TedXTargu Mures – Speakeri
Abia imi vine a crede ce repede a trecut timpul; eu am aflat despre evenimentul descris mai jos anul trecut in luna noiembrie si iata ca suntem deja in octombrie, luna in care debuteaza un eveniment frumos: TedxTarguMures.
Inca de anul trecut cand am aflat ca orasul nostru va fi gazda pentru prima data a unui eveniment sub umbrela TED, m-am informat, documentat si implicat in promovarea evenimentului. Asa ca recunosc, sunt extrem de curioasa cum si ce va fi.
Subiectul articolului de astazi are in centrul atentiei speakerii editiei I TedXTarguMures, care vor incerca sa ne transmita idei, sper eu utile pe viitor, idei cu spirit motivational. E ceva ce ar prinde bine in Targu Mures.
Primul speaker Thomas Jacob are un backround diversificat, de la pilot de avion la consultant in domeniul economic. Acesta va incerca sa ne lamureasca ce legatura exista intre aur, pretul acestuia si stabilitatea economica.
Halmen Balázs mi-a atras atentia in mod deosebit deoarece focusul lui principal este voluntariatul...in Kenya. Dupa ce a petrecut 4 luni de zile pe taramuri africane pentru a ajuta persoanele defavorizate, a pus bazele unui centru de voluntariat pentru a continua sa acorde suport unei populatii din care aproximativ 40% sunt infectati cu HIV :|. Presimt ca ma va emotiona talk-ul acesta.
Pe Cristian Stoica daca il intalnesti pe strada, pariezi ca face parte din ceva trupa de rock alternativ. Desi mare iubitor de muzica, s-a orientat inca din copilarie spre electronica, fizica si matematica, domeniul lui de specialitate fiind acum Inteligenta Artificiala. Tema dezbatuta de acesta sambata va fi “Este Inteligenta Artificiala periculoasa?”.
Iulia Oprea descopar ca are un speach motivational privind autenticitatea fiecaruia in parte. Ea declara ca viata ei si-a schimbat cursul atunci cand a incetat sa incerce sa fie numarul 1 si sa inceput sa fie ea insasi. Eu sunt total de acord; trebuie sa vezi cine esti si care sunt atuurile tale, astfel sa iti canalizezi energia in cel mai eficient mod. Satisfactia e garantata :). Speach-ul Iuliei ne indeamna sa nu ne mai comparam intre noi, ci sa ne gasim propriul drum. Deja sunt intrigata :).
Zsolt Máthé are experienta in IT, iar ce vrea sa ne impartaseasca in 4 octombrie este viziunea lui asupra celui mai nou mod de management: Agile. Intamplator discutam zilele trecute exact despre acest subiect cu cineva din IT si ma surprinde placut sa constat ca toate domeniile isi fac update la capitolul management: lucrurile cat mai bine facute, in cel mai scurt timp…mereu tinand cont de cerintele clientului. Asadar adio diagrame Gant si Microsoft Office Project.
Ciprian Tomuleasa vine din domeniul medical. Dupa ce si-a finalizat studiile universitare la Cluj Napoca a obtinut o bursa pentru doctorat in Baltimore USA. Cercetarea lui are microscopul pe urata boala cancer, iar dupa ce a gasit o metoda de identificare a unui anumit tip de cancer, s-a hotarat sa vina acasa pentru a convinge oamenii de aici ca si in Romania se pot dezvolta cercetari, nu doar in afara. Avem ce e drept, nevoie de mai multi tineri cu gandirea asta.
Klaus Birthler este un arhitect din Reghin. El ne declara ca desi ar trebui sa isi desfasoare activitatea in orasele mari care se dezvolta permanent, a avut totusi o idee pe care acum o pune in practica: vrea sa creeze valoare si sa trezeasca interesul pentru zonele de provincie (cum ar fi Reghin). Sambata vom afla si cum anume intentionaza sa procedeze.
Simona Ciff ne va povesti despre programul pe care incearca sa il implementeze la ora actuala si anume cum sa predai fericirea in scoli. Una din marile ei descoperiri, care a pus bazele dezvoltarii ei profesionale ca psiholog, este cat de mult sunt influentati copiii de atitudinea celor care se ocupa de educatia lor. Avand in vedere ca la un moment dat cochetam cu psihologia, chiar sunt curioasa sa ascult prelegerea Simonei.
Despre Ruxandra Bularca nu pot sa scriu in mod obiectiv pentru ca o cunosc personal si imi e simpatica din cale afara. Specializarea ei este Storytelling, avand in spate un doctorat care sa o sustina dar si numeroase articole publicate. La Tedx, Ruxandra ne va povesti cat de important este sa transimti orice mesaj sub forma unei povesti, indiferent de domeniu. Odata ce intelegem ca oamenii cumpara emotie, avem numai de castigat. Din sala voi fi extrem de emotionata odata ce va incepe Ruxandra. Tin pumnii :D.
Ultima dar nu cea din urma este Ágnes Virlics, o targumureseanca de-a noastra care si-a petrecut doua semestre din doctorat la Universitatea din Cambdrige. In urma acestuia a venit cu o formula matematica prin care poate da un verdict ce decizie va lua un om de afaceri in functie de anumite variabile. Vom afla mai multe in ziua X.
In timp ce redactam articolul acesta, mi-a crescut si mai mult entuziasmul fata de eveniment. Abia astept sa treaca aceasta saptamana pentru a ne intalnii cu totii a TedXTarguMures, sambata 4 octombrie, incepand cu ora 13,00 la Casa de Cultura a studentilor. Ne vedem acolo 🙂