Târgu Mureş
22 Feb, Thursday
9° C
TOP

Electric Castle Day 0+1

Și au venit din nou ploile peste Bonțida ceea ce înseamnă că it’s that time of the year.

Încă înainte de a ajunge la festival am fost printre tagma de dezamagiți de line-up-ul din acest an care e cel mai slab din toată istoria Electric. Devine parcă tot mai hipster/mellow festivalul și nu se mai investește în nume, ci în tot felul de artiști din lumea electronică de clubberi underground (spre deosebire de EDM-ul de la Untold care chiar costă ceva bani). Iar la auzul veștii că nu mai vin London Grammar ne-a scăzut la mulți cheful și mai tare, erau cei mai mari pe lângă Jessie J care sper că va rămâne totuși. Încă așteptăm cu nerăbdare să vedem cine îi va înlocui și sperăm să fie vești bune, nu ca la St Germain care a fost înlocuit de Golan.

Ce-i drept e că odată ajunsă acolo mi-am reamintit ce e Electric de fapt. E Booha Mansion unde e party non-stop, e iarba pe care îți dorești să stai dar pe care nu poți pentru că plouă, e mâncarea delicioasă de la food-court, e zecile de locuri de chill-out pentru toată lumea și oameni pregătiți să danseze cu ochelari de soare 24/7, ceea ce sincer nu justifică prețul atât de ridicat la bilete.

Să fim serioși, la Untold e la același preț și au un line-up incomparabil (nu sunt fană Untold nici pe departe, dar acolo se justifică prețul la abonamente pe deplin). Știu că trebuie investit în zonă, echipamente și decorațiuni, dar multe dintre ele se refolosesc de la an la an. Electric nu va fi niciodată Glastonbury, Rock im Park/Rock am Ring sau chiar Peninsula (RIP) care uimesc prin diversitatea de genuri și nume grele din istoria muzicii. În schimb va fi pentru totdeauna locul de evadare pentru zbânțuială, luminițe colorate și atmosferă de libertate totală în nămol (și fashion parade pentru mulți).

Ziua 0 a debutat cu un record de prezență: 33.000 de oameni reprezintă cel mai mare număr de oameni pentru prima zi de festival din toate edițiile de până acum.

Cu siguranță, o bună parte din merit i se datorează lui Damian „Jr. Gong” Marley, o legendă a muzicii reggae cu 4 premii Grammy la activ și proiecte muzicale împreună cu artiști din cele mai diferite genuri, precum Jay-Z, Skrillex, Mick Jagger sau rapperul Nas. În show-ul care a durat mai bine de o oră și jumătate, singurul care l-a „eclipsat” pe Damian Marley – chiar numai pentru câteva momente – a fost fiul său, Elijah. În vârstă de doar 8 ani, el și-a însoțit tatăl pe Main Stage pentru a transmite un mesaj publicului din România, cântând melodia „I just called to say I love you”. A fost nevoie de doar câteva momente pentru ca versurile să fie cântate într-un glas de zecile de mii de persoane din fața scenei principale, într-o declarație reciprocă de dragoste care a fost unul dintre cele mai frumoase momente ale serii și o definiție perfectă a spiritului Electric Castle spun organizatorii.

„De câțiva ani ne dorim să ajungem în România, știm că exista aici o anticipare pentru sosirea noastră, iar realitatea ne-a depășit așteptările. Am avut un public care a reacționat imediat la tot ceea ce le spuneam și am simțit că sunt alături de noi, sperăm să avem ocazia să ne revedem cât de curând!”,

a spus Damian Marley, aflat prima dată în România pentru unul din puținele concerte pe care le va avea, anul acesta, în Europa.

În rest, publicul venit la prima zi a avut parte de concertul celor de la Class (au luat-o toți razna pe „Luna mi-a zâmbit”) și Vunk.

Ploaia a fost nelipsită, producând tone de nămol pe tot teritoriul festivalului. Foarte mulți s-au plâns de cozile infernale de la intrare, de la parcare și autobuze. Apropo de parcare, nu recomandăm să veniți cu mașina dacă aveți de gând să mergeți astăzi la Electric. Nu mai sunt locuri, e plin de nămol și doar vă creați nervi degeaba. Lăsați mașina frumos în Cluj și veniți cu autobuzele Electric care costă 12 lei.

Ziua 1 a fost una chiar ok din punct de vedere al precipitațiilor, aducând doar o ploaie cu găleata o jumătate de oră seara. În rest toată lumea a fost lejeră și s-a distrat din plin fără pelerine, dar cu cizmele obligatorii.

Solista de la Wolf Alice și-a sărbătorit ziua de naștere de dimineață în pădurea Baciu în căutare de OZN-uri și seara cu cei 39.000 de oameni prezenți în a doua zi de Electric Castle. De asemenea, am reușit să ascultăm vocea melodioasă a lui JP Cooper care și-a lansat în premieră la Electric Castle noul său album și se află la prima vizită în țară. Și tot pe Main Stage seara s-a încheiat cu nimeni altul decât Netsky.

Bineînțeles ziua aceasta a fost mult așteptată pentru show-ul Elrow de la Dance Garden unde pe parcursul a 9 ore au băgat Digitalove, Tini Gessler, Groove Armada, George Privatti și Nastia. Decorațiuni psy-trance, confetti, păpuși, obiecte gonflabile, clovni, cei veniți au avut parte de toate azi noapte.

Ca bere, avem parte de Ciuc (9 lei), Silva (10 lei), Heineken (12 lei) și o serie de beri artizanale. La mâncare eu am dat iama în halloumi-ul de la Cimbru ca de fiecare dată, dar opțiunile sunt variate și pentru cei cu buget redus există varianta Lidl (cozile sunt foarte mari, vă zicem de pe acum).

Ce ne așteaptă mâine? Omul cu Șobolani, Bury Tomorrow, Dub Pistols (veterani deja pe scena Electric), Son Lux, Mura Masa și Excision. La ce sperăm? O veste bună în privința înlocuitorilor celor de la London Grammar.

Voi ce părere aveți de ce se întâmplă până acum la Electric?

Post a Comment