Târgu Mureş
18 Jun, Tuesday
15° C
TOP
Festivalul Filmului Francez

Festivalul Filmului Francez revine cu patru filme, în aer liber

Festivalul Filmului Francez (FFF) din România celebrează 25 de ani de existenţă cu o ediţie aniversară, de vară, care va avea loc în 12 oraşe din ţară printre care și la noi în oraș!

Filmele programate la Târgu Mureș vor fi proiectate în condiții tehnice deosebite, la Teatrul de Vară, lângă Cinema Arta.   

Joi, 8 iulie 2021, ora 21:30

ANTOINETTE DANS LES CÉVENNES/ANTOINETTE, UN IUBIT ȘI UN MĂGAR

Regie: Caroline Vignal

Cu: Laure Calamy, Benjamin Lavernhe

Comedie – Franța – 2020 – 1h 35′ 

Secţiune: Panorama Filmelor Anului

Sinopsis: Antoinette așteaptă de luni de zile vara și promisiunea unei săptămâni romantice cu iubitul ei, Vladimir. Dar, în ultimul moment, acesta anulează: soția lui a plănuit o excursie pe potecile muntoase din Cévennes, în familie! Abandonată, Antoinette decide spontan să pornească și ea pe urmele lor. Dar când ajunge, nu îl găsește pe Vladimir, ci doar pe Patrick, un măgar recalcitrant, care o va însoți în călătoria ei plină de peripeții.

Festivaluri și premii: Premiul César pentru cea mai bună actriță într-un rol principal (Laure Calamy), Label Cannes 2020

Vineri, 9 iulie 2021, 21:30

VAN GOGH

Regie: Maurice Pialat 

Cu:  Jacques Dutronc, Gérard Séty, Bernard Le Coq, Alexandra London

Dramă, biopic – Franța – 1991 – 2h 35′

Secţiune: Carte Blanche pentru cinci cineaşti români

Sinopsis: Ajuns la sfârșitul lunii mai 1890 în Auvers-sur-Oise pentru a fi tratat de doctorul Gachet, Van Gogh își va trăi ultimele zile prins între dragoste și disperare. În ciuda conflictelor cu fratele său Theo, a chinurilor la care este supus din cauza sănătății sale mentale aflate în declin și a aventurii sale amoroase cu Marguerite, fiica gazdei unde locuiește, Vincent continuă să picteze, această ultimă perioadă a vieții sale fiind cea mai fructuoasă: produce o sută de picturi și desene.

Penultimul film al marelui regizor francez Maurice Pialat, dedicat vieții unui artist pe care l-a admirat profund.

Festivaluri și premii: Selecție Cannes 1991, premiul César pentru cel mai bun actor (Jacques Dutronc) în 1992

Sâmbătă, 10 iulie 2021, 21:30

ADIEU LES CONS/ADIO, PROȘTILOR

Regie: Albert Dupontel

Cu: Virginie Efira, Albert Dupontel, Nicolas Marié

Comedie – Franța – 2020 – 1h 28′ 

Secţiune: Panorama Filmelor Anului

Sinopsis: Suze Trappet, coafeză, află la 43 de ani că este grav bolnavă și decide să plece în căutarea copilului născut pe când avea 15 ani și pe care a fost forțată de circumstanțe să îl abandoneze. În timpul căutărilor, îi întâlnește pe JB, funcționar de 50 de ani trecuți care e în plin burnout și pe domnul Blin, arhivist orb dar de un entuziasm debordant. Cei trei pornesc într-o căutare pe cât de spectaculoasă pe atât de improbabilă.

Festivaluri și premii: Premiile César 2021 pentru cel mai bun film, cel mai bun regizor, cea mai bună imagine, cel mai bun scenariu original,  cel mai bun actor într-un rol secundar (Nicolas Marié) și cel mai bun decor, Premiul pentru cea mai bună actriță (Virginie Efira) și Premiul publicului la Festivalul Internațional al Fimului Francofon de la Namur 2020, Selecție specială (Invites d’Honneur) în cadrul Festivalului Lumière 2020.

Duminică, 11 iulie 2021, 21:30

AU NOM DE LA TERRE/CHEMAREA PĂMÂNTULUI

Regie: Edouard Bergeon

Cu: Guillaume Canet, Veerle Baetens, Anthony Bajon

Dramă – Franța – 2019 – 1h 43′ 

Secţiune: Competiţia Tinere Talente Lungmetraj

Sinopsis: Pierre are 25 de ani când se întoarce din Wyoming pentru a-și regăsi logodnica și a prelua ferma familiei. Douăzeci de ani mai târziu, ferma a crescut, la fel și familia. Pare că zilele de tihnă, îndelung așteptate, au sosit în sfârșit. Însă datoriile încep să se acumuleze, iar Pierre este epuizat.  Deși are tot sprijinul soției și copiilor, gândurile lui devin tot mai întunecate. 

Filmul este inspirat de povestea reală a familiei regizorului și surprinde într-un portret emoționant evoluția lumii agricole franceze din ultimii 40 de ani.

Festivaluri și premii: Trei nominalizări la Premiile César 2020, peste 2 milioane de spectatori în cinematografele franceze în primele 4 luni după lansare

Toate filmele sunt în limba franceză, subtitrate în limba română.

Biletele, 10 lei/film, sunt disponibile la Casieria Cinema Arta Târgu Mureș.

Festivalul Filmului Francez este organizat de Institutul Francez din România – București, Cluj-Napoca, Iași, Timișoara.

Eveniment co-organizat de Asociatia K’ARTE.

Broșura programului, cu toate detaliile, poate fi accesată AICI!

Așadar, dragă cinefil, program cu filme europene, faine, îți poți face! Hai la Festivalul Filmului Francez și savurează, din plin, multe ore de proiecție! 🙂

Post a Comment