Târgu Mureş
21 Jul, Sunday
21° C
TOP

Scriitori la școală – Kali Ágnes la Bolyai Farkas

Asociația Podium revine cu o nouă ediție „Scriitori la școală”, de această dată în 27 martie, începând cu ora 9.00 la liceul Liceului Teoretic „Bolyai Farkas”, unde Kali Ágnes va susține cinci ore de literatură maghiară contemporană.

Kali Ágnes este poetă și dramaturg, s-a născut în 1996 la Sfântu Gheorghe și a absolvit specializarea Teatrologie a Facultății de Teatru și Televiziune din cadrul Universității „Babeș-Bolyai” din Cluj-Napoca.

A colaborat cu mai multe teatre în calitate de dramaturg pentru spectacole realizate de personalități precum Radu Afrim – „Un copil din flori spune o poveste pe fond albastru”, Teatrul „Tamási Áron” din Sfântu Gheorghe (premiera: 9 septembrie 2018) sau Nagy Botond – „Nora”, Teatrul Maghiar de Stat din Cluj (premiera: 16 martie 2019).

Poeziile ei au fost publicate în reviste de literatură din Ungaria și România, cum ar fi Helikon sau forumul online de literatură litera.hu, și au fost traduse în română, engleză și germană. Kali Ágnes e prezentă și în trei antologii: „R25 – generația născută după schimbarea de sistem (1989) în poezia maghiară”, publicată de Cercul József Attila (József Attila Kör) în 2015, antologia Erdélyi szép szó din 2017 și antologia „liniște, pace, perversiuni, heppiend: tineri poeți maghiari din Transilvania” (2016), coordonată de Ștefan Baghiu.

Volumul ei de debut, „Ópia”, editat de Asociația Tinerilor Scriitori (Fiatal Írók Szövetsége), a apărut în 2018 în Budapesta.

 

Am fost foarte bucuroasă când, la finalul anului trecut, Valentin Covaciu m-a contactat și m-a invitat să particip la proiect. Consider că e important bilingvismul și consider că e necesar ca literatura contemporană să ajungă la generația tânără. Încă, la școală, literatura este prezentată ca fiind ceva distant și demodat. Aș dori să le arăt elevilor că literatura nu constă doar din bătrânei ai secolului trecut cu mustață și cu pipă în gură. Aș dori să le transmit libertatea pe care o poate simți omul atunci când scrie

Kali Ágnes

Zece scriitori la școală, în șase licee din Târgu Mureș

În perioada februarie-mai, zece scriitori se vor întâlni cu elevi din șase licee din Târgu-Mureș. Fiecare autor va conduce minim trei ore de literatură contemporană. Proiectul „Scriitori la școală” este desfășurat de Asociația Podium, printr-o cofinanțare din partea Administrației Fondului Cultural Național (AFCN), cu sprijinul companiei Reea, sponsor „hardcover” al proiectului și al jurnalistei Ligia Voro, sponsor „paperback”.

Autorii care au acceptat invitația Asociației Podium sunt: Tudor Ganea, Márton Evelin, Elise Wilk, Gabriela Feceoru, Kali Ágnes, Vida Gábor, Alex Văsieș, Marin Mălaicu-Hondrari, Demény Péter și László Noémi.

Până în prezent au participat la întâlniri cu liceeni scriitorii Gabriela Feceoru, Demény Péter, Elise Wilk și Vida Gábor.

Partenerii Asociației Podium în cadrul proiectului „Scriitori la școală” sunt: Inspectoratul Școlar Județean Mureș, revista Vatra și revista Látó, iar parteneri media sunt Radio Guerrilla, cotidianul Zi de Zi, Erdély TV și Radio Târgu Mureș.

Următoarele întâlniri ale elevilor târgumureșeni cu scriitori contemporani sunt programate astfel: Tudor Ganea, în 2 aprilie, la Liceul Vocațional de Artă, Alex Văsieș, în 16 aprilie, la Liceul Teoretic „Bolyai Farkas”, László Noémi, în 17 mai, la Colegiul Național Pedagogic „Mihai Eminescu”, iar Márton Evelin se va întâlni cu elevi ai Liceului de Artă, tot în luna mai.

Post a Comment