi hohotind si rostind dintr-un limbaj patriotard vorbe mari gandindu-se la “tarisoara mea”, la “Romania mea”, “la fericirea ei, la progresul ei”.

  Catavencu este ingamfat si doreste sa parvina, urmarindu-si realizarea intereselor personale indiferent prin ce mijloace o face, conform principiului ,,Scopul scuza mijloacele“, pe care i-l atribuie ,,nemuritorului Gambeta” sau, altfel spus, conform altui principiu de drept, “fiecare cu al sau, fiecare cu treburile sale”. De aceea, nu se da inapoi de la santaj si declara deschis scopul (deputatia), considerandu-se indreptatit s-o obtina, asa cum insusi remarca, intr-un limbaj ambiguu care starneste umorul involuntar: “vreau ceea ce merit in orasul asta de gogomani, unde sunt dintai… intre fruntasii politici. Vreau mandatul de deputat…”.

  P.S. Nu conteaza ce furi in Romania, ideea e sa stii cum sa faci o poveste, sa voalezi totul prin 3 minciuni, sa-i invrajbesti pe oameni sa se certe intre ei, sa se imparta in tabere sa devina “activi” in “dezbateri” privind domenii care nu sunt, nu au fost si nici nu vor fi vreodata ale lor. Se pare ca prostia nu are limite si haita portocalie condusa de o alta haita corporatista va mai culege niste galbeni de pe pamant romanesc, probabil ultima resursa ramasa neexploatata/furata.

  reply
  • alina

   ca tot iti plac comparatiile cu literatura. mie chestia asta cu rosia montana mi se pare ca seamana putin cu povestea lui hagi tudose. cel putin pentru o parte din cei care sunt contra. adica, nu conteaza ca nu ma pot folosi de aur daca este in munti, nu conteaza ca eu am probleme financiare si ca a-l scoate de acolo ar putea sa ma ajute, eu sunt totalmente impotriva proiectului pentru ca vreau ca aurul sa ramana la mine. mi se pare o aberatie, sincer. atata timp cat statul are beneficii substantiale, de ce nu fie exploatat de o companie straina. mai ales in conditiile in care e clar ca statul nu ar dispune prea curand de resursele si cunostintele necesare ca sa faca el treaba asta. si s-o faca bine.

   reply
 • SpookyOne

  Mai în glumă mai în serios, Roşia Montană numa din notorietatea pe care a căpătat-o în ultimii ani ar putea trăi bine mersi din turism 🙂 un turism mediatic ce a transformat radical şi Vama Veche de la un an la altul în ultima decadă.

  Problemele în esenţă rămân mereu aceleaşi în această societate mioritică după cum bine punctează mai sus domnul ce face aluzie la operea lui Caragiale. Şi spun “rămân” pentru că ele nu doar au fost şi sunt ci vor şi fi în continuare mulţi, mulţi ani. În afacerea de exploatare a minereurilor de la Roşia Montană societatea civilă românească n-are nici cum de câştigat, oricât de frumos şi simandicos şi cu sex-appeal la public ar împopoţiona unii “beneficiile”. Opoziţia faţă de exploatare o semăna cu povestea lui Hagi Tudose, dar afacerea în sine ar semăna cu povestea lui Dănilă Prepeleac (şi mă refer la prima parte a poveştii).

  Oricum ai lua-o, beneficiile afacerii nu compensează nici riscurile ecologice, nici strămutările celor ce locuiesc acolo şi cu siguranţă nici urmările exploatării. Banii ce rămân în ţară şi investiţiile în patrimoniu propuse şi deja efectuate sunt mărunţiş în comparaţie cu adevăratul profit pe care Goldu’ îl va lua. Şi într-adevăr la implicarea în dezvoltarea durabilă a comunităţii se fac că nu aud.

  Şi din moment ce vor să ne exploateze resursele, DA banii lor sunt ai persoanei I plural. Bill Gates nu şi-a construit averea pe halde de steril. Pentru ceea ce vor să lase ei acolo se plăteşte scump, extraordinar de scump, deşi nu cred că poţi pune un preţ pe sterilizarea unei suprafeţe de pământ pe sute de ani.

  reply
 • Alex

  “De exploatat se va exploata oricum” scria un specialist, ca Romania e plina de specialisti.
  Zece ani mai tarziu…

  reply

Post a Comment