Târgu Mureş
21 Apr, Sunday
13° C
TOP

Interviu şi stand-up comedy cu Micutzu

Am fost ieri seară la stand-up comedy în Saga, performer: Micutzu. Vă spun că nu ştiam mai nimic despre el, nu am apucat nici să văd vreun video cu el pe youtube şi eram, sincer, puţin sceptică. Dar a fost mai mult decât reuşit show-ul. Am râs aproape fără oprire cam o oră. E prima dată şi când merg în Saga, iar localul dinăuntru e super drăguţ şi cozy iar personalul e amabil şi simpatic. Plus că au planuri mari. Fiţi cu ochii pe ei !

 

Sc: De cât timp nu ai mai fost în Tg. Mureş? Cum te-a primit publicul?

Micutzu: N-am mai fost… Cred că de un an şi ceva şi m-am simţit… Bine, adică… Acceptabil. Adică şi acum an şi ceva, când veneam regulat, la vreo câteva luni cu câte un show, era destul de plin.  Deci şi-acum mi s-a părut ok.

Sc: Cum te-ai decis că stand-up-ul e pentru tine? Cum te-ai apucat de această… “meserie”?

Micutzu: Păi chiar e o meserie asta, adică gândeşte-te că toţi asta facem şi nu suntem angajaţi în altă parte. A devenit meserie de fapt… Acum nu mai ştiu exact câţi ani, când am terminat şi masterul la facultatea de teatru (ATF la Bucureşti) şi mi-am dat seama că din actorie nu prea poţi face o meserie efectiv. Iar aici ai libertatea de a spune ce gândeşti şi ce vrei tu fără să îţi impună altcineva… Banii erau ok… Şi cam în momentul ăla a devenit meserie.

Sc: Tu eşti din Cafe Deko, nu?

Micutzu: Cam toţi suntem din Cafe Deko. Adică Teo, Vio şi Costel reprezintă fosta trupă de la Cafe Deko, actualul Club 99. Noi iar, suntem din fostul Deko, acum e un alt Deko, e o chestie foarte ciudată. S-a închis Deko, s-a deschis un alt Deko mai mic, e o chestie complicată. Chişu, ne-Chişu – o treabă de-asta ciudată, nici eu nu ştiu clar, habar n-am.  Pe mine, dacă mă cheamă cineva să fac show, eu vin. Cam asta e.

Sc: Ţi se întâmplă des după show-uri să vină câte unul la tine “Băi, ştiu una bună, bag-o în show!”?

Micutzu: Păi cam asta vorbeam acum, despore gratitudinea asta care trebuie s-o ai faţă de un om care ţi-a zis un banc. Oamenii ar trebui să ştie că noi făcând asta aproape zilnic, la un moment dat după show, în loc să râzi, preferi să bei o bere, să te uiţi pe geam… Noi, comedianţii, ne întâlnim destul de des, şi… E cam tristă masa, adică nu… Nu prea sunt râsete. E drăguţ, aşa, când mergem în turneu toţi, pentru că inevitabil pe drum mai vorbim despre diferite lucruri, diferite subiecte, mai facem nişte glume. Da’ în rest, suntem oameni trişti, vai de capu’ nostru. Nu, glumesc. Da’ cam aşa ceva e. :)) Oricum, n-ai nevoie să mai vină cineva să-ţi spună “Fii atent, intră Bulă într-un bar (…) poţi s-o bagi pă asta! Serios, dacă vrei s-o bagi, bag-o. Să zici că-i de la Marius din Hunedoara, atâta tot.” Îţi dai seama că n-are niciun rost. Pot să mă gândesc şi eu la nişte glume. Plus că noi nu spunem bancuri, spunem glume. Doru Octavian Dumitru spune bancuri… Trebuia să fac şi paralela asta, n-am putut să mă abţin.

Sc: Cum de nu există rivalitate între voi, cei de la Cafe Deko?

Micutzu: Nu a fost cam niciodată. A fost mai degrabă o rivalitate impusă de nişte forţe exterioare care nu au depins de noi. Dar noi, îţi dai seama, suntem prieteni destul de buni. E imposibil să ai o rivalitate cu un om cu care te ştii destul de bine şi te vezi aproape zilnic. Plus că suntem puţini, probabil dacă am fi mai mulţi ar exista o rivalitate, s-ar naşte competiţie. Dar noi ştim clar care-i mai bun, care nu-i foarte bun.

Sc: Care-i mai bun? Care-i cel mai bun?

Micutzu: Nu ştiu să-ţi zic, sincer. Din punctul meu de vedere sunt cam toţi buni, mai puţini unii… Pe care n-o să-i numesc. :)) Dar sunt vreo 8-9 oameni care-s foarte buni, foarte foarte buni, care facem maratoane, etc. Dac-am zis 8-9 oameni ei se ştiu, clar, iar cei pe care nu-i plac neapărat, cred că se ştiu şi ei. Oricum, la noi e o chestie lejeră, liniştită, toată lumea are show-uri, n-avem de ce să stăm încrâncenaţi, să ne futem în gură degeaba, n-are niciun rost. Fiecare-şi face treaba cum crede el mai bine.

Sc: Despre show-urile ce erau difuzate pe HBO ce poţi spune? Au ajutat la promovarea stand-up comedy-ului în vreun fel?

Micutzu: Eu cred că lumea ştie destul de bine că fenomenul există şi cine ce face exact. Pentru că altfel nu am avea la maratoane full. Adică în momentul în care se adună 9 oameni pe scenă, iar în sală sunt 1000 şi ceva, adică sala-i arhi-plină, automat te gândeşti că totu’ merge bine şi nu ai nevoie de TV. Majoritatea dintre noi nu a ales calea TV-ului. Oricum, chestia aia la HBO o fost mai mult… O încercare, aş putea s-o numesc, că stand-up efectiv n-a fost. A fost colegul şi prietenul Dan Badea acolo, printre străini, adică trupa ESUA, care după părerea mea nu face stand-up, sau dacă face… Mă rog, treaba lor. Şi na, îţi dai seama că în momentul în care eu îl văd pe Badea pe scenă şi ştiu că poate să facă o chestie extraordinară.. Ce vedeam la Tv, unde clar era îngrădit de producători sau nu ştiu cine exact… Nu mă interesa foarte mult că era la HBO. Plus că niciunul dintre noi nu şi-a dorit chestia asta, să facă stand-up la TV. Dacă e considerată o chestie underground e foarte bine, nouă ne convine.

Sc: Nu vi se cere să vă cenzuraţi în timpul spectacolelor?

Micutzu: Asta cu cenzura se întâmplă de obicei la evenimente pentru firme, sau la evenimente private, dar în rest, în momentul în care ştii că e un show de stand-up, mi se pare stupid să ai pretenţia de a-l cenzura. Că până la urmă, adică nu ştiu, în seara asta dacă vi s-a părut că am înjurat foarte mult (Sc: Ai înjurat). Am înjurat destul de mult, dar de obicei noi avem glume în care băgăm “pula” cu un sens. De obicei,. Mai avem şi scăpări în care ne-o băgăm mai des…

Comments (3)

 • Negrea Dorin

  Adevarul este ca “pula” intre ghilimele suna mult mai bine :)))). mai bine puneai numele localitatii turistice din Croatia… 🙂

  reply
  • mihai

   troll

   reply

Post a Comment