Târgu Mureş
18 Jun, Tuesday
20° C
TOP

Topday Storytellers – cum a fost

Eu frecventez evenimentele de la noi din urbe că deja ma simt un personaj monden :)). Pe de-o parte mă roade curiozitatea , pe de alta de multe ori chiar vreau să vorbesc cu anumiţi oameni şi în plus de multe ori e interesant.

Ieri am fost la topdays. Am stat doar la prima parte la pauză am plecat dar cred că ce era important am prins. M-a distrat discursul de început care , deşi nu era vocea lui Dan Maşca, suna exact ca Dan Maşca. Îl şi vedeam scriindu-l , cu parteriatul de succes public privat, cu compania privată care sprijină evenimente culturale, cu privatul care face şi drege :)). Funny… zâmbeau şi jurnaliştii străini.

Discursurile celor doi laureaţi Pulitzer au fost deosebite sincer. Fasncinante dar mi-au relevat şi o anumită problemă. În România în urmatorii ani nu vor exista astfel de jurnalişti pentru că noi nu avem cultura consumului de presă. Degeaba ne uităm fascinaţi cum au putut ei să scrie poveşti despre un cuplu gay, sau despre cum s-a văzut ziua de 11 sept de-a lungul şi de-a latul Americii pentru că la noi Jurnaliştii se semnează cu M.V x.y şi altele. Orice poveste care durează mai mult de o zi obligatoriu trebuie să includă scandal şi circ Vezi Dan Diaconescu oltchim, aseara ştirile pro Tv au început cu  cearta dintre Nicoleta Luciu şi Zsolt Csergo, vezi Oana Zăvoran, habar n-am orice.

Nu ai cum să faci anchete în românia, nu ai cum să prezinţi lucruri profunde pentru că nu le consumă nimeni. Nimeni nu vrea să gândească, nu vrea să vadă şi nu vrea să audă.  Imaginaţi-vă că toate trusturile de presă din România să aiba un departament gen “Romania , Te iubesc!”. vi se pare aşa de original si unic conceptul … dar pe lângă munca de săptămâni luni pentru 15 minute de reportaj nu prea pare tentant pentru nicio insituţie de presă. Plus că ai nevoie de avocaţi şi bani pentru că oamenii se mai supără.

În rest e absolut fascinant, vă recomand să-i cautaţi pe net Alex Tizon şi Jacqui Banaszynski. Să vedeţi cu ce se ocupă foarte fain… pentru lumea lor.

Pareri mai avizate gasiţi în presă:

Punctul

Zi de zi

 

Post a Comment