Târgu Mureş
02 Dec, Saturday
8° C
TOP

Sibiu Jazz Festival 2015

Care e primul lucru care-ți vine în minte atunci când de gândești la frumosul Sibiu?

Poate te gândești la centru vechi și la ale lui frumoase clădiri? Sau poate te gândești la președintele României? Nu e exclus. Însă pot băga mâna în foc că te gândești și la titlul de capitală europeană a culturii, titlu obținut pe bună dreptate în anul 2007. E de prisos să menționez câteva din principalele manifestări culturale găzduite de orașul de la poalele Făgărașilor, fiind arhicunoscute, dar vreau să îți spun câteva lucruri despre un alt eveniment cultural de referință națională și internațională, acesta fiind Sibiu Jazz Festival 2015.

Cu o tradiție de câteva decenii, între 22 și 25 octombrie va avea loc a 45-a ediție a acestui festival. Toate concertele de pe durata festivalului vor avea loc în Sala Thalia. Poate nu știați, dar acesta este cel mai vechi festival de muzică jazz din țară. Totodată, este și cel mai faimos, făcând parte din European Jazz Network.

Care sunt trupele care vor încânta, în acest an, publicul festivalului? Să vedem:

JOI (22 octombrie)

Vein Trio (Elveția) – Un proiect în căutarea varietăţii, deschis oricărui fel de noi influenţe, ce cuprinde ritmuri groove realiste la fel de mult ca poezie dezinvoltă, umor şi construcţii complicate.

Niccolo Faraci Quartet (Italia) – Sărbătorind zece ani de aventuri în muzica jazz, începând cu 2006, cu colaborări notabile în întreaga lume, din Italia până în Asia, Niccolò Faraci lucrează pentru o zi de mâine mai bună în artă, având grijă de sentimentele pozitive ale spectatorilor.

https://vimeo.com/132117938

VINERI (23 octombrie)

Dorantes „Interaccio” (Spania) – Unul dintre pianiştii de flamenco ce inspiră cel mai mult în vremurile noastre, Dorantes fuzionează rădăcinile sale tradiţionale cu o abordare avangardistă pentru a-şi creea muzica model. Este aclamat drept unul dintre cei mai interesanţi şi captivanţi pianişti şi compozitori de flamenco din lume.

Edi Jak Neumann Quartet (SUA, RO, UK, SE) – În formarea acestui grup există o comemorare, cea a marelui inovator plecat dintre noi în luna iunie, marele Ornette Coleman.

SÂMBĂTĂ (24 octombrie)

Amos Hoffman Quartet (Israel) – Amos Hoffman este un chitarist de jazz israelian, care cântă şi la mandolină, cunoscut în întreaga lume ca un pionier în îmbinarea ritmurilor şi temelor melodice din Orientul Mijlociu cu jazzul modern.

Sonores De Verdad (Cuba) – Autentici, plini de suflet şi ritm: Soneros de Verdad îşi duc publicul într-o călătorie prin diversitatea muzicală a Cubei. Spun despre ei că sunt a doua generaţie de Buena Vista Social Club – şi asta pe bună dreptate, căci muzica lor este un amestec încântător de son, danzón şi jazz.

DUMINICĂ (25 octombrie)

Sebastian Spanache Trio (România) – Sebastian Spanache, Radu Pieloiu şi Csaba Santa, cei trei muzicieni timişoreni care alcătuiesc acest minunat trio reuşesc să-şi cucerească asistenţa cu o călătorie în timp, în care tempo-ul este bine dozat, iar momentele de improvizaţie sunt impresionante.

Island Jazz (Madagascar, Mauritius, Mozambique) – Island Jazz prezintă sunetele magice ce vin din insulele din Oceanul Indian; este o întâlnire muzicală orbitoare între diva malgaşă Monika Njava şi Linley Marthe, basist virtuos de renume international din Mauritius.

https://www.youtube.com/watch?v=_uOrHrlvcZg

De asemenea, trebuie menționat faptul că acest festival are și o componentă competițională. Este vorba de Sibiu Jazz Competition (19-21 octombrie), care va avea loc la Teatrul Gong.

Biletele se găsesc în rețeaua Eventim.

FB Event

În luna octombrie, jazz-ul de calitate se ascultă la Sibiu!

Post a Comment