Târgu Mureş
19 Jun, Wednesday
24° C
TOP

Ce avem voie să facem după data de 15 mai

15 mai 2020 este ziua în care vor fi ridicate, gradual anumite restricții, de după pandemie, dar și ziua în care țara intră în starea de alertă, după cum ne-a anunțat Președintele Klaus Iohannis, ieri, 4 mai 2020!

Astfel, Președintele a exemplificat principalele măsuri care vor fi luate după expirarea stării de urgenţă și anume:

„Nu știe nimeni până când va dura această epidemie. Eu îmi doresc să controlăm epidemia. După 15 mai putem să ne mișcăm în interiorul localității unde avem treaba, dar să nu exagerăm. Nu va mai fi nevoie să declarăm unde mergem. Este un prim pas important. Așa numita relaxare se va face pas cu pas, fiind la un interval de 2 săptămâni. Următorul calup de relaxare va ven, probabil, la 1 iunie apoi la jumătatea lui iunie ș.a.m.d.

Din 15 mai vom aveam la dispoziție saloanele de îngrijire personală, frizeriile, saloanele de cosmetică. Din 15 mai se vor redeschide cabinetele stomatologice, muzeele, dar toate în condiții speciale de distanțare, de igienă, cu mască și mănuși”! 

a spus Președintele Klaus Iohannis.

Toate aceste măsuri de relaxare nu se aplică zonelor aflate în carantină, însă.

Atenție! deplasările în afara localităţii vor fi permise doar în interes de serviciu, pentru probleme medicale, sau pentru sport individual cu bicicleta, rămânând în vigoare interdicţia întâlnirilor în grupuri mai mari de trei persoane.

Activitățile sportive individuale permise sunt cele care țin de activități gen drumeții, alte activități gen alpinism, mersul cu bicicleta, mersul la pescuit. Președintele României a anunțat şi redeschiderea bazelor sportive, însă doar pentru sportivii profesioniști.

„Sportivii de performanță vor putea relua antrenamentele dar numai pentru profesioniști. Bazele vor fi deschise numai pentru profesioniști, nu pentru amatori”.

Tot din 15 mai toată lumea va fi obligată să poarte măști de protecție în spațiile publice închise și atunci când folosește transportul public în comun.

Un alt anunț vine din partea șeful DSU, Raed Arafat:

Școlile se vor deschide în septembrie, nu cred că se va reveni, a fost anunțat oficial. Copiii sunt cel mai puțin vulnerabili, problema este că ei pot să fie vectori de transmitere, către profesori sau părinți și bunici. Este foarte greu să faci într-o școală distanțare, să ții în pauză să nu interacționeze copiii”.

Cu toate acestea, vor rămâne cu siguranță o vreme, și după 15 mai, în vigoare interdicțiile pentru adunări publice, pentru manifestări de tot felul.

Nu se vor deschide, încă, mall-urile, restaurantele, cafenelele iar, în afara localităților, ne vom deplasa cu un bun motiv însoțit de o declarație pe propria răspundere.

Declarație de presă susținută de Președintele României, domnul Klaus Iohannis

Declarație de presă susținută de Președintele României, domnul Klaus Iohannis

Publicată de Ministerul Afacerilor Interne, Romania pe Luni, 4 mai 2020

Până în data de 15 mai, vom sta cuminți în case, vom respecta toate regulile impuse și vom aștepta, cu nerăbdare ziua în care relaxarea va începe, încetul cu încetul.

Suntem cu ochii pe Palatul Cotroceni și vom reveni cu noi vești, pe când acestea vor fi anunțate!

#stațiîncasă #TotulVaFiBine #outinmures #inmures

sursa: capital.ro, dcnews.ro, digi24.ro

Post a Comment