Târgu Mureş
23 May, Thursday
14° C
TOP

Get to know the artist @Awake

A rămas mai puțin de o lună până la Awake festival. Am auzit de majoritatea artiștilor anunțați, dar oare chiar îi cunoaștem? De astăzi începem seria Get to know the artist în care ne propunem să aflăm periodic informații despre cei care ne vor încânta la începutul lui septembrie.

Probabil majoritatea am fost la un concert Subcarpați sau Șuie Paparude. Refrenurile ne-au rămas în cap și nu există din 2010 încoace un party la care să nu fie în playlist una dintre formații sau un festival la care să nu fie invitați. Cel mai recent i-am văzut pe Șuie la BlajaLive și pe Subcarpați la Electric Castle. Ca de obicei, băieții au încins atmosfera și ne-au rupt teneșii.

Dar ce știm despre ei de fapt? Cele două formații au ceva în comun, dar ce anume? Să începem cu începutul.

Șuie Paparude

Înființată în 1993 de Mihai Dobre și Mihai Câmpineanu, formația a scos primul album cu DJ Vasile în 1995, album intitulat Șuie Paparude care include și piesa La mare devenită hit national. La sfârșitul anului DJ Vasile pleacă.

Rămași doi, băieții lansează albumul Salvează-te (care include single-ul Iarba Verde De Acasă, videoclipul fiind realizat de Tudor Giurgiu) în 1997 și maxi-single-ul MUSCA în 98. Cel de-al treilea album URBAN apare în 2000.

Cezar Stănciulescu (Junkyard) este cooptat în formație în 2003. În trei, ei scot albumele Atac la persoane și SCANDALOS, album care ne-a dăruit deja faimoasa Pentru inimi. În 23 iunie 2006, Șuie cântă în deschidere la Depeche Mode după o selecție riguroasă din partea managementului formației. Și așa ajungem în 2008 când formația scoate albumul A fost odată, iar piesa care dă numele albumului face pentru prima dată cacofonia cool.

După plecarea lui Junkyard în 2009, trupei i se alătură Alexe Andrei Marius (Bean) și așa apare Șuie în trio-ul cu care suntem atât de obișnuiți. Împreună mai scot două albume, E suflet în aparat (Soundcheck, Cea mai bună zi) și Nu te mai saturi de noi în 2012. Din păcate băieții nu au mai scos un album în ultimii 5 ani, dar conform unui interviu acordat de membrii formației la începutul anului, s-ar putea să ascultăm cel de-al nouălea album în această toamnă! Deci cine știe, la Awake poate vom audia o mult așteptată piesă nouă.

Subcarpați

Cum menționam la început, cele două formații sunt strâns legate. De ce? Pentru că ultimul venit în Șuie, Bean, este și membrul fondator și unic al formației. Cu toate acestea, formația a avut mulți învitați de-a lungul timpului, printre care și Macanache, Vali Umbră, Argatu’, Georgiana Mănăilă sau Dragonu’.

Din 2010 si până în prezent, Subcarpați a lansat patru albume (Subcarpați, Underground folclor, Pielea de găină și Satele Unite ale Balcanilor) și un EP (Etnologic).

Recunosc că preferata mea e piesa Frunzuliță, iarbă deasă și o aștept cu mare drag la fiecare concert.

Citându-l pe Paul Breazu de la Dilema Veche, ”(Subcarpați) Este, totuşi, doar o primă tentativă recentă şi decentă de a asimila folclorul, iar nu de a lipi două forme distincte de experienţă sonoră pentru un miraculos efect de marketing.”

Ambele formații ne vor invita la dans în 1-3 septembrie la Gornești în cadrul festivalului Awake.

Biletele se pot achiziționa de pe eventim. Grăbește-te! 😀

Post a Comment