Târgu Mureş
25 Jun, Tuesday
21° C
TOP
Câștigătorii Future Makers Solutii Coronavirus

3 soluții românești la provocările COVID-19

Câștigătorii Future Makers au fost desemnați! Covid-19 ține-te bine! 😀

3 soluții românești la provocările Covid-19 primesc suport financiar și mentorat în Future Makers: VecinulTau.ro, Air Up ventilator și Smart Disinfection System

 

101 idei din 15 orașe din România au aplicat în competiția Future Makers – Soluții COVID-19, a Social Innovation Solutions și Coca-Cola în România și juriul a ales pe aceia care vor primi sprijin financiar, mentorat și acces la rețele de experți care să poată ajuta dezvoltarea lor rapidă.

 

Câștigătorul premiului de 10.000 de euro și susținere în implementare este platforma VecinulTau.ro, care conectează voluntarii din proximitate cu persoane care au nevoie de ajutor pentru a face cumpărăturile de alimente, de medicamente sau cu plimbarea animalului de companie.

Cei care au nevoie, sau rudele acestora, introduc domiciliul persoanei, iar site-ul va genera voluntarii înscriși pe platformă, pe o rază de 1 km și datele lor de contact. Livrarea, plata și listele de cumpărături sunt stabilite între ei, iar site-ul va oferi recomandări clare și vizibile de bune practici în termen de livrare și de securitate sanitară. Modelul a fost deja validat cu câteva sute de voluntari, înscrierea și utilizarea platformei sunt complet gratuite, și premiul îi va ajuta să se extindă rapid, să includă mai multe modalități de ajutor și să rămână o formă activă de vecinătate și după criză.

”Am fost impresionați de viteza cu care comunitățile s-au mobilizat, multe dintre ideile primite ajută deja, pornite cu resurse zero, sau investiții ale voluntarilor. Donare de sânge, sprijin virtual pentru gravide, acompaniere pentru copii cu cancer și multe idei care revitalizează ideea de vecinătate. Peste 10.000 de oameni au participat la pitchurile online, și zeci ne-au scris că vor să contribuie.”

Ciprian Stănescu, Social Innovation Solutions

Pentru că mult mai multe idei au nevoie de sprijin, organizatorii au decis extinderea fondului de premiere cu resurse pentru realizarea unui prototip functional și susținere din partea experților Social Innovation Solutions pentru alte două soluții:

– Air Up Ventilator

inițiativă locală, din Cluj-Napoca, care dezvoltă un ventilator mecanic open-source, ușor de construit, care să poată fi folosit în situații de urgență. Echipa este formată din studenți la inginerie aerospațială, ingineri, medici și alți profesioniști din domeniul sănătății pentru a colabora la dezvoltarea acestui ventilator. În prezent se lucrează la prototipul numărul 5, ventilatorul fiind momentan controlat printr-o aplicație pe telefon, fiind conectat la o rețea WiFi, permițând controlul de la distanță. Echipa SIS îi va conecta cu alte echipe din țară care lucrează în paralel la brevete pentru ventilatoare, pentru un rezultat accelerat.

– Smart Disinfection System,

din Craiova, reprezintă dezvoltarea și producția unei porți-tunel care ajută la dezinfectarea automatizată a persoanelor și a echipamentelor, prin intermediul unor module printate 3D. Această soluție se adresează persoanelor juridice, instituțiilor publice cu intrări în zone de acces unde este necesară păstrarea unui mediu steril.

”Nu suntem medici, nici cercetători să putem inventa un nou vaccin. Ne-am uitat însă la ce putem face și World Health Organisation a identificat mobilizarea comunității ca unul din factorii vitali în depășirea pandemiei. Aici putem ajuta. Investim în soluții care să ne permită adaptarea rapidă la această lume nouă, conectarea imediată a resurselor cu locurile unde e cea mai mare nevoie de ele, identificarea celor care au nevoie de ajutor și adaptarea modului în care muncim, învățăm și trăim.”

Ciprian Stănescu, Social Innovation Solutions.

În cadrul ediției 3 a Future Makers, Social Innovation Solutions alături de Coca-Cola în România au decis să ofere sprijin financiar și de know-how pentru soluții de inovare socială în contextul Coronavirus, soluții care să vină în sprijinul comunităților prin facilitarea accesului de la distanță la muncă, sănătate, educație, cultură, bunuri și servicii, îmbunătățirea relației cu autoritățile, protejarea celor afectați sau informarea corectă despre Coronavirus. Inițiativa s-a desfășurat în cadrul Future Makers Soluții Coronavirus, parte a programului Future Makers destinat tinerilor antreprenori cu inițiative și soluții pentru viitor.

Juriul Future Makers Soluții Coronavirus a fost format din:

Irina Anghel-Enescu, Managing Director, South Eastern European Private Equity & VC Association

Ionuț Bonoiu, Editor-in-chief, Forbes Romania

George Buhnici, jurnalist & blogger

Ioan Iacob, CEO, Qualitance

Vlad Mixich, European Public Health Alliance

Sergiu Neguț, antreprenor

Paris Nikolopoulos, Country General Manager, Coca Cola România

Andreea Roșca, jurnalist

Ciprian Stănescu, Co-Fondator, Social Innovation Solutions

Marius Ștefan, CEO, Autonom

Mihai Toader-Pasti, CEO, EFdeN

Viorel Urdă, Co-Founder, Dendro IT

Future Makers Soluții Coronavirus a fost conceput ca o secțiune adiacentă programului Future Makers, fiind adresată tinerilor între 18 și 29 de ani sau echipelor care au cel puțin 50% din echipă persoane din această categorie de vârstă.

Future Makers, ediția 3, este un program educațional complex pentru peste 2000 de tineri antreprenori în cadrul căruia au loc ateliere de antreprenoriat și trenduri de viitor în 25 de orașe în perioada martie-mai. Conținutul atelierelor este online și poate fi accesat de oricine, pentru a facilita astfel accesul la resurse educaționale antreprenoriale. 50 de echipe din toată țara vor fi selectate de juriul competiției și vor primi 4 luni de incubare, mentorat și conectare internațională. Premiile finale sunt în valoare de 20.000 de euro și prezentarea finală va avea loc în 18 noiembrie, în cadrul Future Summit, cel mai mare eveniment despre trenduri de viitor.

Future Makers este finanţat de Fundaţia Coca-Cola şi este organizat de Global Shapers Bucharest Hub, parte a rețelei globale de organizații de tineri a World Economic Forum, şi de Social Innovation Solutions, organizație de sprijin pentru inovare şi antreprenoriat social. Parteneri locali ai Future Makers 2020 sunt Raiffeisen Bank și ENEL România.

Post a Comment